Backpacken Iran

Kleurrijke bouwwerken, eeuwenoude ruïnes en de aardigste bevolking ter wereld. Ontdek Iran!

Iran is een van de mooiste bestemmingen in het Midden-Oosten. Deze veilige bestemming heeft ten onrechte een verkeerd imago, maar elke reiziger wordt verrast door de kleurrijke en imposante bouwwerken, een eeuwenoude en boeiende cultuur en de vriendelijkste mensen op aarde. Ga in Iran backpacken voordat iedereen het door heeft!

Het absolute hoogtepunt van Iran is niet een bouwwerk, maar zijn de mensen. Iraniërs zijn waarschijnlijk het vriendelijkste volk ter wereld en overal zal je hartelijk ontvangen worden. Tijdens een rondreis door Iran zul je honderden handen schudden en op tientallen selfies komen te staan. De oprechte interesse en behulpzaamheid zal voor achterdochtige backpackers even wennen zijn, maar er zit geen financieel doel achter.

Centraal Iran

Voor de meeste backpackers begint hun reis door Iran in de hoofdstad Teheran. Dit is gelijk veruit de grootste stad van Iran en de drukte kan voor sommigen overweldigend zijn. Hier kom je het hippe Iran tegen, met leuke koffiezaakjes en toffe moderne kunst. Andere trekkers zijn het Golestan paleis en de Azadi-toren.

De meest toeristische stad van Iran is Isfahan of Esfahan. Dat is niet zo vreemd. De stad heeft meerdere vermeldingen op de Werelderfgoedlijst en de indrukwekkende moskeeën, mooie bruggen, grootse pleinen en imposante bazaar mag je niet missen.

Binnenplaats van de vrijdagmoskee in Isfahan

Sommige backpackers breken de reis van Teheran naar Isfahan op in Qom of Kashan. Qom is een van de meest religieuze steden van Iran en daarom ook meer conservatief. De grootste trekker is het heiligdom van Fatima Masumeh, alleen te bezoeken met een gids. Kashan is een middelgrote stad met onder meer een groot aantal architectonisch indrukwekkende woonhuizen uit de 18e en 19e eeuw.

Na Isfahan is Shiraz de meest populaire stad. De sfeervolle stad is in Iran bekend om zijn dichters en literatuur, daarbuiten zijn het de bijzondere bouwwerken die toeristen trekken. De kleurrijke Nasir al Molkmoskee is een van de mooiste gebedshuizen die wij kennen. Shiraz is bovendien een goede basis voor Persepolis, de indrukwekkende hoofdstad van het oude Perzische rijk.

Vervolg je de weg van Shiraz naar het noorden dan kom je vanzelf in Yazd. Dit is onze favoriete stad in Iran. De gebouwen van modder en kronkelende straatjes doen je denken alsof je het decor van Aladin bent ingestapt. Yazd is ook de perfecte basis voor een aantal leuke dagtrips in de omliggende woestijn.

Twee tombes van Naqsh-e-Rostam, het Necropolis, bij Persepolis in Iran

Buiten de gebaande paden

Iran is ongeveer 40 keer zo groot als Nederland, dus afstanden kunnen lang zijn. Daarom trekken plaatsen buiten het gebruikelijke rondje van Teheran, Isfahan, Shiraz en Yazd aanzienlijk minder buitenlandse toeristen. Dat is jammer, want ook daarbuiten kent Iran vele bijzondere plekken.

De meest imposante bazaar van Iran vind je bijvoorbeeld in Tabriz. De bazaar geldt als een van de oudste en grootste ter wereld en is bovendien opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Tabriz is een leuke bestemming op doorreis naar Armenië of Azerbeidzjan.

Een van de populairste plekken voor Iraniërs is het eiland Qeshm in de Perzische golf. Qeshm heeft diverse mangrovebossen, indrukwekkende zoutgrotten en surrealistische valleien. Een geweldige plek voor natuurliefhebbers.

Ook de een na grootste stad van Iran ligt voor veel toeristen buiten de gebaande paden. Mashhad ligt ver in het oosten, dichtbij de grens met Turkmenistan en Afghanistan, maar zal minder indruk maken na al het moois van centraal Iran.

Klik op een van de locaties hierboven voor de lokale hoogtepunten en tips, onze favoriete hostels en hoe je er goedkoop naartoe reist.

