De 10 mooiste moskeeën van Iran

Iran is een van de mooiste landen in de Islamitische wereld. Dit is mede te danken aan de prachtige moskeeën. De combinatie van indrukwekkende Perzische architectuur en Arabische elementen kom je op weinig andere plekken tegen. Wij geven je onze top 10 van de mooiste moskeeën in Iran.

10. Vrijdagmoskee van Isfahan (مسجد جامع اصفهان)

Minder populair dan de twee moskeeën op het plein van de Imam, maar niet minder bijzonder. De vrijdagmoskee van Isfahan is een van de oudste moskeeën van Iran en opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Vanaf het jaar 711 is deze moskee continu uitgebreid, waardoor je allerlei verschillende architectuurstijlen tegenkomt. Op deze moskee vind je bovendien weinig tegeltjes, waardoor het geweldige metselwerk zichtbaar wordt.

Lees alles over backpacken in Isfahan.

Zicht op een iwan van de vrijdagmoskee in Isfahan
Patroon op het plafond van de vrijdagmoskee in Isfahan

9. Blauwe moskee in Tabriz (مسجد کبود‎)

Volgens de geschriften gold de blauwe moskee in Tabriz vroeger als een van de mooiste moskeeën van Iran. De moskee, zo genoemd vanwege de blauwe tegels, werd helaas grotendeels verwoest in een aardbeving in 1780. 

In 1973 werd de moskee herbouwd met veel van de originele tegeltjes en nog altijd zijn er restauratiewerkzaamheden aan de gang. Wie weet schittert hij ooit weer als na de bouw in 1465.

Lees alles over backpacken in Tabriz.

Gerestaureerde koepels van de Blauwe moskee in Tabriz
Buitenzijde van een iwan van de Blauwe moskee in Tabriz

Foto’s: Elishka & Ninara

8. Vrijdagmoskee van Yazd (مسجد جامع یزد‎)

De vrijdagmoskee van Yazd valt vanuit heel de stad op vanwege de twee hoge minaretten, de hoogste van Iran. De ingang van de moskee is van top tot teen met veelal blauwe tegels en kalligrafie bekleed.

Binnen trekt het duizelingwekkende plafond van de koepel de aandacht met prachtige mozaïeken. De mihrab, een islamitische gebedsnis, van deze moskee geldt als een van de mooiste in Iran. Sla de vrijdagmoskee niet over in deze woestijnstad.

Lees alles over backpacken in Yazd.

Minaretten van de vrijdagmoskee van Yazd in Iran
Gebedsnis van de vrijdagmoskee van Yazd

Foto’s: Fulvio Spada

7. Agha Bozorgmoskee in Kashan (مسجد آقا بزرگ)

Vanwege de pracht en praal van de geweldige woonhuizen uit de 18e en 19e eeuw vergeet je in Kashan nog weleens de Agha Bozorgmoskee. Toch geldt de moskee als een van de beste islamitische complexen van de 19e eeuw.

De moskee valt uit de toon vanwege de bescheiden detaillering. Waar andere moskeeën in Iran uitbundige versieringen met tegels en mozaïeken hebben, zijn het de delicate houtsnijwerken, spiegels en geometrische vormen die hier de show stelen. Less is more.

Lees alles over backpacken in Kashan.

Minaretten van de Agha Bozorgmoskee in Kashan
Islamitisch detail op de Agha Bozorgmoskee in Kashan

Foto’s: Gwen Fran

6. Vakilmoskee in Shiraz (مسجد وکیل)

De Vakilmoskee werd tussen 1751 en 1773 gebouwd toen Shiraz de hoofdstad was van Perzië. In tegenstelling tot veel andere moskeeën op deze lijst valt het gebouw van de buitenkant niet heel erg op. De moskee heeft ook slechts twee ingangen, in plaats van de gebruikelijke vier.

Spectaculair wordt deze moskee pas als je via een van de ingangen binnen treedt. Dan kom je uit in de shabestan, of bidzaal, van bijna 3.000 vierkante meter. In deze gigantische ruimte zorgen 48 schitterende monolithische spiraalvormige zuilen dat geen enkele foto hier mislukt. Vergeet je camera dus niet.

Lees meer over backpacken in Shiraz.

Pilaren in de Vakilmoskee van Shiraz
Plafond van de Vakilmoskee in Shiraz

Foto’s: Reibai

5. Fatimah Masumeh heiligdom in Qom (حرم فاطمه معصومه)

Officieel geen moskee, maar gebeden wordt er zeker. Het heiligdom van Fatimah Masumeh is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Iran. Het meest indrukwekkende complex van Qom is een van de mooiste religieuze gebouwen van het land. 

