Ondanks de positie van tweede stad van Libanon trekt Tripoli maar weinig bezoekers. Door spanningen uit het verleden vermijden toeristen deze havenstad, maar inmiddels is het er rustig. Ga jij off the beaten track in Tripoli?
Dat je weinig andere toeristen tegenkomt heeft niets te maken met een gebrek aan bezienswaardigheden. Tripoli heeft een lange geschiedenis en vooral de oude stad heeft een aantal verborgen, maar unieke pareltjes. Dit is te danken aan de overheersing van de Mammelukken tijdens de middeleeuwen. De moskee’s, madrassa’s (religieuze scholen), hammam’s en khan’s (rustplaatsen) die zij bouwden verschillen in stijl namelijk sterk met de rest van Libanon.
De stijl die de Mamelukken hanteerden is herkenbaar aan een zebra-achtig patroon van zwarte en witte stenen. De beste voorbeelden kom je tegen in de oude souk van Tripoli, al is het soms even zoeken. Huur iemand in die je de mooiste plekjes kan laten zien of neem de tijd om op eigen houtje de souk te ontdekken. De vele verschillende winkeltjes binnen de souk zullen je sowieso niet vervelen. Neem bijvoorbeeld zeker een kijkje bij de zeepmakers van Tripoli.
Buiten de oude souk
Aan de rand van de oude stad vind je, net als in vele andere steden in Libanon, een kruisvaarderskasteel. De Citadel van Raymond de Saint Gilles is zeker een van de meest omvangrijke en indrukwekkende van het land. Het kasteel wordt nog altijd gebruikt door het Libanese leger, maar als toerist kun het zonder zorgen gewoon bezoeken.
Verlaat je de oude stad in het westen richting de nieuwe stad, dan tref je halverwege de onafgebouwde Internationale Expo van Oscar Niemeyer aan. De wereldberoemde Braziliaanse architect ontwierp in de jaren zestig talloze modernistische gebouwen voor deze evenementenlocatie, maar door de spanningen in Libanon werd het nooit afgebouwd. Nu is het een geweldige locatie voor een bizarre photoshoot.
Trek je vanaf de Expo nog verder naar het westen richting de kust dan ligt daar de nieuwe stad van Tripoli, of Mina. Qua bezienswaardigheden misschien minder interessant voor toeristen, maar wel de beste plek om een goede koffie of een biertje in Tripoli te scoren. Hiervandaan kun je ook een boottocht naar de Palm Islands Reserve maken. Deze eilanden voor de kust zijn een paradijs voor vogels en een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden.
Goedkoop overnachten in Tripoli
Een goedkope accommodatie in Tripoli vinden is behoorlijk lastig. De stad is na Beiroet de tweede stad van het land, maar aanbod op platformen als Booking.com en Agoda is zeer beperkt. Gelukkig zijn er veel locals die hun woning op AirBnB voor een betaalbare prijs verhuren. Boek je via deze link dan krijg je zelfs €25,- korting op je eerste boeking.
Kan je geen geschikte accommodatie vinden, dan is een dagtrip vanuit Beiroet of Byblos ook een optie. In ongeveer anderhalf uur reis je vanuit de hoofdstad namelijk naar Tripoli. In Beiroet is het vervolgens een stuk eenvoudiger om een betaalbare accommodatie te vinden. Wil je toch in Tripoli overnachten, dan vind je in het SEED Guest House een van de beste en betaalbare opties.
Hoe kom je in Tripoli?
Bus
De beste manier om Tripoli te bereiken is met de bus. Vanaf zowel Beiroet als Byblos zijn er directe verbindingen naar Tripoli via de noordelijke kustroute.
In Beiroet pak je een grote, comfortabele bus naar Tripoli vanaf station Charles Helou. Deze connexion bus doet er ongeveer 1 tot 2 uur over en kost maximaal 5.000 LBP. Vanaf Dowra zijn er kleinere busjes die ook naar Tripoli rijden. Vraag om je heen om de juist bus te vinden.
Ben je in Byblos, dan kun je de meeste passerende bussen op de kustroute pakken. Zij maken vrijwel allemaal een stop in Tripoli. Vraag het wel eerst even aan de chauffeur om hier zeker van te zijn.
Taxi
Voor een privé taxi vanuit Beiroet betaal je ongeveer 80.000 LBP. De rit duurt ongeveer 1 tot anderhalf uur, afhankelijk van het verkeer op de weg.
Wil je deze Tripoli reisgids delen?
Verder reizen in Libanon
LIBANON
Baalbek | Beiroet | Beiteddine | Byblos | Deir el-Qamar | Sidon | Tripoli