99 Bespaartips voor Backpackers

Tips om geld te besparen voor en tijdens je reis

Een verre backpackreis kan een hoop geld kosten. En ben je eindelijk op je bestemming, dan word je in veel landen als een wandelende zak geld gezien. Iedereen wilt wat van je en je moet vaak veel meer betalen dan een local. Hoe voorkom je voor en tijdens je reis dat je te veel uitgeeft? Wij geven je de 99 beste bespaartips voor backpackers.

Natuurlijk is geld besparen op reis niet het belangrijkste. Je hebt waarschijnlijk flink gespaard voor je reis en je wilt er ook van kunnen genieten. Toch is het niet lastig om veel euro’s te besparen, zonder hier iets voor te laten. 

Volg onze 99 bespaartips en je kan nog steeds een onvergetelijke reis beleven. En zeg nou zelf, als je door een paar besparingen een weekje langer kan backpacken, dan doe je dat toch ook! 

De tips hebben wij voornamelijk opgedaan op onze wereldreis van een jaar langs vijf continenten. De bespaarde euro’s hebben er voor gezorgd dat we flink langer weg konden blijven dan gepland.

We hebben ze toegepast op allerlei plekken en ze werken dan ook universeel. Het maakt niet uit of je in een goedkoop land als India of een dure plek als Australië reist. Een paar tips zijn alleen van toepassing op een bepaalde regio, maar dat hebben we dan ook aangegeven.

Geen tijd om nu te lezen? Pin ‘m voor later

1. No brainer: Onderhandel altijd en overal

Die whopper bij de Burger King op Times Square ga je niet goedkoper krijgen, maar als backpacker moet je jezelf aanleren om altijd en overal te onderhandelen. Op veel locaties in Azië, Afrika en Latijns-Amerika wordt dit zelfs van je verwacht. De locals hanteren voor toeristen vaak een andere prijs en hun eerstgenoemde prijs is niet wat ze verwachten te krijgen. Schaam je niet om te onderhandelen. Je zal er steeds beter in worden!

Twee backpackers bereiden hun backpackreis voor aan tafel
Zelfs tijdens de voorbereiding op je reis kan je al flink besparen, bijvoorbeeld op vaccinaties.

Voorbereiding & Inpakken

2. Kies een zorgverzekering die vaccinaties vergoed

Weet je dat je volgende jaar een verre reis gaat maken, kies dan voor een zorgverzekering waarbij vaccinaties vergoed worden. Bij sommige verzekeringen is dit in een aanvullend pakket meegenomen. Hier betaal je misschien een tientje per maand voor, maar vaccinaties tegen Hepatitis, DTP en Gele Koorts kunnen in de honderden euro’s lopen.

3. Schors het kenteken van je auto

Ga je voor langere tijd weg en bezit je een auto, dan kun je het kenteken schorsen bij de RDW. Dit scheelt je kosten voor wegenbelasting en je kan dan bovendien de autoverzekering stopzetten. Je auto mag dan uiteraard niet meer de openbare weg op. Ben je weer terug, dan activeer je het kenteken weer eenvoudig via de website van de RDW.

4. Neem een betaalpakket zonder opnamekosten

Verwacht je vaak bij een buitenlandse geldautomaat te staan? Kies dan voor een betaalpakket met de laagste opnamekosten en/of koersopslag in het buitenland. Je bank in Nederland brengt namelijk niet alleen een vast bedrag in rekening bij elke opname, maar rekent ook nog een procentuele koersopslag over het opgenomen bedrag. 

Zo betaal je bij ING per opname standaard €2,25 en ook nog 1,1% van het opnamebedrag, maar is bij de gratis bank Revolut je opname gratis en betaal je door de weeks ook geen koersopslag. Omdat geldautomaten in het buitenland vaak een limiet op het opnamebedrag hebben kan dit bij een reis van een aantal weken tientallen euro’s schelen.

Backpacker met Lonely Planet, kaart en backpack voor backpacken bespaartips
Koop losse hoofdstukken van de Lonely Planet als je alleen naar een bepaalde regio gaat.

Inpakken

5. Vergeet je vaccinatieboekje niet

Bij een grensovergang wordt er nog weleens een doctors fee in rekening gebracht. Deze fee komt te vervallen als je een vaccinatieboekje kan laten zien.

6. Laat je malariamedicijn thuis

Sinds 2017 is het advies voor het gebruik van malariatabletten aangepast. Voor Azië en Latijns-Amerika wordt nu afgeraden om nog preventief de tabletten te slikken. Gelukkig maar, want het is troep met nare bijwerkingen. Bovendien bespaar je gelijk wat euro’s. Heb je malaria opgelopen, dan is er op jouw bestemming vaak gewoon een medicijn tegen malaria voor minder geld. Voor een reis in Afrika neem je het wel van thuis mee.

7. Ga voor de compilatie Lonely Planet

Bij de standaarduitrusting van een backpacker hoort vaak de Lonely Planet. Ga je meerdere landen bezoeken, dan kun je prima voor de compilatiegidsen van Lonely Planet gaan. Alle belangrijke routes, highlights, restaurants en hostels staan namelijk ook gewoon in de gids voor heel Centraal Amerika, Zuid-Amerika, het Midden Oosten, het Zuiden of Oosten van Afrika of Zuid-Oost-Azië. Scheelt je weer het kopen van meerdere gidsen!

8. Koop alleen de hoofdstukken die je nodig hebt

Ga je in een land alleen naar een bepaalde regio, dan kun je online bij Lonely Planet ook losse hoofdstukken kopen van de bestemming waar jij naartoe gaat. Zo bespaar je op het kopen van het hele boek.