Het complex is indrukwekkend gedecoreerd met duizenden tegels en mozaïeken en heeft een schitterende koepel van goud. Je kijkt bovendien je ogen uit aan de vele pelgrims en andere geestelijken die hier komen . Breng je geen bezoek aan het heiligdom, dan kun je Qom net zo goed overslaan.

Lees meer over backpacken in Qom.

Gouden koepel van het Fatimah Masumeh heiligdom in Qom
Binnenplaats van het Fatimah Masumeh heiligdom in Qom

4. Vrijdagmoskee van Kerman (مسجد جامع کرمان)

De vrijdagmoskee van Kerman is opgenomen vanwege de schitterende portaal en de afwijkende vorm. De ingang is geweldig gedecoreerd met duizenden tegels en mozaïeken en de klok boven de portaal kom je niet vaak op andere moskeeën tegen.

Ook de binnenplaats, die rechthoekig is, wijkt af van de gebruikelijke vierkante vorm. Toch kijk je ondanks deze eigenaardigheden zowel binnen als buiten je ogen uit in deze moskee uit de 13e eeuw. Zelfs beschietingen met kanonnen en brandstichting konden de schoonheid van de vrijdagmoskee niet aantasten.

Portaal van de vrijdagmoskee in Kerman
Plafond van de vrijdagmoskee in Kerman

Foto’s: Sergio & Gabrielle

3. Sjeik Lutfallahmoskee in Isfahan (مسجد شيخ لطف الّله)

Aan het plein van de Imam in Isfahan staan twee van Iran’s mooiste moskeeën. De kleinste is de Sjeik Lutfallahmoskee, gebouwd in 1603. In tegenstelling tot veel andere moskeeën uit die tijd heeft het geen binnenplaats of minaretten. Het is daarom niet zeker of het gebouw ooit als moskee bedoeld was.

De schoonheid van het gebouw staat wel vast. De prachtige koepel is een van de mooiste in de Islamitische wereld. Aan de buitenzijde geven de crèmekleurige tegels soms een prachtige roze gloed af als de zon erop staat. Binnen is het nog spectaculairder, met van top tot teen schitterend met bloemen en planten gedecoreerd tegelwerk.

Lees meer over backpacken in Isfahan.

Plafond van de Sjeik Lotfollah moskee in Isfahan en de buitenlucht

2. Moskee van de Sjah in Isfahan (مسجد شاه)

Nog indrukwekkender is de moskee van de Sjah, ook wel de Koningsmoskee of moskee van de Imam genoemd. Achter de ingang van deze moskee schuilt wel een schitterend binnenplein en een hoofdiwan gericht op Mekka. De moskee is de populairste van Iran onder buitenlandse toeristen.

De moskee wordt geroemd om zijn symmetrie en de prachtige zevenkleurige muqarnas. Deze decoratieve kraagstenen hebben wat weg van een honingraatmotief en zijn kenmerkend voor de Perzische architectuur. Hoorbaar schitterend zijn de akoestische eigenschappen van de koepel. Elke bezoeker wordt dan ook uitgenodigd om in het midden van de moskee zijn beste klanken te laten horen.

Lees meer over backpacken in Isfahan.

Moskee van de sjah in Isfahan vanaf het Imamplein
Patroon in het plafond van de moskee van de sjah in Isfahan

1. Nasir al Molkmoskee in Shiraz (مسجد نصیر الملك)

De mooiste moskee van Iran vinden wij de Nasir al Molkmoskee. De moskee werd gebouwd in 1876 en staat bekend als de roze moskee vanwege de kleurrijke roze tegeltjes en decoraties van bloemen.

De gebruikte tegeltjes, het ontwerp van de gevel en de zachte kleuren aan de buitenkant rechtvaardigen een bezoek, maar alles wordt nog spectaculairder als je hier in de ochtend bent. Bezoek je de moskee in de morgen dan schijnt de zon door het glas in lood en volgt er een ongekend kleurrijk schouwspel.

Bezoek de moskee zodra deze open gaat voor toeristen na het gebed, want je zal al snel niet meer de enige zijn die hier perfecte foto’s wilt maken. Een bezoek in de middag is nog steeds indrukwekkend, met minder toeristen, maar je mist dan wel de lichtval van de zon.

Benieuwd hoe dat er van binnen uit ziet? Bekijk dan bovenstaande video.

Lees meer over backpacken in Shiraz.

Binnenplaats van de Nasir al Molkmoskee in Shiraz, Iran
Licht door het glas in lood van de Nasir al Molkmoskee in Shiraz

Alle moskeeën in deze top 10 zijn buiten gebedstijden gewoon te bezoeken door toeristen. Wil je weten wat Iran nog meer te bieden heeft voor backpackers, bekijk dan onze uitgebreide reisgids over backpacken in Iran.

Wil je deze top 10 delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran