De laatste jaren probeert Azerbeidzjan zich nadrukkelijk aan de wereld te tonen. In het land werden eerder de eerste Europese Spelen en het Eurovisie Songfestival gehouden en jaarlijks trekt de Formule 1 race op de straten van Bakoe veel aandacht. Helaas trekken nog te weinig West-Europese toeristen naar het land aan de Kaspische Zee en dat is zonde. Ga in Azerbeidzjan backpacken, want dit land van tegenstrijdigheden blijft je verrassen!
Hoogtepunten Backpacken Azerbeidzjan
Azerbeidzjan is een van de meest progressieve Islamitische landen, waar je tegelijk nog steeds veel van het Sovjetverleden tegenkomt. Een moskee zal je hier niet zo snel opvallen, maar overal vloeit de vaak zelfgemaakte wijn of wodka rijkelijk. Daarnaast zorgen de olie inkomsten voor luxe en welvaart, maar is het platteland evengoed een stap terug in de tijd.
De tegenstrijdigheden zijn het grootst in de hoofdstad Bakoe. Je vindt er moderne wolkenkrabbers, showrooms van Ferrari en Lamborghini en lanen waarin je je in Parijs waant. Een straat verder en je staat weer tussen de Sovjetarchitectuur en tientallen op de stoep geparkeerde Lada’s. Hoe dan ook zal je deze stad leuker vinden dan je had kunnen bedenken en een bezoek is dan ook een moetje.
In minimaal drie dagen kun je de oude stad van Bakoe, opgenomen in de Werelderfgoedlijst, het culturele aanbod, bijzondere architectuur en de restaurants en barretjes ontdekken. Buiten de stad heb je bovendien bijzondere natuurfenomenen, zoals de brandende heuvels Yanar Dag.
Nog zo’n bijzonder fenomeen zijn de mud volcanoes, vulkanen die pruttelen met modder. De meeste vind je in Gobustan, nabij het Gobustan National Park. Dit park staat bekend om zijn 12.000 jaar oude rotstekeningen in een griezelig decor. Ook Gobustan is opgenomen op de Werelderfgoedlijst.
De meest charmante plaats van Azerbeidzjan is ongetwijfeld Sheki (ook wel geschreven als Şəki). In een of twee dagen kan je hier het Azerbeidzjaanse leven buiten de grote stad beleven en het bijzondere Khan’s Palace bezoeken. De plaats is bovendien een leuke tussenstop op doorreis naar Signagi of Tbilisi in Georgië.
Klik op een van de locaties hierboven voor de lokale hoogtepunten en tips, onze favoriete hostels en hoe je er goedkoop naartoe reist.
Praktische informatie
Azerbeidzjan
Visum: Visum verplicht. Lees verderop alle details.
Vaccinaties: Geen verplichte inentingen. Vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen.
Hoe kom je in Azerbeidzjan?
De luchthaven van Bakoe is voor de meesten het startpunt van hun reis in Azerbeidzjan. Er zijn geen directe vluchten vanaf Amsterdam of Brussel. Wel vlieg je goedkoop op Bakoe via Boedapest met WizzAir of via Riga met AirBaltic. Je hebt al een retourtje Bakoe vanaf 306 euro.
Wil je overland naar Azerbeidzjan, dan kan dat met bus of trein via Georgië, Rusland of Iran. De grens met Armenië is gesloten, vanwege het conflict rond Nagorno-Karabach. Je komt Azerbeidzjan bovendien niet in als je een visum van Nagorno-Karabach in je paspoort hebt staan.
Overnachten
De laatste jaren zijn er flink wat accommodaties in Bakoe bijgekomen, vanwege de vele evenementen die in de hoofdstad worden gehouden. Er zijn uiteraard veel luxe hotels, maar een betaalbaar hostel is ook makkelijk te vinden.
Buiten de hoofdstad vind je voornamelijk guesthouses. Deze zijn vergelijkbaar met privékamers in een hostel, maar bieden daarnaast ook tegen betaling zelfgemaakte maaltijden aan.
Het meest volledige overzicht van accommodaties in Azerbeidzjan vind je op Booking.com
Visum Azerbeidzjan
Een visum is voor reizigers vanuit Nederland en België verplicht. Zorg ervoor dat je bij aankomst in Azerbeidzjan dan ook over een visum beschikt.
Het visum vraag je tegenwoordig makkelijk online aan via evisa.gov.az en kost 20 Amerikaanse dollar en drie dollar administratiekosten. Na drie werkdagen ontvang je vervolgens je visum dat je moet uitprinten en meenemen.
Omdat de online aanvraag wat omslachtig is hebben wij alles wat je moet weten opgenomen in ons artikel over de visumaanvraag van Azerbeidzjan.
Je kan het visum natuurlijk ook halen bij de ambassades in Den Haag of Brussel. Je bent hiervoor meer tijd kwijt, dus waarom zou je?
Beste reistijd Azerbeidzjan
De ideale reistijd voor Azerbeidzjan is in het voorjaar en het najaar. De temperatuur is aangenaam en korte regenbuien worden afgewisseld met zon.
Vanwege het milde klimaat is hoofdstad Bakoe ook prima te bezoeken in de winter. Winters buiten de hoofdstad zijn koud en is er veel sneeuwval. Tenzij je gaat skiën is er weinig reden om in deze periode buiten Bakoe te zijn.
De zomers kunnen in Azerbeidzjan snikheet en vochtig zijn. In de hogergelegen bergen van de Kaukasus is het stukken minder warm, maar wel zonnig. Het is daarom de perfecte periode voor hiking.
