Iran heeft ten onrechte het imago van onveilig land. Dat is jammer, want het land heeft een schat aan leuke mensen, bijzondere steden en mooie plekken. Het slechte imago wordt deels gevoed door de Verenigde Staten en door Israel. Ook de ligging, tussen Irak en Afghanistan, helpt niet mee. Maak je geen zorgen, Iran is ontzettend veilig!
Hoe veilig is reizen in Iran?
Iran is een van de veiligste landen in het verder wat onrustige Midden-Oosten en heeft terrorisme grotendeels buiten de deur weten te houden. Als toerist kan je in Iran veiliger over straat dan op de meeste plekken in Europa. Je zal je nergens onveilig voelen en als vrouw word je gewoon met rust gelaten.
De inwoners van Iran zijn bovendien een van de aardigste ter wereld. Ze zullen naar je glimlachen en zwaaien, willen je hand schudden of cadeautjes geven en zijn altijd in je geïnteresseerd. De mensen zijn voor veel reizigers het hoogtepunt van hun. Dat wil wat zeggen in een land met zoveel mooie plekken als Iran.
Het is natuurlijk wel aan te raden om je aan de regels te houden. Wees respectvol voor lokale gebruiken en de kledingvoorschriften. Als vrouw dien je een hoofddoek te dragen, al is het voor de meeste meiden in Iran een sport om deze zo nonchalant en losjes mogelijk te dragen. Bij de meesten valt meer haar dan hoofddoek op.
Ook is alcohol in Iran verboden, al is het niet heel lastig om hier via jonge Iraniërs aan te komen. Maak je trouwens niet druk als je reist met je partner en niet getrouwd bent. Samen slapen in een kamer in een hostel, hotel of guesthouse is geen enkel probleem. Er worden geen vragen gesteld of ze gaan er vanuit dat je wel getrouwd bent.
Wat is wel onveilig in Iran?
Het grootste gevaar in Iran is het verkeer op de weg. Het land kent dan ook een van de hoogste aantallen verkeersdoden ter wereld. De rijkunsten van de Iraniërs doen die van Italianen verbleken. Let daarom goed op bij het oversteken en haal het niet in je hoofd om zelf een auto te huren. Door de lage prijs van benzine is een taxi sowieso niet duur.
Ook is het grensgebied met Afghanistan en Pakistan onveilig. In het gebied zijn onder andere drugsbendes actief. Dit gebied is ver verwijderd van de hoogtepunten van Iran, dus je hebt hier als toerist dan ook niks te zoeken.
Wil je het meest actuele reisadvies naar Iran weten, bekijk dan het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken.
Stiekem gebeurt hier alles
De Iraanse overheid verbiedt toegang tot een groot aantal websites, zoals Facebook, Twitter en YouTube. De lokale bevolking trekt zich daar weinig van aan, want ze hebben vrijwel allemaal een VPN-verbinding op hun computer en mobiel geïnstalleerd. Zo kunnen ze de blokkade van de regering omzeilen en ook lekker bankhangen met Netflix.
Het is slim om voor je reis naar Iran ook een VPN-verbinding op je mobieltje te installeren. Zo kun je in het geval van een gevaarlijke situatie, zowel in Iran als in het buitenland, op alle mogelijke manieren met elkaar communiceren. Ben je al in Iran? Geen nood, WhatsApp werkt wel gewoon.
Zorg ook dat je altijd voldoende contant geld bij je hebt. Bij onverwachte omstandigheden is dit je enige betaalmiddel. Je bankpas werkt namelijk niet in Iran, vanwege de economische sancties van de Verenigde Staten.
Wil je ook reizen naar veilig Iran? Je hebt al een retourtje Amsterdam – Teheran voor 220 euro! Alles over backpacken in Iran lees je in onze reisgids over Iran.