9. Laat leesboeken thuis of neem er maar ééntje mee.

Sla de AKO op Schiphol maar over. In vrijwel elk hostel staat een book exchange met altijd wel boeken in het Nederlands. Heb je een boek uit, dan ruil je ‘m in het volgende hostel weer voor een nieuw boek. In hostels liggen trouwens vaak ook Lonely Planets of andere reisgidsen voor het oprapen.

Zoekmachines voor het vinden van vluchten voor 99 bespaartips voor backpackers.
De goedkoopste vlucht vind je op reiszoekmachines als Skyscanner en Momondo.

Vliegen

10. Vind je vlucht via een reiszoekmachine

De goedkoopste en meeste vluchten vind je op Skyscanner, Momondo of Google Flights. Zij verzamelen informatie van allerlei aanbieders van vliegtickets en hebben daarom het meest complete aanbod aan vluchten. Je koopt het vliegticket dan uiteindelijk bij de goedkoopste aanbieder. Het kan helpen om alle drie de sites te checken, want niet alle aanbieders zijn op elke reiszoekmachine opgenomen.

11. Stel een prijsalarm in

Op bovenstaande zoekmachines is het ook mogelijk om bij een bepaalde route of vlucht een prijsalarm in te stellen. Je volgt dan de prijs van de vlucht en ontvangt een mailtje wanneer de prijs is gedaald. Handig als je reis wat verder in de toekomst ligt.

12. Boek je ticket op het juiste moment

Is jouw reis pas over meer dan 10 maanden, dan kun je beter even wachten met het kopen van je ticket. Veel vliegmaatschappijen geven alleen tickets vrij voor reizen binnen 10 maanden, waardoor er korter op de reisdatum een groter en goedkoper aanbod is. 

Vliegtickets zijn gemiddeld het goedkoopste zo’n 2 maanden voor vertrek, waarbij vliegen op een dinsdag gemiddeld het minste kost. Het kan ook helpen om na 12 uur ’s nachts je ticket te boeken, omdat vliegmaatschappijen dan meestal onverkochte gereserveerde stoelen weer vrijgeven.

13. Speel zelf met de tussenstop

Vaak is vliegen met een indirecte vlucht goedkoper dan het boeken van een directe vlucht. Helaas tonen aanbieders meestal alleen vluchten met een tussenstop van dezelfde alliantie. Je kan daarom soms een goedkopere vlucht vinden, door zelf meerdere vluchten te combineren. Zorg wel dat je bij de stopover minimaal drie uur tussen de vluchten vrijhoudt, omdat je nu zelf verantwoordelijk bent voor de tweede check in en het ophalen en weer inchecken van je ruimbagage.

14. Koop geen around-the-world (ATW) ticket

Het klinkt heel aantrekkelijk, vooraf een around-the-world ticket kopen waarmee je een bepaald aantal vluchten binnen een jaar kan afleggen. Helaas moet je vooraf al je reislocaties opgeven, mag je maar één richting op vliegen en ben je beperkt tot vluchten van maar één luchtvaartalliantie. Bovendien is het ticket veel duurder dan wanneer je zelf via bijvoorbeeld Skyscanner je reisplan samenstelt. Niet doen!

15. Meld je aan voor Miles-programma’s

Ga je veel vliegen? Meld je dan aan voor Miles-programma’s van de verschillende luchtvaartallianties als SkyTeam, Star Alliance en OneWorld. Zo spaar je bij elke vlucht miles die je kunt inzetten voor korting op je volgende vlucht. 

Zorg dat je binnen een alliantie wel het beste programma kiest, want de voordelen kunnen flink verschillen. Neem als voorbeeld KLM en Delta, beide onderdeel van SkyTeam. Zo spaar je bij FlyingBlue van KLM maar 25% van de gereisde afstand in miles, maar levert dezelfde KLM vlucht in het programma SkyMiles van Delta Airlines wel 100% miles op

Vliegtuig met een ondergaande zon boven Myanmar
Let op de verborgen kosten bij het pakken van een budget vlucht.

Vliegen tijdens de reis

16. Houdt rekening met verborgen kosten

Tijdens je reis zal je vaak de keuze moeten maken tussen vliegen of reizen met de trein of bus. Vooral met de budget airlines in Zuid-Oost-Azië lijkt een vliegticket soms de goedkoopste optie. Houdt dan rekening met de verborgen kosten. Je backpack zal tegen extra kosten met de ruimbagage mee moeten en omdat vliegvelden buiten de stad liggen ben je vaak veel geld kwijt aan het reizen van en naar het vliegveld. Bovendien verlies je ook nog eens veel tijd met in- en uitchecken. De bus is vaak een goedkoper en sneller alternatief.

17. Laat je backpack achter

Ga je alleen vliegen voor een korte uitstap, laat dan je backpack achter bij het hostel waar je eerder sliep en ook weer terugkomt. Zo bespaar je op de extra kosten voor je backpack bij de ruimbagage.

18. Vlieg niet binnen Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika hebben ze geen budget airlines en daarom is vliegen er duur. Gelukkig is het busvervoer er van goede kwaliteit en is reizen in de semi-cama of cama klasse ook nog eens comfortabeler dan vliegen. Bovendien worden de wegen steeds beter. Wij schreven eerder alles wat je moet weten over reizen met de bus in Zuid-Amerika.

19. No brainer: Koop je ticket niet bij een travel agent

Koop je vliegticket altijd online, ook voor binnenlandse vluchten in een vreemd land. Er zijn weinig vliegmaatschappijen die hun tickets niet op het internet aanbieden. Bij een travel agent in de stad betaal je altijd veel aan commissiekosten.

