De beste camera voor backpackers

De ultieme gids over camera’s, lenzen en accessoires voor backpacken

Hulp bij het kiezen van een goeie camera kun je overal op internet wel vinden, maar als backpacker stel je toch andere eisen. Je gaat van zonsopgang bij een vulkaan naar zonsondergang op het strand en het liefst met een niet al te zware backpack op je rug. Welke camera is dan het beste geschikt voor backpackers en waar moet je op letten? Wij vertellen je alles over de juiste camera, lenzen en accessoires.

Niet zo lang geleden zijn we overgestapt van fotografie met de smartphone naar een systeem camera. We hebben flink wat uren gestoken in onderzoeken welke camera voor ons het beste geschikt zou zijn en omdat er maar weinig fotografie websites rekening houden met de wensen van een backpacker delen we hier de opgedane kennis.

Vanuit de ogen van een backpacker kijken we naar de verschillende digitale camera’s en aan welke eisen ze moeten voldoen. We behandelen de soorten lenzen en vertellen je welke lens geschikt is voor welke situatie. Ook doen we een rondje langs de handigste camera accessoires voor in je backpack.

Smartphones, action cams als een Go-Pro of onderwatercamera’s zijn ook allemaal rete handig op reis, maar de allermooiste foto’s neem je er niet mee. Bovendien spreken ze redelijk voor zich en daarom gaan we er hier verder niet op in.

De camera body

Om je smartphone foto’s te upgraden kun je kiezen uit drie soorten camera’s: een compact camera, een spiegelreflex camera en een systeem camera. Wil je zonder te veel aan knoppen te draaien foto’s nemen en verwacht je niet van lenzen te wisselen, dan is een compact camera waarschijnlijk de beste keus voor jou.

Omdat dit een kleine camera is neem je hem gemakkelijk mee op reis. Bovendien heb je maar eenmalig kosten, want je kan hem niet uitbreiden met toeters en bellen. De verkopen van compact camera’s zijn al jaren aan het afnemen, omdat de camera’s in smartphones steeds beter worden. Een compact camera raden we daarom alleen aan als hij echt stukken beter is dan de camera in je smartphone.

De allerbeste is de Sony Cybershot RX100 serie. Deze neemt goede foto’s, heeft een lichtsterke Carl Zeiss lens en biedt een flink aantal instellingen om mee te spelen.

Formaat van een DSLR, systeemcamera en compact camera. Beeld: BHPhoto

Maar je bent vast bij dit artikel uitgekomen omdat je alle mogelijkheden van de fotografie op reis wilt benutten en met verschillende lenzen wilt werken. Dan valt de keuze op een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) of een systeem camera.

De laatste heet in het Engels een mirrorless camera en heeft dan ook geen spiegel, waardoor de camera een stuk compacter is dan een spiegelreflexcamera. De technologie van systeem camera’s heeft zich de laatste jaren flink ontwikkeld en de camera’s doen daarom niet onder voor een spiegelreflex camera.

Systeemcamera of spiegelreflex?

Beide systemen hebben wel hun voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel van een systeemcamera is het kleinere formaat, wat hem natuurlijk beter geschikt maakt voor backpacken. Ook krijg je via de zoeker meer informatie en een accurate weergave van hoe je daadwerkelijke foto er straks uit komt te zien. 

Het grote voordeel van een DSLR is de langere batterijduur. Omdat ze al wat langer meegaan heb je ook een groter lensaanbod en zijn ze iets goedkoper. Veel experts zeggen echter dat systeemcamera’s de toekomst hebben en dat zie je ook terug in de omarming van Nikon en Canon van het genre, terwijl dat toch de grootmachten binnen de spiegelreflex scene zijn.

Sony alpha 6300 camera in een hand
De systeemcamera is vanwege z'n formaat geweldig voor op reis.

Het kleinere formaat en betere gebruiksgemak maakt de systeem camera de absolute winnaar voor in je backpack. Sony en Fujifilm zijn de grote namen in het topsegment van systeem camera’s, terwijl Panasonic en Olympus ook hele goede instappers maken.

Onze keuze is gevallen op de Sony Alpha a6300 vanwege de geweldige beeldkwaliteit en de snelle autofocus, maar ook de Olympus OM-D E-M10 Mark III , de Fujifilm X-T100 en de Panasonic GX-80 worden tot de beste systeemcamera’s tussen de €600,- en €900,- gerekend.

Aanbevolen systeemcamera’s:

Ga je lekker eigenwijs toch voor de spiegelreflex camera, dan zijn Canon en Nikon de usual suspects voor een goeie (maar grotere) camera.

