Backpacken naar de Romeinse tempels van Baalbek. De must see van Libanon!

De best bewaard gebleven Romeinse tempel ter wereld? Libanon heeft het! Geen reis naar dit land is compleet zonder een bezoek te brengen aan de indrukwekkende Tempel van Bacchus in Baalbek.

De ruïnes van Baalbek vind je in de gelijknamige stad in de Bekaavallei in het oosten van Libanon. Deze plek stond ten tijde van het Romeinse Rijk bekend als Heliopolis, de stad van de zon, wat weer teruggrijpt op de zonnegod Ba’al. Baalbek was dan ook een belangrijk religieus centrum van de Romeinen en dat de goden hier aanboden werden is vandaag de dag nog altijd goed te merken.

Deze plek was namelijk de locatie van de grootste tempel uit het Romeinse Rijk, de Tempel van Jupiter. Ondanks verwoesting door onder meer Arabieren en aardbevingen is de grootte van deze tempel, gewijd aan de belangrijkste Romeinse god Jupiter, nog steeds goed zichtbaar. Het bekendste herkenningspunt zijn de zes flinke zuilen, maar de omvang wordt pas echt duidelijk als je de enorme trappen van het propylaea beklimt. Omringd door pilaren en beelden op het Great Court voel je werkelijk de grootsheid van deze historische plek.

Ruine van een basiliek in Baalbek

De Tempel van Bacchus

De absolute publiekstrekker van Baalbek is echter die ándere tempel. De Tempel van Bacchus, voor de Romeinse god van de wijn, staat vrijwel altijd bovenaan de rijtjes met best bewaard gebleven tempels uit het Romeinse Rijk. Hoewel minder groot dan de Tempel van Jupiter staan de vier muren van deze tempel nog vrijwel volledig overeind, waardoor bezoekers nog altijd kunnen genieten van de archeologische grandeur en de artistieke waarde van dit bouwwerk.

Alleen al de Tempel van Bacchus maakt de lange rit vanuit Beiroet naar Baalbek de moeite waard, maar ook buiten de tempel is er genoeg te zien. Interessant zijn bijvoorbeeld de verdedigingswerken die de Arabieren na de verovering van de stad op de Romeinen hebben toegevoegd of de overblijfselen van de basiliek gebouwd door de christelijke keizer Constantijn.

Maak zeker ooit een uurtje vrij voor het Baalbek museum, gelegen in de tunnels van het Tempelcomplex van Jupiter. Deze goed gecureerde tentoonstelling geeft allerlei achtergrondinformatie in het Engels, maakt interessante vergelijkingen met andere belangrijke Romeinse vindplaatsen en toont bijzondere schatten die zijn opgegraven in de omgeving.

Backpacker in het museum van Baalbek in Libanon

Baalbek is het gehele jaar te bezoeken, maar in de wintermaanden kunnen de wegen ernaartoe door ijs en gladheid minder goed begaanbaar zijn. Bezoek je Baalbek toch in de winter, dan heb je kans dat de ruïnes net als tijdens ons bezoek zijn voorzien van een mooi laagje sneeuw. Entree tot de gehele archeologische vindplaats inclusief een bezoek aan het museum kost 15.000 LBP.

Is een bezoek aan Baalbek veilig?

De ruïnes van Baalbek liggen in het oosten van Libanon, niet ver van de Syrische grens. Gelukkig is zowel Baalbek als de weg ernaartoe gewoon veilig en trekt de vindplaats jaarlijks duizenden toeristen. Ook de sterke band van de Bekaavallei met Hezbollah is geen reden tot zorgen. Buiten de aanwezigheid van wat vlaggen, banners en een straatverkoper met Hezbollah t-shirts van droevige kwaliteit zal je hier weinig van merken.

Binnenkant van de Tempel van Bacchus in Baalbek

Goedkoop overnachten in Baalbek

Door op tijd uit Beiroet te vertrekken is Baalbek goed te doen als dagtrip vanuit de hoofdstad. Bovendien is het aanbod aan slaapplaatsen gewoon veel groter in Beiroet. Wil je toch in Baalbek overnachten, bijvoorbeeld om ook andere Romeinse ruïnes in de Bekaavallei te bezoeken, dan zijn het Palmyra Hotel en het Kanaan Hotel goede opties.

Accommodaties in Baalbek

Palmyra Hotel

Sfeervol historisch hotel met geweldig uitzicht op de ruïnes!

Kanaan Hotel

Ietsje goedkoper, vriendelijk personeel en comfortabele kamers.

De Tempel van Bacchus in de sneeuw in Baalbek

Hoe kom je in Baalbek?

Minibus

De goedkoopste manier om in Baalbek te komen is met de (mini)bus. Deze vertrekt in Beiroet vanaf het kruispunt Cola. Deze bus rijdt soms direct naar Baalbek, maar het kan ook zijn dat je moet overstappen op een ander busje in Chtaura of Zahle. Geef in Beiroet al aan dat je naar Baalbek wilt en er zullen voldoende mensen je naar het juiste busje wijzen.

De rit duurt ongeveer anderhalf uur en kost tussen de 5.000 en 8.000 LBP. Stap je over in Zahle, dan ben je nog eens 2.000 LBP kwijt voor de overstap. Vanuit andere grote steden in Libanon, zoals Tripoli of Sidon, is er geen directe verbinding. Je zal dan eerst van busje moeten wisselen in Beiroet.

Taxi

Voor een taxi ben je aanzienlijk meer kwijt, maar het kan interessant zijn als je met meerderen reist. Een rit kost minimaal 100.000 LBP en doet er zo’n 75 minuten over. Betaal je net iets meer (vanaf 120.000 LBP) dan wacht de taxichauffeur een aantal uur op je en heb je ook een terugreis naar Beiroet te pakken.

Tour

Een stuk prijziger is het om Baalbek te bezoeken met een tour. Deze vertrekt meestal vanuit Beiroet en kost al gauw 50 euro per persoon. De tour wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de archeologische vindplaats van Anjar (een UNESCO Werelderfgoed) en een korte proeverij bij een wijngaard. Vanwege dit volle programma is je tijd op locatie vaak niet voldoende om alles goed in je op te kunnen nemen.

Wil je deze Baalbek reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Libanon