Meisje in hangmat in een hostel voor backpacken bespaartips
Op Booking, Expedia of Agoda is het aanbod van accommodaties veel groter dan op Hostelworld.

Overnachten

20. Slaap gratis op de bank of een extra matras

Met Couchsurfing slaap je gratis bij een local die een extra slaapplaats beschikbaar heeft. Via couchsurfing kan je zo overal ter wereld een gratis overnachtingsplek vinden. Je bent niet de enige, want jaarlijks maken 4 miljoen mensen gebruik van dit platform. Bijkomend voordeel is dat je meteen een local leert kennen, die je alles over jouw reisbestemming kan vertellen.

21. Kijk niet alleen naar hostel-only sites

De favoriete overnachtingsplek van de backpacker is natuurlijk een hostel. Backpackers kijken daarom bij het boeken van een overnachting soms alleen maar op Hostelworld of Hostels.com. Omdat deze websites zich alleen tot hostels beperken loop je goedkopere alternatieven mis. Op sommige locaties zijn er nou eenmaal niet veel hostels.

Het aanbod op boekingssites als Booking.com, Expedia en Agoda is veel groter en diverser. Bovendien weten veel mensen niet dat Booking.com vaak gewoon het meest volledige aanbod aan hostels heeft.

22. Bepaal de boekingssite per reisbestemming

Lokaal kan de populariteit van de verschillende boekingssites enorm verschillen. In Vietnam staan bijvoorbeeld op Expedia de meeste accommodaties, terwijl in Peru Booking.com weer de populairste aanbieder is. In een land als Myanmar heeft Agoda zelfs het grootste aanbod. Check daarom welke aanbieder in jouw bestemming het grootste aanbod heeft en boek daar de goedkoopste kamer.

23. Vergeet AirBnB niet op dure locaties

Op AirBnB verhuren locals hun huis, appartement of extra slaapkamers online. In sommige locaties is slapen in een AirBnB zelfs de goedkoopste optie. Dit geldt voornamelijk voor de wat duurdere backpackerlanden als de Verenigde Staten en Australië en heel veel plekken in Europa.

Ook als je met minimaal vier mensen reist is een appartement huren op AirBnB vaak goedkoper dan vier slaapplekken in een hostel of hotel. Maak je voor het eerst een boeking op AirBnB, dan ontvang je hier €25,- korting op je eerste boeking.

24. Benut de extra voordelen van een AirBnB

Bovendien heb je in een AirBnB vaak extra voordelen. Maak gebruik van de gratis fietsen of doe je was kosteloos in de wasmachine. Zo bespaar je weer wat extra geld. Bij het boeken op AirBnB kan je deze extra diensten aanvinken in je zoekfilter.

Vrouwelijke backpacker zwaait vanaf een fiets op het eiland Don Det in Laos
Gratis op de fiets. Geleend in onze AirBnB.

25. Meld je aan voor loyalty-programma’s

Als backpacker slaap je soms elke avond op een nieuwe bestemming. Je keert dan ook vaak terug naar dezelfde boekingssites voor je boeking. Meld je daarom aan voor hun loyalty-programma’s, voor kortingen op je volgende boeking. Expedia Rewards is onze favoriet. Hiermee spaar je bij elke boeking voor punten die je direct al bij je volgende boeking voor korting kan inzetten.

Een ander populair programma is Genius van Booking.com. Je krijgt hiermee bij sommige hostels 10% korting op je boeking en andere voordelen. Je wordt automatisch Genius bij minimaal 5 boekingen in een jaar.

26. Boek bij een lokaal zuster hostel

In bepaalde regio’s zijn hostels met elkaar aangesloten in lokale programma’s. Soms kan je dan je hostel voor de volgende bestemming alvast met korting boeking in je huidige hostel. Ook zijn er lokale programma’s waarmee je korting krijgt op je volgende boeking. In Latijns Amerika zijn bijvoorbeeld veel hostels aangesloten bij Hola Hostels. Vraag in een van de hostels voor een gratis membercard voor 10% korting bij alle hostels die meedoen.

27. Meld je aan voor een cashback programma

Cashback websites geven je een percentage terug na het maken van een boeking via hun website. Je moet hiervoor eerst de cashback website bezoeken en vanaf daar door klikken naar de website van bijvoorbeeld Expedia of Booking.com. Als je dan een boeking maakt ontvangt de cashback website een commissie. Een deel van die commissie geeft de cashback website dan weer aan jou terug. Bij eBuyClub ontvang je een hoge cashback. Gebruik bij het aanmelden de code XI6LNJ6 voor 3 euro extra cashback.

28. Onderhandel na het online boeken

Soms kan je een online geboekte accommodatie kosteloos annuleren. Probeer in dat geval bij aankomst in je hostel bij de receptie nog te onderhandelen over de prijs. Boekingswebsites pakken namelijk een flinke commissie van de eigenaar. Maak een dealtje met de eigenaar om de boeking te annuleren en een lagere prijs te betalen. Zo profiteren jullie beiden.

29. Verleng je accommodatie offline

Heb je ergens de eerste nacht online geboekt en wil je langer blijven? Ook dan loont het om bij de receptie te onderhandelen over een betere prijs voor de volgende nacht. Dreig dat je de tweede nacht weer online zult boeken en ze noemen vast een betere prijs. Ze willen natuurlijk niet weer een commissie aan de boekingssite betalen en denken daarom graag met je mee.

30. Toch dezelfde prijs? Betaal dan online

Hanteert de accommodatie online dezelfde prijs als bij de receptie, betaal dan online. Bij boekingssites als Agoda en Expedia betaal je namelijk gewoon in euro’s, soms zelfs via iDeal. Zo bespaar je op de kosten voor de wisselkoers en eventuele andere commissies.