Waar jouw keuze op valt hangt sterk af van persoonlijke voorkeuren. Alle bekende namen maken prima camera’s en er zijn genoeg reviews op het internet te vinden om je te helpen bij je keuze. Maar waar moet je vooral op letten als de camera op backpackreis mee gaat?

Waar je op moet letten

Formaat

De belangrijkste eis is dat je camera compact is. Is hij dat niet dan is de kans groot dat je op je hike of stadswandeling alleen je smartphone meeneemt en je het ding voor niks hebt gekocht. Dit is een veelgehoorde klacht bij gebruikers van zware spiegelreflexcamera’s. 

Hier zijn systeem camera’s duidelijk in het voordeel. Door het ontbreken van een spiegel zijn ze flink kleiner dan DSLR’s. Hoe groot een systeemcamera is hangt sterk af van de sensor (zie verderop). 

Het gewicht en de grootte speelt trouwens ook mee bij lenzen. Daarom maken sommige fabrikanten zogenaamde pancake lenzen, die zo dun zijn dat je camera en lens zelfs in je jaszak mee kan dragen. De Olympus OM-D E-M10 is met een 14-42mm pancake lens zelfs als kit lens verkrijgbaar.

Een zoeker is een must bij buitenfotografie.

De zoeker

Veel instap systeem camera’s hebben geen zoeker. Dat is het kijkgaatje bovenin de camera, waarmee je kan zien wat er gefotografeerd wordt.

Natuurlijk kan je net als op je smartphone of bij een compact camera hetzelfde op het grotere LCD-scherm zien, maar je weet van die apparaten ook dat het beeld waardeloos wordt bij lichtval. Reisfotografie is vaak buiten de deur en even zo vaak op locaties waar de zon schijnt, een zoeker is dan ook een must.

Op systeemcamera’s met een zoeker heet dit de electronic viewfinder (EVF), omdat het beeld elektronisch gegenereerd is. Op een spiegelreflex camera is het beeld meestal optisch. Een voordeel van het eerste is dat er extra informatie in de zoeker weergegeven kan worden.

Weerbestendigheid

Ga je met je backpack de kou tegemoet of bezoek je veel regenachtige locaties, dan is een camera die weerbestendig is een goede keuze. De weerbestendigheid verschilt per camera en de definitie per fabrikant, dus check goed waar jouw beoogde camera tegen bestand is. Dit geldt natuurlijk ook voor lenzen. Een goed overzicht van weather-sealed systeem camera’s vind je hier

Lichtjes achter een ruit met regendruppels
Zoek uit of je camera weatherproof, splashproof of waterproof is.

Gebruiksgemak

Heel persoonlijk in je keuze is het gebruikersgemak. Hoe ligt de camera in de hand, waar zitten welke knoppen en hoe baan je jezelf een weg door de jungle van instellingen die de meeste camera’s hebben? Het kan helpen om voor je aankoop eens wat spul in je hand te nemen om te bepalen of het bevalt.

Video

Sommige camera’s die al wat langer op de markt zijn bieden alleen Full HD video aan. Neem je op reis ook veel video shots, dan kun je beter kiezen voor een toestel met 4K video. Je toekomstige kinderen zullen bij het bekijken van jouw vakantiekiekjes je dankbaar zijn.
De sensor legt de beelden elektronisch vast.

De sensor

De prijs en het formaat van een camera wordt grotendeels bepaald door de sensor. De sensor is het component in je camera waar het licht op valt en waarmee beelden elektronisch worden vastgelegd. Camera’s hebben verschillende sensorgrootten. 

Een full-frame systeemcamera zoals de Sony A7 serie heeft een sensor die even groot is als het negatief bij een analoge camera met een rolletje film. Vanwege de grote sensor is deze duur om te maken. Je ziet daarom ook voornamelijk professionele fotografen met een full-frame camera. 

De meeste camera’s, zoals de Sony Alpha a6x00 serie en de Fujifilm X-T20, hebben een APS-C sensor. Deze sensor is kleiner dan een full frame sensor en daarom zijn camera’s die hiermee uitgerust zijn dan ook compacter en goedkoper. 

Dit betekent niet dat je hiermee slechtere foto’s maakt. Goede fotografen maken betere foto’s met een compact camera dan slechte fotografen met een full-frame camera. De gemiddelde fotograaf zal geen verschil ervaren in het gebruik van een camera met full frame of met APS-C sensor. Alleen als je met gigantische foto’s je kamer wilt behangen zal het verschil opvallen. 

Overzicht van camera sensorgrootten
Verschil in grootte tussen de sensoren.