Mannelijke backpacker kijkt uit over de rotswoningen van Kandovan in Iran

Praktische informatie

Iran

Visum: Verplicht. Vooraf aan te vragen bij de ambassade of visa on arrival (voa) op het vliegveld. Het voa is duurder dan bij de ambassade, maar wel direct gereed. Een visum is 30 dagen geldig, maar kan verlengd worden. Vaccinaties: Geen verplichte inentingen voor Iran. DTP en Hepatitis A aanbevolen.

Hoe kom je in Iran?

De belangrijkste luchthaven van Iran is Imam Khomeini International Airport buiten Teheran. KLM vliegt vanaf Amsterdam in ongeveer 5 uur met een directe vlucht naar Teheran. De goedkoopste vlucht is waarschijnlijk indirect met Pegasus via Istanboel. Vanaf €235,- heb je al een retourtje Teheran.

Ook op de vliegvelden van onder andere Shiraz, Isfahan en Mashhad vind je veel internationale vluchten. Alle vliegtickets naar Iran en de beste prijzen vind je op Momondo.

Je kan Iran ook bereiken over land uit een van de buurlanden. Vanuit Turkije, Armenië of Azerbeidzjan reis je vanaf de grens door naar onder andere Tabriz en Teheran. In het oosten reis je door vanuit Turkmenistan of Afghanistan en er is zelfs een bootverbinding met Sharjah in de Emiraten.

Reizen over de grens van en naar Irak en Pakistan kan ook, maar wordt afgeraden.

Goedkoop overnachten Iran

Ondanks dat Iran nog lang niet zo’n populaire backpackbestemming is zijn er wel voldoende betaalbare accommodaties. Jonge Iraniërs houden zelf namelijk ook erg van rondreizen in eigen land.

Een bed op een slaapzaal begint bij €8,- per nacht. De meeste slaapzalen zijn gescheiden, dus alleen mannen of alleen vrouwen. Een privékamer voor twee personen heb je vanaf €20,- per nacht. Daar is het geen probleem om met een ander geslacht te slapen, zelfs als je niet getrouwd bent. 

Het online boeken van accommodaties is wel iets lastiger in Iran. Op Booking.com is het aanbod beperkt, maar op Hostelworld zijn wel een aantal fijne hostels te vinden.

Als er niks voor je tussen zit, kun je het beste zelf online zoeken naar hostel + bestemming of bestel de Lonely Planet van Iran voor al hun hosteltips.

Man in een eenzame straat in Yazd

Beste reistijd Iran

De beste reistijd voor Iran is in het voorjaar, van maart tot juni, en in het najaar, van september tot november. De temperaturen zijn dan niet te hoog en er is weinig regenval.

Wel zijn de twee weken na Noroez, het Iraanse nieuwjaar op 21 maart, altijd erg druk. Het hele land heeft dan vakantie en reist naar toeristische plekken. De prijzen schieten dan omhoog en het is lastiger om een hostel te vinden.

In de Iraanse zomer kom je minder toeristen tegen, maar de temperaturen zijn erg hoog. Extreme kou kom je dan weer tegen in de winter, vanaf november tot februari.

De combinatie van lage prijzen en goede temperaturen maken van september en oktober de beste reismaanden in Iran.

Geld

In Iran wordt betaald met de rial (IRR). Veel Iraniërs gebruiken echter toman om prijzen aan te duiden. 1 toman staat voor 10 rial, dus je dient dan nog een nulletje erbij te plakken.

Let op: Vanwege economische sancties kan je geen geld opnemen in Iran met je creditcard of betaalpas. Je moet dus altijd voldoende contant geld meenemen om je reis in Iran te kunnen betalen. Er is geen mogelijkheid om later aan extra geld te komen.

Je moet dus contant geld meenemen. De beste wisselkoers krijg je op de euro of dollar. Wissel niet op het vliegveld of bij banken, want daar gebruiken ze slechts de officiële wisselkoers. De wisselkoers bij handelaren in bijvoorbeeld de bazaars is veel gunstiger voor toeristen. Je krijgt soms wel 30% meer dan de officiële wisselkoers.

Bij hotels en sommige touraanbieders kun je in euro of dollar betalen. Bij overige transacties wordt eigenlijk altijd alleen rial geaccepteerd.

Kosten Backpacken Iran

Door aanhoudende sancties en inflatie wordt Iran voor buitenlandse toeristen steeds goedkoper. Dit komt voornamelijk omdat de wisselkoers op straat gunstig is voor backpackers. 

