Reizen in Japan duur? Niet meer met deze 15 bespaartips

Als je iemand vertelt dat je gaat reizen in Japan is de eerste reactie meestal “is dat niet heel duur?”. Ja, Tokyo en Osaka staan inderdaad al jaren in de lijstjes met duurste steden te wereld, maar dan wel om er te wonen. Reizen in Japan blijkt echter goedkoper te zijn dan in de meeste plekken in Europa. Zeker met deze 15 bespaartips voor goedkoop backpacken in Japan.

Openbaar Vervoer

De grootste kostenpost voor reizen in Japan is het vervoer. Japan is een groot land en als je alle hoogtepunten wilt zien zul je flinke afstanden moeten afleggen. Gelukkig is het openbaar vervoer in Japan misschien wel de beste ter wereld. Het rijdt altijd op tijd, gaat bijna overal naar toe en de shinkansens, de Japanse kogeltreinen, halen topsnelheden van 320 kilometer per uur. Hier hangt helaas wel een flink prijskaartje aan.

1. Koop de Japan Rail (JR) Pass. Heb je maar een korte periode in Japan en wil je veel zien, dan kun je flink op het openbaar vervoer besparen door het kopen van de Japan Rail Pass. Deze pas moet je voordat je in Japan aankomt al aanschaffen en geeft je toegang tot al het openbaar vervoer van Japan Rail voor een, twee of drie weken. 

De goedkoopste pas kost ongeveer €230,- en dat lijkt misschien wat veel, maar als je bedenkt dat een ritje in de shinkansen van Tokyo naar Osaka normaalgesproken al €140,- kost, heb je de kosten er snel uit. Verwacht je niet elke dag te gaan reizen, dan kun je ook een pas kopen waarop je een aantal dagen kan reizen in een periode van 30 dagen of een pas die geldig is in een kleiner gebied. De JR Pass bestel je hier.

2. Reis met snelwegbussen. Als je meer tijd hebt in Japan is de goedkoopste optie de snelwegbus. Ze zijn een stuk goedkoper dan de trein en bij een nachtbus bespaar je op een dure overnachting. Zo vang je twee vliegen in een klap. De bussen van Willer Express zijn comfortabel, gaan ’s nachts en kun je online boeken op hun Engelstalige website.

3. Ga gratis liften: In Tokyo zal niet snel iemand je meenemen, maar liften buiten de stad is in Japan niet ongebruikelijk en bovendien veilig. Langs de snelweg lopen is in Japan verboden, dus zorg dat je bijvoorbeeld bij een benzinestation gaat staan. Het helpt als je op je bordje de bestemming in kanji, het Japans schrift, schrijft.

4. Pak de fiets: Japanse steden zijn groot en je kan dus lang niet altijd alle hoogtepunten in een stad aanlopen. Neem je een paar metroritjes dan stapelen de kosten al flink op en de JR Pass vergoedt alleen metro’s van Japan Rail. Gelukkig komen hostels en AirBnB’s steeds vaker inclusief fiets. Je vindt in Japanse steden bovendien vaak gewoon fietspaden en je fiets staat vrijwel overal veilig.

Shinkansen kogeltrein op een station in Japan
Met een Japan Rail Pass mag je gebruikmaken van de shinkansen, de snelle Japanse kogeltrein.

Overnachten

In de steden van Japan wonen miljoenen mensen, maar ruimte is schaars. Vierkante meter prijzen zijn daarom hoog en dat merk je ook in de prijs van hotelkamers. Gelukkig trekken er meer en meer backpackers naar Japan en dat zorgt voor meer betaalbare hostels. Een bed op een slaapzaal is met een vanafprijs van 17 euro per persoon zelfs nog goedkoper dan in veel Europese steden, maar het kan nog goedkoper.

5. Slaap gratis op de bank met couchsurfing. Je hebt vast wel een keer van couchsurfing gehoord, gratis overnachten bij een local die een bed of slaapbank over heeft. Ook Japan heeft een grote, actieve community van couchsurfers waar je kosteloos kan blijven slapen. Bovendien erg leuk om met een totaal andere cultuur in contact te komen.

6. Of ga voor een complete AirBnB. De prijs van een appartement of hele woning op AirBnB komt in Japan vaak dichtbij de prijs voor een kamer in een hostel of hotel. Omdat je meestal een fiets, wasmachine, keuken en pocket-wifi krijgt, is een AirBnB vaak een goed alternatief voor een hostel, zeker als je met z’n tweetjes bent. Bovendien geven verhuurders vaak een flinke korting als je een paar dagen achtereen blijft slapen. Als je voor het eerst met AirBnB een overnachting boekt ontvang je via deze link €25,- korting op jouw boeking.

