Goedkoop, divers en avontuurlijk. Als een van de hoogstgelegen landen ter wereld zijn de hoge toppen van de Andes goed bereikbaar en de tropische laaglanden zijn een van de goedkoopste opties om de Amazone jungle in Zuid-Amerika te verkennen. In het zuiden vind je in de zoutvlakte van Uyuni bovendien een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld. Backpacken in Bolivia is geweldig!
Afgesloten van de zee is Bolivia een van de armste landen van Zuid-Amerika. Het heeft bovendien de grootste inheemse bevolking van het continent. Meer dan de helft van de bevolking stamt van de Quechua, Aymara of een andere stam af en veel van hun tradities zijn nog in leven. Dit levert overal bijzondere beelden op, van op coca-bladeren kauwende boeren tot vrouwen met vlechten, bolhoedjes en hun kinderen in draagzak achterop.
De zoutvlakte van Uyuni is één van de hoogtepunten van reizen door Zuid-Amerika. Als reiziger door Bolivia moet je wel de Salar de Uyuni bezoeken. Veel backpackers doen dit op een vier dagen, drie nachten tour langs onder andere de Salvador Dalí woestijn, het felgroene Laguna Verde-meer en de geisers van Sol de Mañana.
In het zuiden van Bolivia vind je de koloniale steden Potosí en Sucre, beiden opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Potosí was een van de rijkste steden van Zuid-Amerika door de zilvermijnen van de Cerro Rico-berg. De mijnen zijn nog altijd in gebruik en voor veel reizigers de reden om naar Potosí te gaan. Een bezoek in de benauwde mijnen is voor de meesten een bijzondere, maar ook vooral schokkende ervaring.
Sucre is de officiële hoofdstad van Bolivia en heeft een goed bewaard gebleven, volledig witgeverfde koloniale binnenstad. Sucre is een van onze favoriete plaatsen in Zuid-Amerika en veel backpackers blijven hier langer hangen dan gepland.
De regering van Bolivia is gevestigd in La Paz, met bijna twee miljoen inwoners de grootste stad van het land. La Paz is lang niet zo mooi als de steden in het zuiden, maar moet je vanwege een paar leuke bezienswaardigheden niet overslaan. Niet ver van de stad ligt de Cordillera Real-keten, met een aantal goed bereikbare hoge toppen.
Bovendien is La Paz de basis voor een van de populairste activiteiten van Bolivia, mountainbiken over de Yungas of Death Road. Deze weg stond ooit bekend als de gevaarlijkste route ter wereld, maar wordt door het gereedkomen van een nieuwe, veilige asfaltweg nauwelijks meer door auto’s en bussen gebruikt. Daarom wordt er tegenwoordig op een veilige manier met mountainbikes afgedaald van 4.000 meter hoogte tot 1.200 meter in de jungle.
Samen met Ecuador heeft Bolivia de meest betaalbare toegang tot de jungles van de Amazone. Amboró National Park bereik je gemakkelijk vanaf Santa Cruz, de tweede en rijkste stad van Bolivia. Madidi National Park, een van de meest biologisch diverse plekken ter wereld en vlakbij Peru, bereik je vanaf het kleine plaatsje Rurrenabaque.
Niet ver van de grens met Peru liggen ook Tiwanaku en Copacabana. Tiwanaku zijn de belangrijkste ruïnes van Bolivia en stammen van voor de tijd van de Inca’s. Copacabana ligt aan het Titicacameer en wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het voor de Inca’s belangrijke Isla del Sol of op doorreis naar Peru.
Klik op een van de locaties hierboven voor de lokale hoogtepunten en tips, onze favoriete hostels en hoe je er goedkoop naartoe reist.
Praktische informatie
Bolivia
Visum: Visumvrij reizen voor 90 dagen
Beste reistijd: Van april t/m november. Hierna breekt de warme, maar natte zomer aan.
Vaccinaties: Geen verplichte inentingen
Hoe kom je in Bolivia?
De belangrijkste luchthavens van Bolivia zijn die van La Paz en Santa Cruz. Helaas is er geen directe vlucht vanaf Amsterdam, maar kun je indirect vliegen via onder meer Madrid, Parijs en Londen.
Omdat La Paz op 3.600 meter hoogte ligt, hebben veel mensen bij aankomst te maken met hoogteziekte. Daarom kun je beter vliegen op buurland Peru. Dit is niet alleen goedkoper, maar zo kun je ook nog eens wennen aan de hoogte.
Vanaf Lima of Cusco in Peru heb je een directe en goedkope busverbinding met Copacabana of La Paz in Bolivia. Alle vliegtickets naar Bolivia en Peru vind je op WTC.nl.
Bolivia heeft open grenzen en busverbindingen met al zijn buurlanden. Je kunt Bolivia dan ook bereiken van en combineren met een reis door Peru, Chili of Argentinië.
Overnachten
Bolivia is een favoriete bestemming voor backpackers. Niet alleen omdat het goedkoop is, maar vooral ook door de vele hostels. Op elke belangrijke locatie is er een divers aanbod aan hostels, met zowel slaapzalen als privékamers.
Verwacht voor een bed op een slaapzaal minimaal 6 euro te betalen. Een privékamer voor twee begint bij 9 euro.
Omdat veel locaties in Bolivia op hoogte liggen kan het ’s nachts flink afkoelen. Net wat meer betalen voor een kacheltje op de kamer en een warme douche is dan vaak een slimme keuze.
Het meest volledige overzicht van accommodaties in Bolivia vind je op Booking.com.
Beste reistijd Bolivia
De beste reistijd voor Bolivia is tijdens hun winter, van de maanden april tot oktober. Het is dan vaak droog en de temperaturen zijn overdag fijn. In de Boliviaanse zomer, van oktober tot april zijn de temperaturen iets hoger, maar is er veel regenval.
Temperaturen kunnen bovendien veel verschillen per regio en of het overdag of ’s nachts is. In het jungle gebied (noord-oosten) is het vrijwel altijd warm, maar vochtig.
In de hooglanden (altiplano) kan het ’s nachts enorm afkoelen. Zo ligt Uyuni op 3.600 meter hoogte. Overdag in de zon draag je hier een t-shirtje, maar na zonsondergang kan de temperatuur flink onder het vriespunt duiken.
Pak bij het inpakken van je backpack dus zowel t-shirts en korte broeken als truien en lange broeken in! Ben je al onderweg, koop dan gewoon een toffe muts of handschoenen van alpacawol.
Veilig reizen Bolivia
Reizen in Bolivia is relatief veilig. Er zijn geen gebieden die vermeden moeten worden.
De grootste risico’s voor backpackers zijn diefstal en berovingen. In grote steden als La Paz en Santa Cruz wordt aangeraden om ‘s avonds niet alleen de straat op te gaan en niet te koop te lopen met waardevolle bezittingen.
Een ander risico is de verkeersveiligheid. Weggebruikers rijden vaak te hard en de wegen zijn lang niet overal in goede staat. Stap niet in een bus of taxi als je geen vertrouwen in de chauffeur hebt.
In Bolivia zijn er vaak demonstraties op straat. Probeer deze demonstraties te vermijden en probeer hier niet doorheen te breken.
Bekijk voordat je vertrekt het meest actuele reisadvies voor Bolivia.
Geld
In Bolivia betaal je met bolivianos (BOB). Bij de meeste kleine winkeliers kan je alleen met contant geld betalen. Bovendien accepteren ze vaak geen briefjes van 50 BOB of hoger. Zorg dus dat je altijd wat kleiner geld bij je hebt. Op plekken waar je wel kan pinnen lukt dit vaak ook met je bankpas, herkenbaar aan het Meastro-logo. Je hebt dus niet per se een creditcard nodig.
Geld wisselen doe je bij de casa de cambio tegen matige wisselkoersen en soms accepteren ze alleen dollars of euro’s. Wil je liever geld pinnen, vergelijk dan de kosten voor opname bij de verschillende banken. Die verschillen namelijk flink van elkaar.
Budget
Bolivia is waarschijnlijk het goedkoopste land van Zuid-Amerika en daarom erg in trek bij backpackers. Voor ongeveer €20,- kom je de dag door inclusief overnachting. Vooral het eten en het openbaar vervoer is spotgoedkoop.
In Bolivia heerst wel een tour-mentaliteit. De grootste kosten zul je tijdens je reis dus maken aan het ondernemen van activiteiten, zoals mountainbiken op de Death Road of een meerdaagse Uyuni trip. Je ontkomt bijna niet aan een tour, omdat je activiteiten vaak moeilijk zelf kunt regelen. Gelukkig zijn er veel aanbieders en kan je dus rondshoppen voor de laagste prijs.
Taal
Bolivia kent 37 officiële talen, waarvan het Spaans de belangrijkste is. Ook de inheemse talen Quechua en Aymara hebben miljoenen sprekers, maar worden vooral als tweede taal of buiten de stad gesproken. Vrijwel alle geschreven teksten zullen in het Spaans zijn.
Bolivia is bovendien een populaire bestemming om Spaans te leren, omdat het er goedkoop is en de mensen hier een duidelijk verstaanbaar accent hebben. Vooral in Sucre zijn er veel taalscholen en hostels die een cursus aanbieden. Weinig mensen verstaan buiten de toerisme industrie Engels, dus als je geen Spaans spreekt of wil leren dan kan een vertaal applicatie op je telefoon uitkomst bieden.
Bolivia bestaat voor 60% uit inheemse volkeren, het grootste percentage in heel Zuid-Amerika
Vervoer
De belangrijkste vorm van openbaar vervoer in Bolivia is de langeafstandsbus. Er zijn veel verschillende aanbieders, ze gaan overal naar toe en rijden vaak. Als je zonder ticket naar een centraal busstation gaat heb je grote kans dat je binnen een uur een bus kan pakken. Van te voren een ticket boeken is dus niet echt nodig. Wil je ze toch online kopen, kijk dan op TicketsBolivia.
Verwacht ongeveer omgerekend 1 euro per reisuur in de bus te betalen. Lees in onze gids alles over reizen per bus in Zuid-Amerika.
Voorheen waren de wegen in Bolivia niet in opperbeste staat, maar de regering is de laatste tijd meer een meer snelwegen aan het asfalteren. Hierdoor is de reisduur flink aan het afnemen.
Binnen de stad zijn de kleurrijke stadsbussen de goedkoopste optie. Bushalte’s zijn er niet, dus je houdt de bus gewoon aan als hij langskomt. Ook voor een taxi, die je herkent aan de neon-lichten en willekeurige bestickering, betaal je in Bolivia niet veel.
Bolivia Backpacken Reisroute
De typische backpacker reisroute door Bolivia neemt ongeveer twee weken in beslag en begint vaak in Peru. Vanaf Cusco of Puno trek je vanaf daar met een directe verbinding naar Copacabana of La Paz in Bolivia.
Daarna gaat de reis voor de meesten door naar de hoofdstad en mooiste stad van Bolivia, Sucre. Vanaf hier vertrekken backpackers met soms een stop in Potosí meestal naar Uyuni. Daar bezoeken ze de zoutvlaktes op een dagtrip of doen een vier-dagen/drie-nachten tour. Deze eindigt vaak in San Pedro de Atacama in Chili.
Veel backpackers doen deze route uiteraard ook in omgekeerde richting. Van en naar Argentinië is er geen directe verbinding en zal je moeten overstappen in het dorpje Villazón. Buiten de plaatsen op deze typische reisroute kom je stukken minder toeristen tegen.
Bekijk onze ideale reisroute door Bolivia en trek in twee weken langs alle hoogtepunten.
Wil je deze Bolivia reisgids delen?
Verder reizen in Bolivia
BOLIVIA
Amboró NP | Copacabana | Death Road | Isla del Sol | La Paz | Potosí | Sucre | Tiwanaku | Uyuni