Backpacken Libanon

Middellandse zeekust, Romeinse tempels, wijngaarden en heerlijk eten. Ontdek mediterraans Libanon!

Ingeklemd tussen onrustige buren ligt een landje waar het de laatste jaren relatief rustig is, Libanon. Een land dat nog niet half zo klein is als Nederland, maar wel enorm divers is en een lange geschiedenis kent. Vergeet de politieke spanningen uit het verleden en laat je onderdompelen in eeuwenoude ruïnes, kronkelende souks, een van de hipste steden van het Midden-Oosten en het heerlijkste eten.

Libanon is waarschijnlijk het meest diverse land van het Midden-Oosten. Het land kent grote groepen soennitische en sjiietische moslims, maar heeft ook een grote christelijke minderheid. Ongeveer 40% van de bevolking is christelijk, het hoogste percentage in het Midden-Oosten. Daarnaast leven er nog minderheden als Armeniërs, Druzen, Assyriërs, Arameeërs, Koerden en zelfs Joden in Libanon. Bovendien zijn er ook grote groepen Palestijnse en Syrische vluchtelingen in dit kleine landje aanwezig. 

De grote etnische diversiteit en de politieke belangen die daaruit voortvloeien hebben in de recente geschiedenis voor veel spanningen gezorgd. De onrustige buren Israel/Palestina en Syrië hielpen bovendien niet mee. Het bloedigste conflict is de Libanese burgeroorlog geweest. Tijdens deze oorlog van 1975 tot 1990 lieten 250.000 mensen het leven. Ook na de oorlog zijn er nog regelmatig conflicten tussen bevolkingsgroepen geweest, maar de laatste jaren is het relatief rustig.

Een vrouw kijkt uit over een plein in het centrum van Beiroet in Libanon

Parijs van het Midden-Oosten

De hoofdstad van Libanon, Beiroet, werd het hardst geraakt in de oorlog. Middenin de stad lag de Green Line, die de verschillende strijdende krachten van elkaar scheidde. Na de oorlog lag de stad dan ook volledig in puin. Tegenwoordig is daar weinig meer van te merken. De stad, die voor de oorlog bekend stond als het Parijs van het Midden-Oosten, is haar vergane glorie weer aan het oppoetsen. In een rap tempo is de stad aan het moderniseren, werd het oude centrum gerenoveerd en kreeg het de faam dé uitgaansstad van het Midden-Oosten te zijn. Bezoek Beiroet voor de musea, het uitgaan en de beste restaurants van het land.

De noordelijke kustroute

Beiroet is centraal gelegen aan de kust en vormt de ideale hub om de kuststeden ten noorden en ten zuiden van de stad te bereiken. Een uurtje ten noorden ligt Byblos, lokaal aangeduid als Jbeil. De plaats claimt een van de oudst continu bewoonde steden ter wereld te zijn en heeft een kleine, maar charmante oude stad rond de haven. Ook het kruisvaarderskasteel en de overblijfselen van onder andere Romeinen en Feniciërs zijn een bezoek waard.

Pak je de kustroute verder noord dan bereik je Tripoli, een stad die beduidend minder toeristen trekt. De tweede stad van het land had nog niet zo lang geleden te maken met opstootjes tussen verschillende religieuze aanhangers, maar ook hier is het inmiddels rustig. In de oude souk vind je nog veel gebouwen die herinneren aan de Mammelukken, een middeleeuwse militaire orde uit Egypte, en net daarbuiten een groot kruisvaarderskasteel.

Een moskee in de oude stad van Sidon in Libanon

De zuidelijke kustroute

Vertrek je uit Beiroet naar het zuiden dan kom je binnen een uur aan in Sidon (Saïda). De kronkelende straatjes van de oude middeleeuwse souk zijn absoluut een van de leukste plekken om te verdwalen in Libanon. Weer iets verder naar het zuiden ligt Tyre (Sour), nog zo’n stad met een lange historie. De historische kern, met overblijfselen uit het Romeinse Rijk en opgenomen op de Werelderfgoedlijst, is hier de grootste publiekstrekker.

Baalbek en het binnenland

De Romeinse overblijfselen uit Tyre, Byblos of Beiroet verbleken echter bij de grandeur van Baalbek. De stad stond ten tijde van het Romeinse Rijk bekend als Heliopolis en was een van de belangrijkste religieuze centra van het Rijk in de levant. Wat Baalbek nog altijd bijzonder maakt is dat enorm veel van deze stad nog overeind staat. De imposante tempel van Bacchus is bijvoorbeeld een van de best bewaard gebleven tempels uit de oudheid. Baalbek mag je dan ook niet overslaan tijdens het backpacken door Libanon.

Evenals Baalbek liggen ook de oude hoofdsteden Deir-Al-Qamar en Beit ed-Dine in het binnenland. Van de zestiende tot de achttiende eeuw heersten de emirs vanuit deze steden over het land. Deir-Al-Qamar is een pittoresk bergdorpje met een aantal goed bewaarde oude gebouwen. Vijf kilometer verderop vind je in Beiteddine het gelijknamige paleis, een van de hoogtepunten van de Libanese architectuur en de slingerrit ernaartoe meer dan waard.

Klik op een van de locaties hierboven voor de lokale hoogtepunten en tips, onze favoriete hostels en hoe je er goedkoop naartoe reist.

Kolommen van de Tempel van Bacchus in Baalbek

Praktische informatie

Libanon

Visum: Gratis visum bij aankomst op het vliegveld voor EU-leden. Geldig voor 1 maand en te verlengen met 2 maanden bij de ambassade.
Vaccinaties: Geen verplichte inentingen. DTP en Hepatitis A aanbevolen.

Hoe kom je in Libanon?

De belangrijkste luchthaven van Libanon is het Rafic Hariri International Airport in Beiroet. De meest betaalbare vluchten vind je bij Transavia, die drie keer per week van Amsterdam direct naar Beiroet vliegen. Ook zijn er veel goedkope indirecte vluchten te vinden, bijvoorbeeld via Istanboel met Pegasus. Je hebt al een retourtje Beiroet vanaf €146,-.

Internationale vluchten op de andere luchthavens van Libanon is nog niet mogelijk. Ook is het een lastige opgave om over land in Libanon te komen. De grens met Israel/Palestina is gesloten en reizen vanuit Syrië wordt nog altijd afgeraden. Wel is er een ferry over zee vanuit Turkije, maar deze gaat infrequent en is bovendien vrij duur.

Overnachten

In Beiroet is het niet lastig om een accommodatie te vinden. Je hebt er alles, van goedkope slaapzalen tot luxe en resort hotels. De budget reiziger zoekt op hostels of het steeds groter wordende aanbod van AirBnB kamers. 

Buiten Beiroet is het aanbod een stuk minder en prijziger, al wordt het aanbod in toeristische plekken als Byblos en Sidon steeds diverser. Het ondernemen van dagtrips met een overnachting in Beiroet kan soms veel geld schelen.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Libanon vind je op Booking.com.

De voorplaats van het Beiteddine paleis in Beit ed-Dine

Taal

De officiële taal van Libanon is het Arabisch en er wordt daarom ook met een ander schrift gewerkt. Toch spreekt ook een groot gedeelte van de bevolking Engels of Frans en zie je steeds meer producten, locaties of uitingen in het Engels verschijnen. Het is daarom niet enorm lastig om je weg te vinden in dit land. Een vertaal applicatie van het Nederlands naar het Arabisch is natuurlijk wel altijd handig!

مَرْحَبا

In Libanon begroet je iemand met "marHabā".

Geld

De nationale munteenheid van Libanon is de Libanese pond, afgekort als LBP. De wisselkoers van de Libanese pond is redelijk stabiel. Je krijgt voor 1 Amerikaanse dollar ongeveer 1.500 Libanese pond.

Wil je geld wisselen in Libanon, dan leveren Amerikaanse dollars je een gunstiger wisselkoers op dan euro’s. Bovendien kun je op veel plekken gewoon met dollars betalen. Je krijgt dan vrijwel altijd het wisselgeld in Libanese ponden terug.

In Beiroet en in steeds meer restaurants in andere steden kun je ook vaak betalen met passen met het Maestro-logo en creditcards. Voor reizen met de bus of de taxi is Libanees contant geld een must.

Budget Libanon

Libanon heeft een gemiddeld prijsniveau voor het Midden-Oosten. De prijzen liggen hoger dan in bijvoorbeeld Turkije, maar het is er lang niet zo duur als in golfstaten als Qatar en Koeweit. Je bent vooral geld kwijt aan overnachtingen en eten.

Je kan de kosten lager houden door te slapen in slaapzalen, eten als falafel op straat te halen en alcohol bij de supermarkt te kopen. Budget vervoersopties zijn de goedkope bussen en service taxi’s.

Gemiddelde kosten backpacken:

  • Hostel (slaapzaal): €20,- tot €25,-
  • Hostel (privékamer): €40,- tot €50,-
  • Bus: €1,- per reisuur
  • Falafel: €3,-
  • Eten in restaurant: €10,- tot €15,-
  • Biertje in restaurant: €3,50
  • Activiteiten: €2,- (sommige musea) tot €8,50 (Baalbek)
Het zeekasteel van Sidon in Libanon

Veiligheid Libanon

De veiligheidssituatie is de laatste jaren flink verbeterd in Libanon, wat je ook merkt in het steeds beter wordende reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Incidenteel zijn er nog wel opstootjes tussen bepaalde groepen, maar deze vinden plaats in buitenwijken waar toeristen niet komen. Bovendien zijn toeristen nooit het doelwit. 

Wel wordt nog altijd geadviseerd om de grensgebieden met Syrië en Israel/Palestina te vermijden. Bovendien kom je zonder vergunning niet dichtbij het laatste. De route naar Baalbek is wel gewoon veilig.

Het grootste risico voor je veiligheid vormt het Libanese verkeer, dat vaak te hard en chaotisch rijdt. Criminaliteit is lager dan in West-Europa.

Beste reistijd Libanon

Er is eigenlijk geen slecht moment om Libanon te bezoeken. Zelfs in de winter is de gemiddelde temperatuur nog steeds rond de 18 graden en de zomers worden dankzij de Middellandse Zee gemiddeld niet warmer dan 30 graden. 

Ben je op zoek naar zon en strand en het meepakken van leuke feestjes in Beiroet, dan is de zomer de beste reisperiode. Wil je skiën en de ruïnes van Baalbek in de sneeuw zien, dan bezoek je Libanon in de winter.

Een bijkomend voordeel van het bezoeken van Libanon in de winter is dat er veel minder toeristen zijn, de prijzen lager zijn en je minder zal zweten met je backpack op je rug. 

Vervoer

De beste manier om je voort te bewegen in Libanon is met de bus. Het land beschikt over een uitgebreid busnetwerk, waar de meeste grote plaatsen op elkaar zijn aangesloten met frequente busdiensten. Bovendien zijn de busritten erg betaalbaar. Vanwege het Arabisch schrift is je bestemming op de bus vinden soms wat lastig, maar op de busstations zijn er altijd wel mensen die je de juiste bus kunnen wijzen. Bussen langs de weg pikken je op als je dat kenbaar maakt.

Binnen de steden is de taxi het beste vervoersmiddel. Je kunt kiezen voor een taxi voor jezelf, die je direct naar je bestemming brengt, of de zogenaamde service-taxi. Deze taxi ziet er hetzelfde uit, maar pakt onderweg andere passagiers op. Je ritje duurt daarom mogelijk iets langer, maar je betaalt een lager tarief. Je kunt ook met je mobieltje een Uber bestellen.

Een auto huren raden wij sterk af. Niet alleen zijn de huurtarieven een stuk hoger dan in de omringende landen, maar de situatie op de weg is nog afschrikwekkender. Verkeersregels worden door Libanezen nauwelijks opgevolgd en de wegen zijn overvol en een chaos. Pak gewoon de bus!

Backpack Reisroute

De hoofdstad Beiroet vormt voor de meeste backpackers het begin van hun reis door Libanon. De kustplaats is bovendien de hub om de overige delen van het land te bezichtigen. Ten noorden van Beiroet bereik je via de kustroute het kleine Byblos en de tweede stad van het land, Tripoli. Pak je de kustroute naar het zuiden, dan kom je vanzelf in Sidon en Tyre.

Ook het achterland is het makkelijkst te bereiken vanuit Beiroet, met bijvoorbeeld verbindingen naar de Romeinse ruïnes in Baalbek, de oude machtscentra in Deir-al-Qamar en Beiteddine of de van de nationale vlag bekende cederbossen.

Je backpackreis verlengen over de grens zit er voor de meesten niet in. Het advies is om de grens met Syrië en het land zelf nog altijd te mijden en de zuidelijke grens met Israel/Palestina is ook gesloten. Waarschijnlijk verlaat je het land dus weer via Beiroet en kun je daarom het beste een retourticket bestellen. 

Bekijk onze ideale reisroute door Libanon. In ongeveer 10 dagen trek je langs alle hoogtepunten.

Wil je deze Libanon reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Libanon