Wie een blik werpt op 3.000 jaar oude kaarten uit het Midden-Oosten komt een groot Armeens rijk tegen. Overheersing en tragedie hebben door de eeuwen heen dat gebied teruggebracht tot wat het nu is, een landje zo groot als België. Door letterlijk en figuurlijk voortdurend onder vuur te liggen heeft Armenië een sterke eigen cultuur gecreëerd. Een cultuur die bovendien nergens mee te vergelijken is en waar nog veel naar traditionele gebruiken wordt teruggegrepen, en dat maakt in Armenië backpacken erg bijzonder.
Dat de eigen cultuur van de Armenen zo sterk is heeft vooral te maken met een vreselijke gebeurtenis uit het begin van de vorige eeuw. Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog vond ongeveer anderhalf miljoen Armenen de dood door toedoen van de Ottomaanse regering. Armenië en vele andere naties erkennen deze gebeurtenis als de eerste genocide ooit, maar Turkije ontkent dit tot op de dag van vandaag.
Een indrukwekkend eerbetoon in de vorm van het Amenian Genocide Memorial is opgericht in de hoofdstad Jerevan. Een bezoek aan dit monument en het museum is voor bezoekers niet te missen en dat geldt ook voor de rest van de stad. Jerevan is het culturele hart van Armenië en heeft een divers culinair aanbod en een uitgebreid nachtleven.
In het jaar 301 werd Armenië het eerste christelijke land ter wereld. Het zal je daarom niet verbazen dat grote trekpleisters de vele duizend jaar oude kerken en kloosters zijn. Om ervoor te zorgen dat bij reizigers geen klooster-moeheid toeslaat hebben de Armenen bovendien de mooiste plekjes uitgezocht om hun kloosters te bouwen.
Het klooster van Noravank is prachtig gelegen in een spectaculaire kloof met vuurrode rotsen, terwijl het Khor Virap klooster een achtergrond heeft met de machtige Araratberg. Het bijzondere klooster van Geghard, opgenomen op de Werelderfgoedlijst, stamt uit de 4e eeuw na Christus en is uit rotsen gehouwen. Dit klooster valt goed te combineren met een bezoek aan het enige heidense bouwwerk van Armenië, de hellenistische tempel van Garni.
De heuvels en valleien van Armenië zorgen voor een steeds veranderende natuur die zich in het noorden uitstekend leent voor hiking, maar in het zuiden vele wijngaarden herbergt. Het Sevanmeer (vaak Lake Sevan) weet met zijn stranden ’s zomers veel bezoekers te trekken. Andere reizigers weten de bossen rondom Dilijan, het zelfverklaarde Zwitserland van Armenië, te vinden voor de vele wandelmogelijkheden.
Klik op een van de locaties hierboven voor de lokale hoogtepunten en tips, onze favoriete hostels en hoe je er goedkoop naartoe reist.
Praktische informatie
Armenië
Visum: Visumvrij reizen voor 180 dagen. Wel is een visum nodig voor reizen in Nagorno-Karabach.
Vaccinaties: Geen verplichte inentingen.
Hoe kom je in Armenië?
De snelste manier om in Armenië te komen is vliegen op de luchthaven van Jerevan. Helaas is er geen directe vlucht van Amsterdam naar de hoofdstad. Een betaalbare indirecte vlucht kun je wel pakken met een tussenstop in Athene (Aegean), Warschau (LOT) of Moskou (Aeroflot). Je hebt al een retourtje Jerevan vanaf €271,-.
Soms is het een beter idee om een goedkope vlucht naar Tbilisi te pakken en vervolgens per marsjroetka de grens met Armenië over te gaan. Houdt bij het boeken daarom ook rekening met goedkope vluchten naar Georgië. De goedkoopste vliegtickets naar Armenië en Georgië vind je op Momondo.
Overnachten
Jerevan heeft een divers aanbod aan accommodaties, van luxe hotels tot hostels met slaapzalen en eigen kamers.
Buiten Jerevan is het aanbod beperkt en raden wij slapen in een guesthouse aan. Op deze manier kom je in contact met de warme gastvrijheid van de Armenen. Je kunt hier bovendien vaak goedkoop aanschuiven voor een lokale maaltijd met soms zelfgemaakte wijn.
Het meest volledige overzicht van accommodaties in Armenië vind je op Booking.com.
Beste reistijd Armenië
De ideale reistijd voor Armenië is het voorjaar of het najaar. Van april tot en met juni zijn de temperaturen mild en valt er weinig neerslag. Dit is de beste periode om te gaan hiken in Armenië.
In het najaar, van september tot november, zijn de dagen warm en lang, maar aangenaam. De extreme hitte van de zomer is dan meestal voorbij en er valt ook weinig neerslag.
Vanwege de hoge ligging kan het in de winter koud zijn in Armenië. Temperaturen duiken soms onder het vriespunt en de wegen kunnen sluiten vanwege sneeuwval.
De beste reistijd in Armenië is in het voorjaar of najaar, met de fijnste temperaturen.
Geld
In Armenië wordt afgerekend met de dram (AMD). Betalingen in euro’s of dollar’s worden vrijwel nergens geaccepteerd.
In minimarktjes en bakkers kan je vaak nog niet met je betaalpas betalen, maar accepteren ze alleen contant geld. In Jerevan zijn gelukkig overal voldoende geldautomaten te vinden. Ga je reizen buiten de hoofdstad, dan kun je het beste al wat contact geld bij je hebben.