Geld
In Azerbeidzjan is het betaalmiddel de manat (AZN). Op straat wordt er nog veel contant afgerekend, waardoor je dus lang niet altijd je betaalpas kunt gebruiken. Een creditcard wordt bovendien vaker geaccepteerd dan een pas met het Maestro logo. In de steden zijn gelukkig overal geldautomaten aanwezig om manats op te nemen.
Heb je euro’s meegenomen en wil je die in Azerbeidzjan wisselen, loop dan gewoon een bank binnen. Je ontvangt hier een prima wisselkoers en er is vaak geen commissie.
Ga je door naar Georgië en heb je nog manat over, dan kun je die ook daar nog omwisselen naar de Georgische lari.
Budget
Ondanks de voorspoed die Azerbeidzjan dankzij de olie inkomsten heeft is het land nog steeds enorm betaalbaar. Verwacht geen prijzen zoals je die in Dubai of Qatar gewend bent.
In een gemiddeld hostel betaal je voor een bed op een slaapzaal zo’n 5 euro en een eigen kamer heb je al voor 8 euro. Een traditionele maaltijd in een van de vele kelderrestaurants kost je inclusief voorgerecht en drankjes tussen de 10 en 12 euro.
Ondanks het Islamitische karakter van het land is alcohol overal verkrijgbaar en enorm betaalbaar. Een glas bier, wijn of wodka kost je ongeveer 1 euro. Voor openbaar vervoer in de stad ben je ongeveer 1 tot 2 euro kwijt, voor lange afstanden maximaal 5 euro per persoon.
Taal
In Azerbeidzjan spreken de mensen Azerbeidzjaans of Azeri, een taal die veel overeenkomsten vertoont met het Turks. Je zult bovendien een paar onbekende letters tegenkomen, al zal je snel doorhebben hoe deze uit te spreken.
In Bakoe spreken meer en meer mensen Engels, al is dat buiten de stad lang niet altijd het geval. Installeer daarom een vertaal app op je telefoon met een Azerbeidzjaans talenpakket. Is Azeri niet beschikbaar als offline taal, dan kun je misschien wel Turks installeren. Deze taal lijkt veel op het Azeri en zal daarom ook begrepen worden.
Hələlik!
In Azerbeidjzan zeg je tot ziens met "Halalitsj"
Veiligheid Azerbeidzjan
Azerbeidzjan is een veilig land om te reizen. Zolang je wegblijft van de grensgebieden met Rusland (Tsjetsjenië) en Armenië zijn er geen noemenswaardige veiligheidsrisico’s.
Het grootste gevaar vormt het verkeer. Verkeersregels worden niet altijd gevolgd en de wegen zijn soms slecht. De laatste tijd zijn er wel veel projecten om de kwaliteit van de wegen te verbeteren.
Daarnaast komt kleine criminaliteit voor. Net als in andere grote steden zijn in Bakoe zakkenrollers actief. Let daarom goed op je spullen en vermijd onverlichte plekken in het donker.
Lees meer over veilig reizen in Azerbeidzjan of bekijk het meest actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Reizen naar Nagorno-Karabach
In het zuidwesten van Azerbeidzjan ligt de regio Nagorno-Karabach. Hoewel internationaal erkend als grondgebied van Azerbeidzjan kan je de regio vanuit dit land niet bezoeken.
Het gebied heeft zich eenzijdig uitgeroepen tot de Republiek Artsach en is alleen te bezoeken vanuit Armenië.
Een bezoek aan Nagorno-Karabach door reizigers wordt door Azerbeidzjan zelfs als een illegale handeling gezien. Zij zullen mensen met een paspoortstempel of visum van die regio dan ook niet toelaten in Azerbeidzjan.
Ben je van plan om alle drie de landen in de Kaukasus en Nagorno-Karabach te bezoeken, dan dien je eerst Azerbeidzjan te bezoeken voordat je naar Armenië gaat.
Lees meer over reizen in Nagorno-Karabach en de veiligheid.
Vervoer
Zoals in de hele Kaukasus wordt het openbaar vervoer in Azerbeidzjan gedomineerd door de marsjroetka, een vaak oude naar minibus omgebouwde bedrijfsbus. Ze zijn goedkoop, rijden vaak en naar veel bestemmingen. Ook voor lange afstanden naar andere steden of zelfs over de grens worden ze ingezet.
Je kan voor zowel korte als langere afstanden ook onofficiële taxi’s gebruiken, al zijn deze wel duurder dan de marsjroetka’s. De meeste grote steden in Azerbeidzjan zijn daarnaast aangesloten op het spoornetwerk. Er gaan ook treinen vanuit Bakoe naar Tbilisi in Georgië, naar Astara aan de grens met Iran en naar Rusland.
In Bakoe zelf ligt een betaalbaar en uitgebreid metronetwerk. Dit is niet alleen goedkoper dan de taxi, maar vaak ook sneller vanwege het verkeer dat vast staat in de hoofdstad.
Backpack Reisroute
De meeste reizigers die Azerbeidzjan bezoeken komen helaas niet verder dan Bakoe. Zij vliegen op de hoofdstad en vertrekken enkele dagen later weer, zonder de stad uit te zijn geweest.
Toch zijn er ook reizigers die een reis in Azerbeidzjan met een bezoek aan Georgië en Armenië combineren. De Lonely Planet heeft de drie landen dan ook in één gids samengevat! Check onze ideale reisroute voor twee tot drie weken backpacken in de Kaukasus.
Je kan Azerbeidzjan ook combineren met een bezoek aan Iran. Hiervoor zak je vanuit Bakoe via Gobustan naar het zuiden om vervolgens bij Astara de grens over te trekken.
De grens met Armenië is al jaren gesloten, vanwege het conflict rond Nagorno-Karabach. Wil je Armenië bereiken, dan zal je om moeten reizen via Georgië of Iran.