31. Ga met z’n tweetjes voor een privékamer

Reis je met je partner of gewoon met z’n tweetjes, dan is het boeken van een privékamer veelal goedkoper dan twee losse bedden op de slaapzaal. Je zult versteld staan hoe vaak dit de goedkoopste optie is. Slaap je liever niet in hetzelfde bed, dan selecteer je gewoon Twin Room voor twee losse bedden op één kamer.

32. Slaap in het laagseizoen op de slaapzaal

Sommige backpackers kiezen standaard een privékamer, omdat ze niet graag slapen met andere mensen op een slaapzaal. In het laagseizoen kom je in sommige hostels echter maar weinig andere reizigers tegen. In de goedkopere slaapzaal slaap je dan gewoon in je eentje. Vraag bij de receptie vooraf dan ook of er al andere reizigers zijn.

Slaapzaal voor backpacken bespaartips
Buiten het seizoen heb je soms de hele slaapzaal voor jou alleen.

33. Kies een gedeelde badkamer

Bovenstaande gaat ook op voor de gedeelde badkamer. Die is natuurlijk standaard altijd al goedkoper dan een privé badkamer, maar sommige backpackers houden er niet van om te delen. Slaap je ergens in het laagseizoen, dan is de kans groot dat de goedkopere gedeelde badkamer toch helemaal van jou is.

34. Check de nachttemperatuur voordat je airco boekt

Op reis naar een warme bestemming, dan is airconditioning op je kamer een uitkomst. Helaas vragen hostels vaak flink meer voor een kamer met airconditioning. Vooral bij bestemmingen op hoogte koelt het ’s avonds enorm af en heb je helemaal geen airconditioning nodig. 

Dit komt vooral voor op veel plekken in Zuid-Amerika. Zo kan het in La Paz in Bolivia overdag 30 graden zijn, maar in de avond afkoelen tot 5 graden. Check voordat je airconditioning boekt dus eerst de temperatuur op jouw bestemming.

35. Val niet voor het gratis ontbijt

Een gratis ontbijt moet niet altijd de reden zijn om een iets duurdere kamer te boeken. Op veel locaties scoor je namelijk voor minder dan een euro gewoon in de stad wat lekkers. Bovendien is een gratis ontbijt in een hostel maar al te vaak slechts een sneetje brood en oploskoffie.

36. Maak je eigen eten klaar

In dure landen kan je natuurlijk veel geld besparen door zelf je eten klaar te maken. In een hostel met een gedeelde keuken maak je zelf je ontbijt, lunch of avondeten en bespaar je op de restaurantkosten. Zet bij het boeken daarom een vinkje bij keuken in je zoekfilter. In Azië is uit eten gaan vaak wel goedkoper dan zelf koken.

37. Eet in een homestay of guesthouse

In een homestay of guesthouse slaap je bij de locals thuis en heb je vaak de mogelijkheid om voor een klein bedrag avondeten te krijgen. Doe dit! Niet alleen is dit vrijwel altijd goedkoper dan in restaurants eten, maar het is bovendien vaak erg lekker. Je krijg meestal grote porties en het is soms de beste manier om het lokale eten te ontdekken. Je denkt toch niet dat locals in Thailand elke avond pannenkoeken met bananen eten?

38. Regel gelijk een gratis pickup

Omdat een homestay of guesthouse wat kleinschaliger is dan een hostel is de eigenaar vaak niet te beroerd om je op te halen of af te zetten bij het busstation. Soms wordt dit al vermeld in de advertentietekst op de boekingssite. Omdat je dan geen dure taxi hoeft te nemen kan dit flink wat geld besparen.

Georgisch eten in een homestay in Kazbegi in het noorden van Georgië
Een volle tafel voor 5 euro in onze homestay in Georgië.

Openbaar Vervoer en de Taxi

39. Weet wat de ritprijs ongeveer moet zijn

Of je nu een bus moet pakken, een taxi wilt nemen of met een bootje een tocht gaat maken, zorg dat je van tevoren een idee van de prijs hebt. Als de genoemde prijs hier totaal niet mee overeen komt weet je dat je belazerd wordt. Het geeft je bovendien een goede uitgangspositie voor het onderhandelen met jouw chauffeur.

Op BACKPACKENIN.nl geven we vaak een indicatie van de prijs voor de verschillende openbaar vervoersmogelijkheden. Natuurlijk kunnen de prijzen in de loop van de tijd oplopen, maar ga er maar van uit dat iets niet klopt als de prijs drie of vier keer zo hoog ligt.

40. Ga liften

Een goedkoper alternatief voor openbaar vervoer is nog altijd liften. Je moet natuurlijk wel durven, maar op veel plekken is het niet ongebruikelijk. Vooral als je met z’n tweetjes bent heb je weinig reden tot zorgen.

41. Minder dan 2 kilometer? Wandel dan gewoon

Je bent toch aan het reizen om de wereld te zien? Je ziet het meeste van een plek als je gaat lopen. Pak daarom altijd de benenwagen voor afstanden minder dan 2 kilometer. Vooral voor dit soort korte ritjes is een taxi vaak duur.

Vrouwelijke backpacker loopt over de markt in Colombo in Sri Lanka.
Je ziet het meeste als je loopt.

Bus

42. Koop je busticket op het centrale busstation

Je vliegtickets koop je bijna altijd online, maar het online aanbod van bustickets valt vies tegen. Een site als BusBud lijkt een groot overzicht te hebben en biedt tickets aan op veel lijnen, maar het grootste deel van de busmaatschappijen ontbreekt op zo’n site. 

