Georgië is in opkomst als backpackbestemming. Begrijpelijk, want dit landje kleiner dan de Benelux is betaalbaar en enorm divers. In het noorden liggen de hoogste bergtoppen van Europa, maar in het oosten vind je wijnvelden. In het westen zijn stranden aan de Zwarte Zee en in het binnenland ligt zelfs een woestijn. Dankzij de korte afstanden en uitstekend openbaar vervoer ontdek je in minder dan twee weken al divers Georgië.
De hoofdstad Tbilisi is de meest kosmopolitische stad van Georgië, waar bijna een derde van de bevolking woont. Tbilisi is een kleurrijke stad, met een veelvoud aan verschillende bouwstijlen. Hoewel het geen absolute trekpleisters heeft, zullen de vele restaurantjes, barretjes en het ronddwalen door de stad je een aantal dagen bezighouden.
Niet ver van de hoofdstad ligt Gori, de geboorteplaats van Stalin. Vrijwel iedereen brengt hier een bezoek aan het geboortehuis en naastgelegen museum, geheel gewijd aan de Sovjetdictator. Sommigen maken in Gori ook een uitstapje naar Uplistsikhe, de oudste stad van Georgië. Het vergt veel fantasie om deze plek weer tot leven te wekken, want velen zullen hier slechts een verzameling rotsen in zien.
Een stad die lokaal veel toerisme trekt is Batumi, de een na grootste stad en gelegen aan de Zwarte Zee. Deze stad met boulevards en casino’s tussen de palmbomen is een soms gemaakte tussenstop op doorreis naar Turkije.
Kerken en kloosters
Toen wij in Nederland nog de Germaanse goden aanbeden, was Georgië al een christelijk land. De grootste trekpleisters van Georgië zijn dan ook de vele kerken en kloosters uit de vroege middeleeuwen. Dichtbij Tbilisi ligt Mtskheta, de voormalige hoofdstad en opgenomen op de Werelderfgoedlijst, waar in het jaar 334 het christendom de staatsgodsdienst werd.
Ook het Gelatiklooster en de Bagrati kathedraal in Kutaisi zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst en trekken veel toerisme. Buiten de stad kun je grotten, zoals de Prometheus Caves bezoeken. Het David Garedzja kloostercomplex is een aanrader vanwege de adembenemende groene setting op de grens met Azerbeidzjan.
Het bekendste beeld van Georgië is de Gergetikerk in Kazbegi (of Stepantsminda), vooral vanwege de spectaculaire pieken van de noordelijke Kaukasus in de achtergrond. De mooie natuur en de vele wandelmogelijkheden trekken hier veel toerisme tijdens de zomers.
Dit geldt ook voor het verder naar het westen gelegen Svaneti. In het oosten van Georgië vind je de wijnregio Kakheti. Voor het bezoek van de wijngaarden in deze regio is Signagi de leukste uitvalsbasis.
Klik op een van de locaties hierboven voor de lokale hoogtepunten en tips, onze favoriete hostels en hoe je er goedkoop naartoe reist.
Praktische informatie
Georgië
Visum: Visumvrij reizen voor 360 dagen
Vaccinaties: Geen verplichte inentingen
Hoe kom je in Georgië?
Wanneer je gaat vliegen dan is Tbilisi de populairste luchthaven. Georgian Airways vliegt tweemaal per week van Amsterdam naar Tbilisi. Een directe vlucht is ook beschikbaar vanaf Brussel. Er zijn daarnaast veel betaalbare indirecte vluchten naar Tbilisi met een korte tussenstop op de route. Je hebt al een retourtje Tbilisi vanaf 212 euro.
Een aantal prijsvechters vliegen vanuit Europese bestemmingen naar de luchthaven van Kutaisi. Ook zijn er wekelijks meerdere vluchten naar Batumi. De goedkoopste vliegtickets naar Georgië vind je op Skyscanner.
Overnachten
In de hoofdstad is er een breed aanbod van slaapmogelijkheden, van luxe hotels tot hostels met slaapzalen. In de oude stad van Tbilisi vind je de meeste betaalbare hostels.
Buiten de grote steden adviseren wij slapen in een homestay. Op deze manier leer je de warme gastvrijheid van de Georgiërs kennen en kun je ’s avonds aanschuiven voor een lokale maaltijd.
Het meest volledige overzicht van accommodaties in Georgië vind je op Booking.com. Wij geven je €15,- korting op je boeking!
Beste reistijd Georgië
De beste reistijd voor je backpackreis naar Georgië is het voorjaar of het najaar. De temperatuur is dan goed, het is zonnig en er is weinig regenval.
In de zomer is het in het midden van het land erg warm en vochtig, maar zijn de temperaturen in de bergen goed. De hiking omstandigheden in de bergen van de Kaukasus zijn dan ideaal.
De winter kun je beter vermijden, want dan dalen de temperaturen vaak tot onder het vriespunt.
De ideale reistijd in Georgië is in principe van het voorjaar tot en met het najaar.
Geld
Je betaalt in Georgië met de lari (GEL). In veel hostels en winkels kan je nog niet met je betaalpas betalen, maar accepteren ze alleen contant geld. Gelukkig zijn er in de grote steden overal geldautomaten te vinden, die vrijwel allemaal opnames met een Meastro kaart accepteren.
Heb je euro’s meegenomen en wil je die in Georgië wisselen, kies dan voor de currency exchange wisselkantoren in de binnensteden of bij busstations. Je krijgt hier een betere wisselkoers dan bij banken. Vraag wel altijd of ze geen extra commissie rekenen.
Ga je door naar Armenië of Azerbeidzjan en heb je nog lari over? Geen nood. Ook daar kun je de lari nog omwisselen naar de lokale valuta.
Budget
Van de drie landen in de Kaukasus is Georgië het duurst, maar dat betekent niet dat je een flink budget nodig hebt. Georgië is ondanks het relatieve ontwikkelingsniveau namelijk verrassend betaalbaar.
Een bed op een slaapzaal heb je al voor 5 euro en een privé-kamer voor twee personen kan al vanaf 8 euro per nacht. Je eigen ontbijt stel je zelf samen met het heerlijke en spotgoedkope Georgische brood en voor maximaal 5 euro heb je een vullende avondmaaltijd.
Ook is alcohol niet duur. Dat geldt zeker voor de zelfgemaakte en overal te verkrijgen wijnen. Je betaalt voor een liter zelfgemaakte wijn in een restaurant meestal niet meer dan 2 euro.
Taal
In Georgië spreken de mensen Georgisch, dat bovendien wordt geschreven in een Georgisch alfabet. Je zult in Tbilisi gelukkig wel Engelse vertaling tegenkomen, maar dat zal buiten de hoofdstad een stuk minder voorkomen. Daarnaast spreekt alleen een deel van de jongere generatie Engels.
Wij raden daarom aan om een vertaal app van en naar het Georgisch op je telefoon te zetten. Is het Georgisch niet beschikbaar als offline taal, dan kun je misschien wel Russisch installeren. Georgiërs die de sovjet-tijd nog hebben meegemaakt verstaan namelijk vaak ook gewoon Russisch.
გამარჯობა
In Georgië begroet je elkaar met "Gamarjoba"
Veiligheid Georgië
Georgië is een veilig land om in te reizen. De situatie is vergelijkbaar met de reizen in Europa en reizigers lopen dan ook weinig veiligheidsrisico’s.
Criminaliteitscijfers zijn in Georgië lager dan op veel plekken in Europa. Het verkeer kan wel een gevaar vormen. Er zijn vaak slechte wegen en verkeersregels worden niet altijd gevolgd.
De gezondheidsrisico’s zijn ook minimaal. Tapwater is overal drinkbaar en eten wordt veelal hygiënisch bereid. Voedselvergiftiging is uitzonderlijk. Wel vormt in hogergelegen gebieden hoogteziekte een gevaar.
Lees meer over veilig reizen in Georgië of bekijk het meest actuele reisadvies.
Reizen in Abchazië en Zuid-Ossetië
De autonome gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië hebben eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar worden door de internationale gemeenschap gewoon als onderdeel van Georgië gezien.
Je kan naar de twee gebieden reizen, maar daarvoor heb je wel een goedkeuringsbrief nodig van het verantwoordelijke Ministerie. Dit levert je dan wel mooie visum’s op in je paspoort.
Abchazië kan je inreizen via Georgië. Wil je naar Zuid-Ossetië, dan moet je reizen via Rusland. Je kan daarna ook niet doorreizen naar Georgië.
Lees meer over reizen in deze autonome gebieden en de veiligheid.
Vervoer
Het openbaar vervoer in Georgië wordt gedomineerd door de marsjroetka, een vaak wat afgedankte minibus die in een eerder leven werd gebruikt als bedrijfsbusje in Nederland of België. Ze hebben als voordeel dat ze je snel en goedkoop naar je bestemming brengen. Ook voor de langere afstanden naar andere steden worden ze vaak ingezet.
Het land bezit ook een redelijk uitgebreid treinnetwerk. De treinen zijn vaak oud en je reis duurt langer dan met de bus, maar ze zijn niet duur. In Tbilisi zelf is het metronetwerk niet te verslaan, met een prijs van €0,15 per ritje.
Zelf rijden in Georgië raden we af, omdat de wegen buiten de hoofdstad vaak niet al te best zijn en het verkeer chaotisch is. Bovendien is vanwege de prijs een marsjroetka, bus of trein vaak een goedkoper alternatief.
Backpack Reisroute
Georgië kent geen standaard backpackroute, omdat voor de meeste trekpleisters de hoofdstad Tbilisi het start- en eindpunt is. Vrijwel elke backpacker zal vanuit Tbilisi de noordelijke Kaukasus in Kazbegi verkennen, de kloosters van David Garedzja bezoeken en naar de geboortegrond van Stalin in Gori willen. De meeste tours of zelfgeregeld openbaar vervoer zullen je daarna weer naar Tbilisi brengen.
Ook als je vanuit Armenië komt of daar naar toe gaat reis je meestal eerst naar of vanuit Tbilisi. Van en naar Azerbeidzjan ligt Signagi op de route. Reis je door naar Turkije dan is Batumi aan de Zwarte Zee een vaak gemaakte stop.
Veel reizigers combineren een reis in Georgië met een bezoek aan Armenië en Azerbeidzjan. De Lonely Planet heeft de drie landen dan ook in één gids gecombineerd! Bekijk onze ideale reisroute voor twee tot drie weken backpacken in deze drie landen.