Wissel je geld dan ook eerst om voor rials en val niet voor de geadverteerde prijzen in euro’s of dollars. Dan betaal je namelijk veel meer.

De gemiddelde dagkosten in Iran inclusief overnachting liggen op ongeveer €40,-. Neem wel altijd meer geld mee naar Iran dan je verwacht uit te geven, omdat je niet kan pinnen.

Gemiddelde kosten backpacken:

  • Hostel (slaapzaal): €8,- tot €12,-
  • Hostel (privékamer): €20,- tot €30,-
  • Bus: €1,- tot €2,- per reisuur
  • Eten in restaurant: €4,- tot €7,-
  • Streetfood: €1,- tot €2,-
  • Activiteiten: €2,- entree voor de meeste musea en moskeeën
Kruiden op een bazaar in Iran.

Taal

In Iran spreekt de meerderheid van de bevolking Farsi, wat soms ook wel als Perzisch wordt aangeduid. Farsi wordt geschreven in Arabisch schrift en is daarom voor de meeste toeristen onleesbaar. Zet daarom een vertaal app op je telefoon.

Cijfers worden ook in Arabisch schrift geschreven. Dus leer ze uit je hoofd of sla onze handige afbeelding op.

Verrassend genoeg spreken veel Iraniërs goed Engels. Als je ergens niet uit komt zijn er overal wel behulpzame Iraniërs te vinden die je graag uitgebreid helpen.

Een afbeelding met de vertaling van 9 cijfers naar het Perzisch alfabet voor backpackenin.nl

Reisadvies Iran

Iran is een van de veiligste landen in het Midden-Oosten en veiliger dan op veel plekken in Europa. Ook vrouwen die alleen reizen ondervinden meestal geen problemen.

Het is wel aan te raden om je aan de wetten en regels van het land te houden. Een hoofddoek is verplicht voor vrouwen en als man kun je beter niet gekleed gaan in t-shirt, korte broek en teenslippers.

Wij hebben alles over de veiligheid, waar je op moet letten en hoe je voor te bereiden voor je uiteengezet in dit artikel.

Ben je benieuwd naar het laatste reisadvies voor Iran, kijk dan op de website van Buitenlandse Zaken.

VPN

De Iraanse overheid verbiedt toegang tot een groot aantal websites, zoals Facebook en Twitter, maar ook Nederlandse nieuwskanalen als nu.nl en de NOS.

De lokale bevolking trekt zich daar weinig van aan, want ze hebben vrijwel allemaal een Virtual Private Network (VPN)-verbinding op hun computer en mobiel geïnstalleerd.  Zo kunnen ze de blokkade van de regering omzeilen en ook lekker bankhangen met Netflix.

Zet nog voordat je aankomt daarom ook een VPN-verbinding op je telefoon, zodat je alle websites kan blijven bezoeken. Op de site van de Consumentenbond leggen ze uitgebreid uit wat je moet doen.

Het dorpje Oraman in Iraans Koerdistan

Vervoer in Iran

Het verkeer in Iran is chaotisch en gevaarlijk. Wij raden dan ook af om een auto te huren. De Iraniërs zijn getraind op het verkeer en daarom is een bus of taxi nemen geen probleem. Een dronken chauffeur is in Iran sowieso uitgesloten.

Voor het vervoer tussen de grote steden neem je de bus. Kies voor een vip-klasse bus. Deze zijn erg comfortabel en redelijk betaalbaar. Ze komen vaak in 2 + 1 opstelling, waardoor de zitruimte goed is. Ligt je volgende bestemming ver weg, neem dan een nachtbus om een hotelovernachting over te slaan. 

Binnen de stad verplaats je je het goedkoopste met de metro. In alle grote steden ligt een metrolijn of zijn ze die aan het aanleggen. Vanwege de lage brandstofprijs is een taxi ook niet duur.

Backpack Reisroute Iran

Bekijk ons artikel over de ideale reisroute door Iran.

Voor de meeste backpackers is Teheran het begin en eindpunt van hun reis door Iran. Vanuit de hoofdstad maken zij in maximaal twee weken een rondje langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Doe je het rondje met de klok mee dan ga je naar woestijnstad Yazd en bezoek je daarna Shiraz en de nabijgelegen ruïnes van Persepolis.

Daarna volgt Isfahan, de meest toeristische stad van Iran. Via Qom of Kashan trekken ze dan weer terug naar Teheran.

Buiten deze locaties kom je veel minder toeristen en dus ook hostels tegen.

Wil je deze Iran reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran