8 Redenen om te backpacken door Georgië, Armenië en Azerbeidzjan

Wanneer je denkt aan het maken van een backpackreis komen al snel de usual suspects in Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika in je op. Ja, ze zijn betaalbaar en de reisinfrastructuur is op orde, maar overal waar je komt zijn andere backpackers en de locals willen hier allemaal een slaatje uit slaan. Ben je in voor wat anders, dan is backpacken in de nog redelijk onontdekte Kaukasuslanden Georgië, Armenië en Azerbeidzjan misschien wat voor jou. Wij noemen acht redenen die jou over de streep moeten trekken.

1. Het is er goedkoop

De Kaukasus ligt op het kruispunt van Europa en Azië en dat merk je ook in je portemonnee. Je waant je in Europese sferen, maar de prijzen hebben meer weg van Zuid-Oost Azië. Een bed op een slaapzaal kost je ongeveer 5 euro en vanaf 8 euro heb je vaak al een eigen kamer voor twee. Bovendien is drank goedkoop en het eten betaalbaar, zeker als je in een homestay of guesthouse eet. 

Ook het openbaar vervoer kost niet veel, zowel op lange afstanden in de marsjroetka’s als in de stad. In de hoofdsteden Tbilisi, Bakoe en Jerevan rijden de metro’s op een uitgebreid netwerk voor een paar dubbeltjes per ritje.

2. Er is veel historie

Armenië is een van de oudste landen ter wereld en ook het oudste christelijke land ter wereld, met Georgië als nummer twee. Dit zie je dan ook terug in de eeuwenoude kloosters, kerken en kunst in de regio. Bovendien herinneren de forten en verdedigingswerken je eraan dat door de jaren heen de landen in de Kaukasus van alle kanten zijn aangevallen, door Perzen, Mongolen, Russen en Ottomanen.

 Vreemdelingen kwamen ook in vrede en voor de handel, omdat veel plaatsen aan de zijderoute lagen. Het contact met andere volkeren heeft dan ook zijn sporen achtergelaten in de regio. Bijvoorbeeld in de architectuur, maar ook in de keuken. En dat brengt ons bij puntje drie. 

Kerk vanuit de lucht in Armenië
Oude stad van Bakoe in Azerbeidzjan

3. Het eten is onbekend

Natuurlijk, het eten in Zuid-Oost Azië is erg lekker en goedkoop, maar tegenwoordig ook gewoon verkrijgbaar om de hoek. Overal is wel een Thai of Vietnamees te vinden voor een bord pad thai of een kom phở. In de Kaukasuslanden kom je een voor jou onbekende keuken tegen, maar dat maakt het niet minder lekker. 

Bovendien hebben de landen allemaal hun eigen gerechten en invloeden. De Azerbeidzjaanse keuken heeft Perzische invloeden, in Armenië zijn de invloeden Turks en de Georgiërs hebben bij hun, ietwat vetrijke, gerechten gekeken naar de Russische buren.

4. Je komt weinig andere toeristen tegen

Natuurlijk krijgen de landen in de Kaukasus hun fair share aan toeristen uit de buurlanden, maar dit is onvergelijkbaar met de drommen aan West-Europeanen die naar Zuid-Amerika of Zuid-Oost Azië trekken. Bovendien komen de backpackers die je wel tegen komt niet uit de standaard landen. Kan je gelijk een paar woordjes Perzisch of drankspelletjes uit Kazachstan leren.

Georgisch eten op tafel

5. De afstanden zijn kort

Die drie landen in de Kaukasus zijn gezamenlijk ongeveer net zo groot als Groot-Brittannië. De afstanden tussen bestemming zijn daarom kort. Bovendien rijden de marsjroetka’s, de lokale minibussen, overal naar toe, zijn ze snel en goedkoop. Zelfs als je maar twee weken de tijd hebt kun je een mooie rondreis door de drie landen maken. De Lonely Planet heeft de drie landen dan ook in één reisgids gecombineerd.

6. Het is enorm divers

Ondanks de geringe grootte is de regio wel enorm divers. Natuurlijk vind je hier de hoogste toppen van Europa in het noordelijke Kaukasusgebergte, maar evengoed zijn er stranden aan de Zwarte- en Kaspische Zee, woestijnen en wijngaarden. 

De regio is een walhalla voor fans van hiking en kent bovendien een van de laatste stukjes echte wildernis van Europa dat wordt bewoond door onder andere beren, wolven en lynxen. 

Kloof en groene bergen in de natuur van Georgië
Bergen van Mestia in Georgië

7. De mensen zijn gastvrij

In de Kaukasus zul je ook de warme gastvrijheid van de Georgiërs, Armenen en Azeri leren kennen. Dit merk je vooral bij een overnachting in een homestay of guesthouse. Bij binnenkomst staat vaak de zelfgemaakte wijn al voor je klaar en je wordt overladen met lekkernijen. Omdat er nog niet zo veel West-Europese toeristen naar de regio komen doen de bewoners dan ook hun best om mensen die wél de stap maken goed te bedienen.

8. Je bent er zo

De kaukasus is natuurlijk ook minder ver vliegen dan Zuid-Amerika of Zuid-Oost Azië. Waar je voor een vlucht naar Bangkok al minstens 11 uur in het vliegtuig zit, kan je in vier en half uur al van Amsterdam naar Tbilisi vliegen. Die kortere reisafstanden werken natuurlijk ook door in gemiddeld lagere ticketprijzen. Een retourtje Amsterdam naar Tbilisi heb je al vanaf €185,-.

Ben jij ook overtuigd of wil je meer lezen over backpacken in deze landen? Kijk dan op onze pagina’s over Georgië, Armenië en Azerbeidzjan.

Wil je ook je vrienden overhalen? Deel deze tips!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email