Vanwege het grote aanbod en het ontbreken van administratiekosten koop je de goedkoopste tickets dan ook gewoon op het centrale busstation. Buiten de vakanties en weekenden kun je meestal een busticket krijgen voor een vertrek op dezelfde dag.

43. Koop geen tickets bij travel agents

Soms wil je het zekere voor het onzekere nemen en je ticket ruim van tevoren boeken. Een ticket halen bij de travel agent om de hoek van je hostel is dan een snelle optie. Helaas rekenen zij vaak een belachelijk hoge commissie. 

Zelfs als het busstation wat van de stad is verwijderd loont het vaak om heen en weer een bus of taxi te nemen of te gaan lopen naar het busstation. Je betaalt dan vaak minder voor de retourrit en je ticket dan een vergelijkbaar ticket bij de travel agent.

44. Laat je hostel een busticket reserveren

Is het busstation toch wel erg ver, dan kun je in je hostel vragen of zij je busticket willen reserveren. Vaak is een belletje naar het busstation voldoende om een ticket voor je klaar te leggen. Zo bespaar je op de commissiekosten en ben je op tijd zeker van je ticket. Bovendien erg handig dat je hostel dezelfde taal spreekt. Dan weet je tenminste dat het juiste ticket wordt gereserveerd.

45. Zorg voor een pick-up in je busticket

Soms ligt het centrale busstation zo ver van de stad dat de enige manier ernaartoe het nemen van een dure taxi of tuktuk is. De kosten van een ritje naar het busstation zijn soms zelfs hoger dan je busticket. In dat geval kan het boeken van een ticket bij een travel agent wél voordelig zijn als een pick-up bij de prijs is inbegrepen. Omdat zij vaak alle reizigers vanaf hun kantoor in het centrum met een busje naar het busstation vervoeren, bespaar je zo op de hoge kosten van een taxi.

46. Betaal iets meer als je in het centrum kan worden afgezet

Ligt het busstation in de plaats van bestemming ver van het centrum of jouw hostel af, dan kan het lonen om een ticket te kiezen met een drop-off. Deze bustickets zijn soms iets duurder, maar je bespaart waarschijnlijk nog meer omdat je geen dure taxi of tuktuk naar jouw hostel hoeft te nemen. Veel kleine busmaatschappijen werken samen met de tuktuk chauffeurs en zetten je daarom opzettelijk wat buiten het centrum af.

47. Negeer de taxi’s en tuktuks op het busstation

Ontkom je niet aan het nemen van een taxi vanaf het busstation naar het centrum, negeer dan de taxi- en tuktukchauffeurs op het busstation. Loop ze voorbij en houdt een taxi aan buiten het busstation. Zij zijn vaak de helft goedkoper dan die op het busstation.

48. Deel je taxi met andere backpackers

Ben je door de bus afgezet op een busstation ver van het centrum, probeer dan met andere backpackers een taxi naar jullie bestemming te delen. De meeste backpackers zitten vaak geconcentreerd in dezelfde buurt in de stad, dus de kans is groot dat jullie dezelfde richting op gaan.

49. Busrit langer dan acht uur? Neem de nachtbus

Heb je een lange afstand te overbruggen, dan adviseren wij altijd het nemen van een nachtbus. Meestal is deze iets duurder en doet hij er soms langer over dan een dagbus, maar je bespaart wel op een overnachting in een hostel. En daardoor wordt hij weer voordeliger. Bovendien verlies je minder tijd voor het doen van activiteiten.

Bus in de Atacamawoestijn in Chili
Een nachtbus in Zuid-Amerika is vaak modern en comfortabel.

50. Kies voor semi-cama bij een nachtbus in Latijns Amerika

Als je gebruik maakt van een nachtbus in Latijns Amerika, kies dan voor de klasse semi-cama (semi-leito) in plaats van het duurdere cama (leito). In deze klasse zakt je stoelleuning ongeveer 140 graden en is daarom comfortabel genoeg voor een goede nachtrust.

51. Neem je eigen eten mee in de bus

Vooral bij de wat langere busritten zal de chauffeur één of meerdere keren stoppen om wat te eten. De busmaatschappij heeft meestal afspraken gemaakt met restaurants of winkeltjes onderweg waar ze gemiddeld hogere prijzen hanteren. Zo vangt de chauffeur een deel van de opbrengsten. Koop daarom voor vertrek zelf fruit, chips, koekjes of zelfs een hele maaltijd, want dit zal vrijwel altijd goedkoper zijn dan onderweg.

52. Kijk wat locals in de bus betalen

Het komt nog weleens voor dat je een bus moet instappen voordat je een ticket hebt gekocht. Iemand komt dan tijdens de rit langs om kaartjes te verkopen. Let goed op wat de locals bij deze persoon betalen, zodat jij hetzelfde bedrag kan geven. Vaak vraagt zo’n verkoper namelijk een ander tarief aan toeristen, omdat zij toch niet bekend zijn met de prijs.

53. Betaal niet extra voor je backpack

Kaartjesverkopers proberen nog weleens extra geld te vragen voor je backpack. Negeer dit of houdt vol dat je hier niet extra voor hoeft te betalen. In de meeste gevallen zullen ze hun aandringen opgeven.

Rij stadsbussen in het oude centrum van Sucre in Bolivia
Stadsbussen in Sucre, Bolivia.

Taxi

54. Bestel je taxi via een app

Zet de taxi app Uber of lokale apps als Cabify (Zuid-Amerika) of Grab (Zuid-Oost-Azië) op je mobiel en bestel zo je taxi. Vrijwel altijd zijn deze diensten goedkoper dan lokale taxi’s en tuktuks. Omdat de prijs vooraf al in de app getoond wordt betaal je bovendien nooit te veel. Op veel locaties bieden de apps daarnaast nog goedkopere diensten als het delen van een taxi aan.

55. Geen wifi? Koop een simkaart

Koop een lokale simkaart als je weet dat je een aantal ritjes gaat maken. Vaak kost een simkaart niet meer dan een paar euro en heb je de kosten er na 2 ritjes al uit.

56. ..maar koop niet de toeristen sim

Veel backpackers willen sowieso altijd toegang blijven houden tot het internet en kopen daarom bij aankomst een simkaart. Op populaire bestemmingen wordt er aan reizigers een toeristen simkaart verkocht. Deze simkaart is duurder dan de vergelijkbare simkaart voor locals. Kies daarom altijd voor de lokale simkaart. Soms heb je een buitenlands adres nodig om deze te activeren. Vraag dan om hulp in je hostel of aan de verkoper.

57. Vermijd de tuktuk

De tuktuk is natuurlijk een van de bekendste beelden als je denkt aan backpacken, vooral in Zuid-Oost-Azië. Helaas vragen in die regio de tuktuks daarom ook belachelijke bedragen aan toeristen. Je betaalt als backpacker soms wel vier keer zoveel als een local. Reis daarom met een goedkopere Uber, een metertaxi of onderhandel goed.

Man slaapt in groene tuktuk
In tuktuks betalen toeristen vaak veel meer dan locals.

58. Laat je niet verrassen door tolwegen

Passeer je een tolweg, dan wilt een metertaxi je nog weleens verrassen met extra kosten voor de tol. In dat geval is een Uber vaak goedkoper, omdat de tol al wordt meegenomen in de getoonde prijs in de app.

59. No brainer: Zorg dat de chauffeur zijn taximeter aan zet

Veel taxichauffeurs zetten de taximeter niet aan als toeristen instappen. Zorg nog voordat je vertrekt dat dit wel gebeurt of stap uit.

60. No brainer: Zet een kaart van de omgeving op je telefoon

Download een offline kaart van de regio in Google Maps of zet de app Maps.me op je telefoon. Zo kun je tijdens de rit de route van de taxi volgen en zal hij minder snel een dure omweg nemen. Bovendien kan je de chauffeur helpen als hij de weg niet weet, want ook dat gebeurt regelmatig.

61. No brainer: Spreek vooraf een prijs af

Heeft je taxi geen meter of reis je bijvoorbeeld toch per tuktuk, spreek dan vooraf altijd een prijs af. Onderhandel bovendien, want de eerstgenoemde prijs is vrijwel altijd te hoog.

Buitenlands geld, een paspoort en een portemonnee.
Je betaling met een betaalpas is in het buitenland altijd goedkoper dan met een creditcard.

Betalen

Betalen met kaart

62. Verkies de betaalpas boven de creditcard

Waar je voorheen in het buitenland op veel plekken alleen met een creditcard kon betalen zie je nu op steeds meer plekken ook stickers met het Maestro-logo. Heb je de keuze om te betalen met je betaalpas (debitcard) of creditcard, kies dan voor de eerste. Je bank rekent namelijk minder kosten met het betalen met je betaalpas. Bij ING betaal je bijvoorbeeld 1,1% koersopslag met je betaalpas tegenover 2% koersopslag met je creditcard.

63. Meld je aan voor een creditcard spaarprogramma

Helaas ontkom je niet aan het gebruik van een creditcard, vooral voor het bestellen van online tickets of boekingen. Meld je daarom aan voor een creditcard met een goed spaarprogramma. Een bekende is de creditcard van de Bijenkorf. Bij elke betaling die je wereldwijd met je kaart maakt spaar je hiermee punten voor shoptegoed.

64. Betaal met kaart altijd in de lokale valuta

Krijg je bij het pinnen de mogelijkheid om af te rekenen in de lokale valuta of naar omgerekende euro’s, kies dan nooit voor de conversie naar euro’s. De lokale bank rekent dan meestal fors hogere kosten dan jouw bank in Nederland. Je herkent deze gemene optie meestal aan ‘convert to your home currency’ als melding op de pinterminal.

65. Betaal bij een pincommissie met contant geld

Vraag bij een pinbetaling in hostels of restaurants of zij een commissie voor de betaling in rekening brengen. Vooral in Zuid-Oost-Azië komt het veel voor dat de eigenaar 3% commissie erbij optelt. In dat geval kun je beter met contant geld betalen, zelfs als je het eerder bij een geldautomaat hebt opgenomen.

Betalen met contant geld

66. Betaal in de lokale valuta

Het komt vaak voor dat je bij travel agents, in hostels of in restaurants niet alleen in de lokale valuta, maar ook in dollars of euro’s mag betalen. Betaal hier gewoon in de lokale valuta. Het bedrag is in in dollars of euro’s vrijwel altijd flink hoger, vaak om tot een mooi afgerond bedrag te komen. Heel soms is het lager, als de koers van de lokale valuta bijvoorbeeld net is gestegen. Zet daarom altijd een app met de wisselkoersen op je telefoon.

67. Zorg dat je wat kleingeld bij je hebt

Koop je iets op straat of bij een klein zaakje, dan ontvangen ze niet graag biljetten met hoge bedragen. Je hebt dan kans dat je geen of te weinig wisselgeld terugkrijgt. Zorg dus dat je altijd wat contant geld met lage bedragen bij je draagt voor kleine aankopen.

Geldwisselkantoor voor backpacken bespaartips
Soms is geld opnemen bij een geldautomaat goedkoper dan geld wisselen.