7. Vermijd ryokans en capsule hotels. Uniek voor Japan zijn de capsule hotels en de ryokan. In een capsule hotel slaap je in een kleine cabine en betaal je daarom minder dan in een hotel. De prijs is echter nog steeds hoger dan in een hostel, dus kan je het voor de kosten beter laten. Nog duurder is de ryokan, een traditioneel Japans familiehotel of pension. Het is natuurlijk leuk om je in kimono te kleden en hier een keer te overnachten, maar de prijs is erg hoog en je slaapt op een dunne tatami mat, waar niet elke reiziger graag op ligt.

Japanse touristen in kimono in een straatje in Japan
Donker steegje bij nacht in Japan

Uit Eten

Bij Japans eten denken de meesten meteen aan sushi, maar er is veel meer. Eigenlijk wordt sushi in Japan vooral gegeten als er wat te vieren valt of bij speciale gelegenheden, omdat het wat duurder is. De rest van het eten is verrassend betaalbaar in Japan en dat is fijn als je als reiziger elke dag buiten de deur moet eten.

8. Eet bij het één-stijl-restaurant. In Japan eet je het goedkoopst bij de restaurantjes die slechts een bepaald soort eten serveren. Tempura bij het tempura-restaurant, yakitori bij de yakitori-bar, enzovoorts. Zo heb je ook restaurants voor bijvoorbeeld ramen, takoyaki, sobanoodles en eet je nooit te duur. Bovendien is het achterlaten van een fooitje na het eten in Japan erg ongebruikelijk.

9. Of ga naar de Izakaya. De izakaya is eigenlijk een Japanse pub, dus er wordt veel gedronken. Naast de drank moet natuurlijk wat makkelijks gegeten worden en die hapjes zijn in de izakaya erg betaalbaar. Denk hierbij aan yakitori-spiesjes, tempura en gefrituurde kip.

10. Toch Sushi? Dan op de vismarkt. Heb je toch zin in sushi, ga dan naar een sushi-trein restaurant. Wil je het nog goedkoper en bovendien enorm vers, eet dan je sushi op de vismarkt. Zorg wel dat je vroeg opstaat, want ’s middags gebeurt hier niet veel meer. De bekendste vismarkt is de Tsukiji Fish Market in Tokyo.

11. Ontbijt of lunch haal je in de 24-uurs winkels. Het is in Japan lastig om niet continu tegen een 7Eleven, FamilyMart of Lawson aan te lopen. Bij die 24-uurs winkels haal je makkelijk een goedkoop ontbijtje of lunch. Bovendien heb je hier redelijk verse en gezonde producten, zoals een bento box en zelfs sushi. Het is niet moeilijk om hier wat lekkers voor weinig mee te nemen. Lastiger is het om het vervolgens op te eten, want Japanners houden er niet zo van als iets op straat gegeten wordt. 

Izakaya restaurant in Japan
Arashiyama Bamboo bos in Kyoto, Japan
Een bezoek aan het Arashiyama Bamboo bos in Kyoto is gratis.

Activiteiten

12. Mix je activiteiten en koop een combipas. In een land zo bijzonder als Japan ontkom je niet aan het doen van een paar betaalde activiteiten. Toch kun je de sfeer van Japan net zo goed beleven op traditionele marktjes, in geisha wijken of in de hippe buurt harajuku in Tokyo, allemaal kosteloos. Probeer je activiteiten daarom te mixen met een gratis bezoek aan een leuke buurt of een shinto-heiligdom.

Wil je wel veel activiteiten in één dag plannen, dan kun je het beste kijken of een dagpas of combiticket beschikbaar is. Zo heb je voor ongeveer 10 euro een Kyoto Sightseeing Pass, waarmee je een dag lang onbeperkt openbaar vervoer en toegang tot alle tempels van Kyoto krijgt.

Verder

13. Pin het maximale bedrag. Geld opnemen bij een pinautomaat is vrij prijzig in Japan. Neem daarom al vanuit Nederland wat geld mee of pin een flinke som als je in Japan bent. Zo betaal je slechts eenmalig de commissie. Met wat meer geld rondlopen is in een land zo veilig als Japan geen probleem.

14. Shop bij de ‘euro’-winkels. Iets vergeten in te pakken of wil je toch nog souvenirs mee naar huis nemen? Goedkoop shoppen doe je bij Daiso, de Japanse eurowinkel, of Don Quijote, herkenbaar aan de blauwe pinguïn.

15. Stop je bagage in een kluisje. Wil je een nachtje doorhalen in een karaoke-bar of een dagtrip maken buiten de stad? Op vrijwel elk station kun je je bagage voor weinig achterlaten in kluisjes in alle maten. Zo bespaar je op de kosten van een kamer.

Ook overtuigd van reizen in Japan? Een retourtje Amsterdam – Tokyo heb je al vanaf €453,-

Wil je deze Japanse bespaartips delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email