Waarom je toch op de sensor moet letten komt door de zogenaamde crop factor. Een full frame sensor is anderhalf keer zo groot als een APS-C sensor en daarom zal een 30mm objectief op een camera met een APS-C sensor als 45mm objectief fungeren. Dit komt omdat de camera door de kleinere sensor slechts een deel van het totale beeld pakt, waardoor je objectief dus feitelijk een groter telebereik krijgt. 

De camera’s van Panasonic en Olympus zijn met een MFT sensor uitgerust. Die sensor is nog een stukje kleiner, namelijk half zo groot als een full-frame sensor. Je hebt dan een crop factor van 2x. Een 30mm objectief fungeert dan als 60mm objectief.

Dit heeft invloed op je lenskeuze, want om een groothoek effect te krijgen, ideaal bij landschapsfoto’s, kan je bij een full frame camera volstaan met een 24mm objectief, maar moet je op je camera met MFT sensor voor een beeld met dezelfde groothoek een objectief van 12mm plaatsen. Door de crop factor van 2x heeft je 12mm lens een full frame equivalent van 24mm.

Een 16-50mm lens voor een APS-C sensor heeft het full frame equivalent van 24-75mm.

De lenzen

Als de keuzestress voor het kiezen van een camera voorbij is rol je zo verder in de stress van het kiezen van de juiste lens of lenzen. De bruikbaarheid van een lens verschilt per activiteit en daarom is het voor je reis belangrijk welke lenzen je aanschaft en zal meenemen.

Lenzen komen in twee soorten, de zoomlens en de prime lens. Een zoomlens heeft een variabel brandpuntafstand. Deze lenzen worden altijd met hun minimale en maximale brandpuntafstanden aangeduid, bijvoorbeeld 16-55 mm. De meeste camera’s komen standaard (de kit lens) met een zoomlens voor alledaags gebruik. 

Een prime lens kent een vast brandpuntafstand en kan dus niet zoomen. Het voordeel is dat deze lenzen meestal meer licht kunnen vangen, wat de kwaliteit van de foto’s ten goede komt. Bovendien zijn ze vaak goedkoper. Een zoomlens is natuurlijk vaker toepasbaar en daarom zou je er sowieso minstens een in je backpack moeten stoppen. Of je nu voor zoom of prime, of allebei gaat, je hebt ook dan nog de keuze uit verschillende soorten.

Plafond van de Sjeik Lotfollah moskee in Isfahan
Met een groothoeklens krijg je de gehele iwan van de geweldige Sjahmoskee in Isfahan in beeld.

Landschappen en architectuur

Fotografeer je graag landschappen en architectuur, dan is een groothoeklens de beste keuze. Dit zijn lenzen met een brandpuntafstand tot 24mm (16mm bij APS-C en 12mm bij MFT vanwege de crop factor). De afstand tussen de sensor van je camera en de lens is dan kort en daarom heb je een groter beeldbereik. De koepel van een prachtige Iraanse moskee past dan prima in je beeld.

Aanbevolen groothoeklenzen:

Portret- en straatfotografie

Voor portret- en straatfotografie is meestal de standaard kit lens geschikt. Het brandpuntafstand zit dan ongeveer tussen de 24 en 100mm in full frame termen. De meesten zullen hier zweren bij een prime lens, omdat de maximale opening van de lens hierbij groter is.

De maximale opening wordt op een lens achter de f aangeduid. Hoe lager dit cijfer, hoe groter de opening en hoe meer licht de sensor kan opnemen bij het maken van een foto. Dit is erg handig als je een portret neemt bij weinig licht of als je een prachtige foto van de sterrenhemel in een Boliviaanse woestijn wilt nemen.

Aanbevolen prime lenzen:

Neusaap hangend aan een boom langs de Brunei River
Met een telelens wordt de gok van deze neusaap in Brunei pas echt imposant.

Safari of wildlife spotten

Ga je op reis wilde dieren fotograferen, bijvoorbeeld in de Amazone, dan is een telelens de beste keuze. Hiermee kun je objecten op grotere afstand beeldvullend fotograferen en dat is dus perfect als je niet te dichtbij die wilde jaguar kan komen.

Telelenzen hebben een brandpuntafstand van minimaal 135mm tot oneindig. De lens wordt uiteraard wel groter naarmate het bereik toeneemt, wat consequenties heeft voor het gewicht wat je met je meesleept.

Aanbevolen telelenzen:

All purpose

Vanwege het gewicht zullen veel backpackers zweren bij zoomlenzen met een hoge zoomfactor, die van groothoek tot telefoto reiken. Zo heb je voor alle situaties de juiste lens bij je.

