Backpacken Ecuador

Avontuur, natuur en de beste wildlife in Zuid-Amerika. Ga backpacken in Ecuador!

Backpacken in Ecuador was voor ons een van de verrassingen van Zuid-Amerika. Zelfs als je niet naar de prijzige Galapagoseilanden reist kom je hier in aanraking met mooie stranden, uitgestrekte hooglanden en de meest betaalbare weg naar de jungles van de Amazone. Ecuador is bovendien een van de meest biodiverse plekken op aarde. Dat betekent bijzondere ontmoetingen met wildernis en een prachtige natuur. Ecuador heeft alles in huis voor een geweldige backpackreis!

Een reis naar Ecuador wordt meestal in een adem genoemd met een bezoek aan de Galapagos eilanden. De eilandengroep is wereldwijd beroemd om zijn bijzondere dieren en vanwege het werk van Charles Darwin. Omdat voor veel backpackers een reis naar de Galapagos te duur is, laten ze Ecuador links liggen. Dat is zonde, want ook zonder de Galapagos is Ecuador een ontzettend leuk en divers land.

Dat zie je alleen al aan Quito, de hoofdstad van Ecuador. Quito heeft een van de grootste koloniale binnensteden van Zuid-Amerika en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Maar reis je even buiten Quito, dan sta je in Parque Nacional Cotopaxi opeens oog in oog met een 5.900 meter hoge vulkaan. Het park is een geweldige plek om te hiken in de Andes van Ecuador.

Verreweg de grootste stad van Ecuador is Guayaquil. De meeste backpackers zien hier niet meer dan het gigantische busstation, maar het waterfront en kleurrijk Las Peñas is best gezellig. De derde stad in Ecuador is Cuenca, ook met een koloniaal centrum op de Werelderfgoedlijst. Cuenca is een stuk kleiner en gemoedelijker dan Quito en Guayaquil. Daarom is het een populaire bestemming bij backpackers om de reis tussen die twee plaatsen op te breken.

Besneeuwde bergtop van de Cotopaxi vulkaan in Ecuador

Liefhebbers van avontuur gaan naar Baños, zo genoemd vanwege de warmwaterbaden en watervallen. De stad is populair onder zowel backpackers als Ecuadorianen en daarom erg toeristisch. Hier vind je de meeste aanbieders in avontuurlijke activiteiten als raften, paragliden en canyoning.

De wildernis van Ecuador

Samen met Bolivia biedt Ecuador de meest betaalbare weg om de jungle van het Amazone regenwoud te beleven. Het bekendste park is Yasuni National Park, maar wij gaan voor het Cuyabeno Wildlife Reserve. Dit park is goedkoper dan Yasuni en je hebt meer kans om wilde dieren te spotten. Cuyabeno was een van onze hoogtepunten tijdens het backpacken door Zuid-Amerika. Alles over wilde dieren spotten in Yasuni en Cuyabeno vind je in onze gids over de wildlife in Ecuador.

Geen geld voor de Galapagos, bezoek dan het eiland Isla de la Plata. In Ecuador staat dit bekend als de Poor man’s Galapagos omdat je er voor weinig geld veel bijzondere dieren vindt. Je boottocht naar het eiland vanaf Puerto Lopez combineer je in bepaalde maanden bovendien met walvisspotten. Een van de beste plekken om dit te doen in Zuid-Amerika. Niet ver van Puerto Lopez ligt Montañita. Dit is nog altijd de surfer hotspot van Ecuador en komt inclusief dreadlocks en hippies, een ander soort wildernis.

Klik op een van de locaties hierboven voor de lokale hoogtepunten en tips, onze favoriete hostels en hoe je er goedkoop naartoe reist.

Heuvels en een meer bij de Antisana vulkaan in Ecuador

Praktische informatie

Ecuador

Visum: Visumvrij reizen voor 90 dagen
Vaccinaties: Geen verplichte inentingen. DTP, Hepatitis A en gele koorts aangeraden.