Geld wisselen of opnemen

68. Bepaal of geld opnemen niet voordeliger is

In plaats van geld wisselen bij een wisselkantoor kan je natuurlijk ook een bedrag in de gewenste valuta opnemen bij een geldautomaat. Bij een opnamelimiet van meer dan €200,- bij het geldautomaat is geld opnemen meestal goedkoper dan geld wisselen bij een wisselkantoor. De opnamekosten en koersopslag zijn dan waarschijnlijk lager dan de kosten vanwege de wisselkoers bij het wisselkantoor.

69. Shop rond voor het beste geldautomaat

Ga je geld opnemen in het buitenland, probeer dan eerst verschillende geldautomaten uit voordat je een transactie doet. De geldautomaten hanteren verschillende limieten en de lokale opnamekosten kunnen flink per bank verschillen. Annuleer de opname zodra je de limiet en kosten weet en kies in het vervolg het goedkoopste geldautomaat. Dit kan per opname zo een paar euro schelen.

70. Neem altijd het maximum bedrag op

Elke keer als je geld opneemt in het buitenland brengt jouw bank in Nederland opnamekosten in rekening. Als je weet dat je wat langer in een land zal zijn kun je daarom beter het maximaal toegestane bedrag pinnen. Kies in dit geval dan ook het geldautomaat met de hoogste limiet, zelfs als de lokale commissie misschien iets hoger is.

71. Wissel met Amerikaanse dollars

De Amerikaanse dollar is nog altijd heilig in Azië en Latijns Amerika. Probeer een flinke som mee te nemen voor betalingen of om geld te wisselen. Je ontvangt vaak een betere wisselkoers dan met de euro.

72. Gebruik eerst biljetten in slechte staat

Veel geldwisselkantoren accepteren alleen biljetten als ze in goede staat zijn. Verbruik daarom altijd eerst je biljetten met vouwen, vlekken of scheuren. Zo voorkom je dat je bij de grens biljetten moet weggooien.

73. Geef geld met de laagste waarde als eerst uit

Ook willen bepaalde wisselkantoren geen biljetten of munten onder een bepaalde waarde innemen. Weet je dat je de grens over moet, maak dan eerst je geld met de laagste waarde op.

74. Wissel geld met andere backpackers

Ga je door naar een volgend land en heb je nog geld over, wissel dit dan met andere backpackers in je laatste hostel of bij de grens. Je kan dan uiteraard de officiële wisselkoers aanhouden en zo ontvang je meer dan bij een geldwisselkantoor. Ook voor de andere reiziger is dit natuurlijk voordelig.

Kom met noodles bij een streetfood stall
Het is een no-brainer, maar het goedkoopste en lekkerste eten is meestal streetfood.

Eten & Drinken

75. No brainer: Eet streetfood

Het goedkoopste eten op reis is ongetwijfeld street food. Het is bovendien meestal erg lekker. Sommige reizigers hebben het bezwaar dat dit misschien onhygiënisch is, maar de ingrediënten voor street food worden veelal ’s ochtends vers op de markt gekocht.

76. Kies voor setmenu’s in Latijns Amerika

In vrijwel alle landen van Midden- en Zuid-Amerika kan je setmenu’s kopen voor ontbijt (desayuno) of lunch (almuerzo). Voor weinig geld krijg je dan een vullende maaltijd inclusief drankje. Vooral de locals maken hier veel gebruik van.

77. Wees bekend met de fooisituatie

In sommige landen, zoals China, Japan en Zuid-Korea, is het ongebruikelijk of ongepast om een fooitje achter te laten na het eten in een restaurant. Dat scheelt je weer een paar euro na het eten.

78. Let op de service charge

In landen waar een fooi wel gebruikelijk is wordt nog weleens service charge of gratuity op het menu of je bonnetje gezet. Dit betekent dat de fooi al is opgeteld bij je rekening. Je hoeft hier dan ook geen extra fooi achter te laten.

79. Breng drankjes van buiten

Soms staat BYOB aangegeven bij restaurants. Dit staat voor Bring Your Own Booze en zo kan je dus zelf een goedkoop biertje of wijntje van de minimarkt meenemen. Dit komt veel voor in de voor backpackers dure landen als Amerika, Canada en Australië.

80. Ga voor de literfles bier

In Nederland zie je het nergens, maar in het buitenland kun je vaak een literfles bier in het restaurant bestellen. Ideaal om met een tafelpartner te besparen op de biertjes.

81. Koop een spork

Met een spork of een kleine bestekset kan je onderweg smeren, snijden en lepelen, waardoor je meer keus hebt dan dure voorgepakte broodjes of voorgesneden maaltijden onderweg.

82. Neem een (opvouwbare) waterfles mee

Op veel plekken is tapwater ondrinkbaar en daarom moet je vaak water kopen. Koop een 5-literfles water als je ergens meer dan twee dagen blijft en vul een kleiner flesje telkens bij. Ook in sommige hostels kan je goedkoop je flesje bijvullen. Handig is bijvoorbeeld deze opvouwbare waterfles, zodat je ook nog eens flink wat ruimte in je backpack bespaart.

Man verkoopt water op straat in Singapore
Door elke keer een klein flesje water te kopen lopen de kosten snel op.

Activiteiten en Tours

83. Boek een tour pas bij de eindbestemming

De grootste kostenpost van een tour is vaak het vervoer. Een boottour door Halong Bay kost in het plaatsje Halong een fractie van wat je in Hanoi kwijt bent, vooral vanwege de kosten van het vervoer naar Halong. Reis daarom altijd op eigen gelegenheid goedkoop met het openbaar vervoer naar de bestemming en regel daar pas de tour, de activiteit of een gids.