Een voorbeeld is de 18-200mm zoomlens van Sony. Hiermee kan je razendsnel omschakelen van een groothoekfoto van een kerk naar een ingezoomde foto van de klok op de kerktoren, zonder de lens te verwisselen. Je verliest zo minder tijd en er kan geen stof op je sensor komen.

Het grootste voordeel is dat je dan niet twee lenzen, zoals een 16-55mm en een 55-210mm, achter je aan hoeft te slepen. Dat scheelt weer wat gewicht in je backpack.

Aanbevolen all purpose lenzen:

Sony superzoom lens
Een superzoom is ideaal op reis, omdat hij voor allerlei situaties geschikt is.

Welke lenzen je meeneemt hangt dus af van het soort foto’s en reis dat je gaat maken. Zo’n all purpose lens uit het laatste voorbeeld dekt veel situaties af, maar heeft een flink prijskaartje. Bovendien zijn deze lenzen vaak niet zo lichtsterk, waardoor je misschien toch een lichtsterke prime lens als twee lens mee wilt nemen. 

Kijk eens terug naar eerder genomen reisfoto’s met je smartphone om te bepalen wat voor soort fotograaf jij bent en welke lens of lenzen goed bij jou zouden passen.

Accessoires

Als je gaat backpacken ben je meestal wat langer van huis en in de landen die je aandoet is niet altijd snel internet. Een geheugenkaart met een grote opslag is daarom een must, omdat je niet altijd tussentijds je kaart kan legen.

Neem ook een snelle kaart, zeker als je gaat filmen, want je wilt niet het risico lopen dat je een perfect shot mist omdat de foto nog geschreven moet worden. Een klasse 10 kaart (te herkennen aan de C met 10 erin of U met 1) is prima voor foto’s, een UHS klasse 3 kaart (U met 3 erin) is een must voor 4K video.

Aanbevolen geheugenkaarten:

UHS-I klasse 3 is een must voor 4K, Klasse 10 is prima voor fotografie.

Lensdoppen zijn verschrikkelijk. Het ene moment zetten ze je voor lul, omdat je bij een shot bent vergeten hem eraf te halen, het volgende moment ben je ze kwijt. Maar die dingen beschermen wel je lens. Bestel daarom gewoon een paar extra lensdoppen goedkoop op AliExpress. Je hebt ze daar al off-brand voor minder dan een euro.

Een van de grootste nadelen van een systeem camera ten opzichte van een DSLR is de kortere batterijduur. Met elke nieuwe camera neemt de batterijduur wel toe, maar zeker met film en veel gebruik van de elektronische zoeker is je camera meestal aan het einde van de dag leeg. Investeer daarom in een extra batterij en misschien zelfs een losse batterijoplader, zodat de batterij niet in de camera opgeladen hoeft te worden.

Voor mooie landschapsfoto’s of avondshots is een tripod natuurlijk enorm handig. Omdat ‘ie in je backpack moet passen is ook hier formaat weer belangrijk. De Gorillapods van Joby zijn klein van formaat, maar zijn buigbaar en soms voorzien van magneten. Je kan ze aan een hekwerk bevestigen of om een tak of steen buigen om toch op hoogte te kunnen fotograferen.

Aanbevolen tripods:

Gorillapod 1K van Joby
Een gorillapod bevestig je gemakkelijk aan een hek of tak.

Als backpacker kunnen we natuurlijk niet eindigen zonder het belang van een goede cameratas te benoemen. Je kan je camera uiteraard in je backpack proppen, maar duur spul als dit wil je goed beschermen tegen de elementen. Bovendien speelt gebruiksgemak ook hier een rol.

Ga je op pad in de stad of een hike maken en wil je meerdere lenzen meenemen, dan is een goeie cameratas die ook als daypack kan dienen een aanrader. Je kan dan je camera, toebehoren en meerdere lenzen kwijt, maar je hebt ook ruimte voor een trui, wat bammetjes, je headphones en een waterfles. Bovendien bieden goede cameratassen bescherming tegen stoten en slecht weer.

Zowel Thule (met zijtoegang) als Lowepro (met rugtoegang) bieden tassen aan waarmee je zonder de tas af te nemen je camera kan pakken om snel een foto te nemen en hem daarna weer weg te stoppen. En dat zorgt er ook weer voor dat je niet zo snel toch maar naar je smartphone grijpt.

Aanbevolen cameratassen:

Camera in cameratas
Met een rugzak met zijtoegang grijp je sneller naar je camera.

That’s it! Onze tips bij het kopen van een camera voor het backpacken. Aan jou nu de keuze welke body, lens en accessoires. Volg je voor de aanschaf een van de links in dit artikel naar Bol.com dan ontvangen wij een kleine commissie tegen geen extra kosten voor jou. Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Deze cameratips voor backpackers delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email