Geld wisselen doe je onder een goede wisselkoers en zondere extra commissiekosten gewoon bij de bank. Reis je later naar Georgië en heb je nog drams over? Geen nood. Ook over de grens kun je de dram nog omwisselen naar een andere valuta.
Budget
Vanwege de conflicten met buurlanden Turkije en Azerbeidzjan heeft Armenië het economisch lastig. Hierdoor is het land daarom het goedkoopste van de drie landen in de kaukasus. Dit merk je voornamelijk bij de prijzen in de supermarkten en voor openbaar vervoer.
Qua overnachtingen moet je vanwege een kleiner aanbod denken aan gelijke tarieven als in buurlanden Georgië en Azerbeidzjan. Dus zo’n 5 euro voor een bed op een slaapzaal en vanaf 8 euro voor een eigen kamer voor twee.
Bier of koffie kost rond de 50 cent. Lunchen doe je voor ongeveer 2 euro en avondeten heb je voor ongeveer het dubbele. De vele kerken en kloosters zijn allemaal gratis toegankelijk.
Taal
Het Armeens is de officiële taal van Armenië en wordt in een eigen alfabet geschreven. Gelukkig voor ons worden meer en meer zaken ook in ons Latijnse alfabet getoond.
Mede vanwege een grote Armeense gemeenschap in de VS verstaan de meesten in Jerevan op z’n minst een beetje Engels. Buiten Jerevan ben je voornamelijk aangewezen op het Russisch, een vertaal applicatie op je telefoon of je handen en voeten. Gebruik van het Turks of Azeri wordt niet altijd hartelijk ontvangen.
ԲարևՁեզ
In Armenië begroet je elkaar met "Barev dzez"
Veilig reizen Armenië
Reizen in Armenië is relatief veilig. Je kan de veiligheidssituatie vergelijken met reizen in Europa. Reizigers lopen dan ook weinig veiligheidsrisico’s.
Vooral opvallend zijn de lage criminaliteitscijfers in Armenië, die lager zijn dan in West-Europa. Het grootste gevaar vormt het verkeer. Wegen zijn er slecht en er wordt vaak te hard gereden. Daarnaast is er een kleine kans op aardbevingen.
De grenzen van Armenië met buurlanden Turkije en Azerbeidzjan zijn gesloten. Omdat er veel grensbewaking aanwezig is wordt reizen bij die grenzen afgeraden.
Lees meer over veilig reizen in Armenië of het meest actuele reisadvies.
Reizen naar Nagorno-Karabach
Ben je fan van bijzondere paspoortstempels, dan gaf Armenië voorheen de enige kans om een visum van Nagorno-Karabach te bemachtigen.
Deze eenzijdig uitgeroepen onafhankelijke staat wordt internationaal erkend als grondgebied van Azerbeidzjan, maar was alleen te bezoeken vanuit Armenië. Door een recente oorlog is het echter lastig geworden als buitenstaander Nagorno-Karabach te bezoeken.
Bewijs van een bezoek aan Nagorno-Karabach zorgt ervoor dat je Azerbeidzjan niet meer inkomt. Reizigers die desondanks toch het gebied intrekken treffen groene heuvels, uitstekende hiking en een aantal spooksteden.
Lees meer over reizen in Nagorno-Karabach en de veiligheid.
Vervoer
Zoals in veel voormalige sovjetrepublieken is in Armenië de minibus, of marsjroetka, het belangrijkste openbare vervoersmiddel. Dit zijn vaak oudere bestelbusjes die omgetoverd zijn in een busje voor zo’n 15 tot 20 passagiers. De masjroetka’s zijn goedkoop, rijden snel en gaan naar veel bestemmingen.
Voor de meer afgelegen plekken ben je aangewezen op de duurdere tours, een huurauto of taxi. Het is niet ongebruikelijk om voor een redelijke prijs een dag lang een taxi te ‘huren’ om je naar verschillende bestemmingen te brengen. Een huurauto raden wij vanwege het hectische verkeer en de slechte wegen af.
Het spoornetwerk is niet heel uitgebreid in Armenië, met onder andere verbindingen naar het Sevanmeer, Gyumri en Tbilisi in Georgië. Wat nog steeds heel populair en gewoon is, is liften. In Armenië is dit veilig en geaccepteerd en wordt er gewoonlijk geen vergoeding verwacht, al adviseren wij om het wel altijd aan te bieden.
Backpack Reisroute Armenië
Backpacken in Armenië is perfect te combineren met een reis door Georgië en Azerbeidzjan. Niet zo gek dat de Lonely Planet de drie landen dan ook in één reisgids heeft gecombineerd.
Vanwege het geringe aantal reizigers naar Armenië is er nog niet echt sprake van een standaard reisroute. De meesten zullen hun reis beginnen en eindigen in Jerevan en vanaf daar (dag)trips doen in de rest van het land.
Kom je vanuit Georgië, dan is je reis naar Jerevan goed op te breken bij het Sevanmeer of in Dilijan. De enige andere open grens is die met Iran, waar Armenië makkelijk te bereiken is vanuit Tabriz en Teheran. De grenzen met Turkije en Azerbeidzjan zijn gesloten.
Ben je van plan om alle drie de landen in de Kaukasus te bezoeken, dan kun je vanwege het conflict rond Nagorno-Karabach het beste in Azerbeidzjan beginnen en via Georgië in Armenië eindigen. Bekijk dan ook onze ideale reisroute voor twee tot drie weken backpacken in deze drie landen.