84. Doe de tour met anderen

Touraanbieders hanteren vaak verschillende prijzen afhankelijk van het aantal personen dat meegaat. Hoe meer mensen meegaan, des te goedkoper de tour. De kosten van vervoer en begeleiding kunnen dan uiteraard over meer mensen verdeeld worden. Zoek in je hostel daarom naar andere backpackers die met jou de tour willen doen. Grote kans dat ze daarom in hetzelfde plaatsje als jij zijn.

85. Stel activiteiten uit

Reis je door meerdere landen, dan kom je bepaalde activiteiten soms vaker tegen. Doe die generieke activiteiten, zoals ziplinen of paragliden, dan ook in de goedkopere landen. Walvis spotten kost in Argentinië bijvoorbeeld meer dan 100 euro per persoon, terwijl je dat voor minder dan 40 euro in Ecuador kan doen.

86. Kies voor de lokale aanbieder

Tours aangeboden door aanbieders met een westerse eigenaar zijn vaak duurder dan die van lokale aanbieders. Ze geven misschien een gevoel van vertrouwen, maar ze bieden veelal hetzelfde programma aan voor meer geld.

87. Shop rond bij de verschillende aanbieders

Travel agents bieden vaak dezelfde tour aan als de buurman. Alle aangemelde toeristen van verschillende aanbieders worden vervolgens bij elkaar gegooid in dezelfde tour. Shop daarom rond bij de verschillende aanbieders voor de laagste prijs. Bij de wat grotere agents of op de populaire tours wordt vaak wel met eigen tours gewerkt. Het programma en de kwaliteit kan dan per tour wel sterk verschillen.

88. Wapper met je studentenkaart

Bij tal van bezienswaardigheden ontvang je korting als student. Neem daarom altijd je studentenkaart mee, zelfs als hij oud is. Geen studentenkaart? Door te wapperen met een CJP-pas hebben we ook veel geld bespaard.

89. Koop een combipas

Vooral in ontwikkelde landen en grote steden kun je vaak veel geld besparen op activiteiten door een combipas te kopen. Soms is hier zelfs gratis openbaar vervoer bij inbegrepen. Informeer in het lokale toerisme kantoor of bij de kaartverkoop of er zo’n pas bestaat.

De bibliotheek in de historische stad Efeze in Turkije.
Met een combi museumpas heb je in heel Turkije toegang tot indrukwekkende plekken als Ephesus

Persoonlijke Verzorging

90. Koop verzorgingsproducten bij aankomst

Grote kans dat jouw reisbestemming goedkoper is dan Nederland. Dat geldt dan vaak ook voor de prijs van flesjes shampoo, douchegel of deodorant. Koop die daarom gewoon bij aankomst. Medicijnen kunnen best prijzig zijn, dus die kan je beter wel van thuis meenemen.

91. Vul je flesjes in het hostel

Vaak hangt er in de douches in een hostel een dispenser met zeep of shampoo. Ben je niet zo kieskeurig en heb je navulbare flesjes meegenomen van thuis, vul die hier dan gratis bij.

92. Neem een sporthanddoekje mee

Je komt hostels tegen die helaas extra geld vragen voor het gebruik van een handdoek. Neem daarom een sneldrogende sporthanddoek mee. Die droog je snel aan je bedrand en neemt weinig ruimte in.

93. Neem een blok olijfolie zeep mee

Ga je lang reizen, koop dan een blok olijfoliezeep. Omdat je bij het wassen hier maar een klein beetje van nodig hebt kun je voor minder dan 5 euro het maanden uithouden.

94. Koop een shampoo bar voor je haar

Ook een shampoo bar voor je haar gaat een stuk langer mee dan een flesje shampoo. Net als de olijfolie zeep kan hij bovendien zonder problemen mee bij je handbagage in het vliegtuig.

95. Reis altijd met een pakje zakdoekjes

Veel openbare toiletten vragen niet alleen geld voor het gebruik, maar ook nog eens wat extra’s voor toiletpapier. Zorg daarom dat je altijd een pakje zakdoekjes bij je hebt.

96. Gebruik een coin laundry

Als je vieze was hebt kun je in veel hostels je was laten doen. Helaas vragen zij vaak een flink bedrag per kilo. In een hostel in Argentinië moesten wij zelfs per kledingstuk afrekenen! Kijk daarom, bijvoorbeeld met Google Maps, of er een coin laundry of laundromat in de buurt zit. Je wast daar stukken goedkoper en betaalt bovendien niet per kilo.

97. Neem een waslijn mee

Stop ook een waslijn in je bagage voor als er geen coin laundry in de buurt zit. Je kan dan je was gratis met de hand in je hostel doen en het te drogen hangen op je kamer of in de buitenlucht. Sommige hostels houden hier niet zo van, dus zorg wel dat je toestemming hebt of het stiekem doet.

Stalletje met souvenirs te koop
Bestel souvenirs voor anderen lekker online. Ze zien het verschil niet.

Meer tips

98. Bestel souvenirs via Aliexpress

Je wilt misschien voor de achterblijvers een leuk souvenir meenemen. Bedenk dan dat de meeste souvenirs uit jouw bestemming waarschijnlijk gewoon in China gemaakt zijn. (100% waar als je in China reist). 

Grote kans dat je dezelfde souvenirs ook op AliExpress kan bestellen. Dat is stukken goedkoper dan bij die straatverkoper en zo bespaar je ook nog eens ruimte in je backpack. Bestel de souvenirs vroeg op jouw reis en ze liggen op je deurmat als jij weer terug bent in Nederland.

99. Lees onze andere budgetgidsen en bespaartips

We hebben nog meer artikelen met bespaartips en budgetgidsen per locatie. Bekijk ze hier!

Deze 99 bespaartips met je vrienden delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email