Hoe kom je in Ecuador?

De belangrijkste luchthaven van Ecuador is Aeropuerto Internacional Mariscal Sucre in Quito. KLM vliegt vanaf Amsterdam binnen 12 uur naar Quito. Vanaf Amsterdam of Brussel kan je met United Airlines vaak ook een goedkope indirecte vlucht vinden. Vanaf €630,- heb je al een retourtje Quito.

De andere internationale luchthaven is die van Guayaquil. Ook bereikbaar met een directe vlucht vanuit Amsterdam. Dit is de beste optie als je de kust van Ecuador wilt bezoeken. Ook is dit het enige vliegveld met directe vluchten naar de Galapagos eilanden. Alle vliegtickets en de beste prijzen naar Ecuador vind je op Skyscanner.

Ecuador heeft open grenzen met zijn buurlanden. Je kan het land daarom ook bereiken met een directe busverbinding vanuit Colombia of Peru.

Goedkoop overnachten in Ecuador

Het is niet lastig om budget accommodaties in Ecuador te vinden. In de grote steden en langs de kust zijn hostels de goedkoopste optie. In de binnenlanden heb je te maken met lodges en guesthouses bij families.

Een bed op een slaapzaal begint bij €4,- per nacht. Een privékamer voor twee personen heb je vanaf €8,- per nacht. Bij aankomst zijn er meestal nog voldoende beschikbare accommodaties te vinden, maar de goedkoopste zijn meestal een dag van tevoren volgeboekt. Boek je overnachting dus online voor de laagste prijs.

Klik door naar de verschillende locaties in Ecuador voor onze favoriete hostels per stad of bekijk meteen alle accommodaties in Ecuador.

Mannelijke backpacker op een schommel bij het Casa del Arbol in Ecuador

Beste reistijd Ecuador

In Ecuador zijn er geen vaste seizoenen en het weer kan sterk per regio verschillen, daarom is het definiëren van de ideale reistijd voor Ecuador lastig.

In het hoogland, bijvoorbeeld rond Quito, zijn juni tot oktober de warmste maanden met de minste regenval. Buiten die maanden is het ’s ochtends meestal droog en helder en komt de bewolking en regenval vaak in de middag.

In het oosten, bij de jungles van de Amazone, is het vrijwel altijd warm en vochtig, met vaak korte regenbuien.

Ook de kustregio kan heel het jaar bereisd worden. Van december tot mei is het zonnig en warm, met wel vaak een regenbui. Van mei tot december is het droog, maar heb je weer vaak bewolking.

Op de Galapagos eilanden is januari tot juli de beste periode, met warme en zonnige dagen.

Veilig reizen Ecuador

Ecuador is relatief veilig. De grootste risico’s voor reizigers zijn diefstal en berovingen. In grote steden als Quito en Guayaquil wordt aangeraden om ’s avonds niet alleen de straat op te gaan, niet te koop te lopen met waardevolle bezittingen en alleen officiële (gele) taxi’s te nemen.

Vanwege drugsgeweld en guerillas wordt ook aangeraden om het grensgebied met Colombia te mijden. Reis je door naar Colombia, maak dan gebruik van de relatief veilige grensovergang bij Tulcán.

In Ecuador is er ook een geringe kans op aardbevingen en zelfs vulkaanuitbarstingen. Volg de berichten in de media of laat je in je hostel hierover informeren. Op locaties boven de 2.500 meter is er uiteraard ook kans op hoogteziekte. Neem daarom de tijd om te acclimatiseren en bouw de hoogte geleidelijk op.

Het meest actuele reisadvies vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

Geld

In Ecuador betaal je met de Amerikaanse dollar (USD). Je kan dus gewoon wapperen met je Benjamin Franklins en Abraham Lincols voor een nacht in een hostel. De biljetten zijn allemaal Amerikaans, maar de muntjes zijn wel deels Ecuadoriaans. Geef dus eerst je Ecuadoriaanse munten uit, want daar kun je buiten het land niet mee betalen.

Heb je nog geen dollars bij je, dan is de beste manier het geldautomaat. Bij de wisselkantoren wordt meestal een slechte koers of commissie gerekend. Probeer wel meerdere geldautomaten uit, want de limiet en de opnamekosten kunnen sterk per bank verschillen. 

Heb je dollars over en ga je nog buurlanden bezoeken, wissel ze dan niet eerst om voor euro’s. Met de dollar krijg je in Zuid-Amerika meestal een betere wisselkoers dan met euro’s.

Kosten Backpacken Ecuador

Zolang je niet naar de Galapagos eilanden gaat kan backpacken in Ecuador goed betaalbaar zijn. Blijf weg van de duurdere hostels en eet niet in de restaurants voor toeristen. Goedkoop, en veel lekkerder, eet je waar de locals eten. 

Verwacht ongeveer 20 tot 25 euro per dag uit te geven. Dat is inclusief overnachting. De kosten zijn vergelijkbaar met buurlanden Colombia en Peru.

Gemiddelde kosten backpacken:

  • Hostel: €5,- tot €8,- per nacht
  • Bus: €1,- per reisuur
  • Lokale bus: ongeveer €0,50
  • Set-menu: €2,50 (ontbijt/lunch)
  • Avondeten: €4,- tot €7,-
  • Biertje: €1,-
Papegaai bijt op tak in Ecuador

Taal

De officiële taal van Ecuador is Spaans, maar er zijn ook nog 13 minderheidstalen. Zo heeft het Kichwa, de lokale variant van de Incataal Quechua, ongeveer 1 miljoen sprekers in Ecuador. 

In de toerismesector wordt redelijk veel Engels gesproken, vooral bij tours op de Galapagos of in de Amazone. Daarbuiten is het handig als je een aantal woordjes Spaans spreekt. Je kan natuurlijk ook een vertaal app zoals Google Translate op je mobiel zetten.

De populairste taal naast het Spaans is Kichwa, de lokale variant van het Quechua.

Openbaar Vervoer

De langeafstandsbus bepaalt het openbaar vervoer in Ecuador. Bussen rijden vaak, er zijn veel verschillende aanbieders en alle belangrijke plaatsen zijn aangesloten. Met een prijs van ongeveer €1,- per reisuur zijn ze bovendien erg goedkoop. 

Tickets zijn meestal nog verkrijgbaar enkele uren voor vertrek en koop je gewoon op het centrale busstation. Alles over het busvervoer in Ecuador lees je in onze gids over reizen per bus in Zuid-Amerika

Ook lokaal reizen binnen een plaats doe je het beste met de bus. Ongeacht de afstand ben je voor een ticket meestal niet meer dan €0,50 kwijt. Een alternatief is de taxi met taximeter. Je herkent ze gemakkelijk aan hun gele kleur.

Backpack reisroute Ecuador

Ecuador is natuurlijk onderdeel van de Gringo Trail, de typische backpackerroute door Zuid-Amerika. Van noord naar zuid loopt deze route langs hoofdstad Quito, avontuurlijk Baños, koloniaal Cuenca en surfer hangout Montañita. Sommige backpackers doen ook uitstapjes naar het Amazone regenwoud of de grootste stad Guayaquil. 

De meeste toeristen reizen naar Ecuador voor een bezoek aan de Galapagos eilanden, maar omdat dit behoorlijk prijzig is kom je weinig backpackers tegen.

Bekijk onze ideale reisroute door Ecuador. In twee tot drie weken trek je langs alle hoogtepunten.

Ga je door naar Peru, dan is de volgende stop voor de meesten Máncora aan de kust. Doe je de route in omgekeerde richting en trek je naar Colombia, dan reizen de meesten naar Cali of Medellín. 

Wil je deze Ecuador reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Ecuador