Backpacken Palestina

Duik in het verleden, de steden, de verhalen en de mensen achter het belangrijkste conflict van het Midden-Oosten. Ontdek Palestina!

Of je nu geïnteresseerd bent in het Palestijnse conflict, geboeid bent door historische plekken uit de bijbel of gewoon naar een nieuw backpack avontuur op zoek bent: Backpacken in Palestina zal een bijzondere ervaring opleveren.

Als je op deze pagina terecht gekomen bent zal ik je vast niet meer hoeven te overtuigen dat Palestina helemaal niet zo’n enge en onbegaanbare plek is. Palestina is een bijzondere backpackbestemming die door een relatief goede infrastructuur en z’n geringe grootte verrassend goed te bereizen is. Ben je van plan om binnenkort Israël of Jordanië te bezoeken, plak een uitstapje aan Palestina er dan gewoon aan vast!

Wanneer men over Palestina spreekt gaat het vaak om de huidige Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Inmiddels wordt dit gebied door een groot gedeelte van de wereld als eigen staat erkend. Omdat de Gazastrook voor toeristen onbegaanbaar is beperkt dit artikel zich tot backpacken in de Westelijke Jordaanoever.

‘Onafhankelijk’ Palestina

Hoewel na jaren van conflict de Palestijnse autoriteit het grotendeels voor het zeggen heeft in de meest bevolkte Palestijnse gebieden, worden grote delen van de Westelijke Jordaanoever nog steeds beheerd door Israel. Het gebied is op de delen in drie zones, met Israelisch, Palestijns of gezamenlijk bestuur. De volledige grens van de Westelijke Jordaanoever wordt bovendien door Israël gecontroleerd.

Zonder je politiek uit te spreken zorgt bovenstaande situatie ervoor dat reizen in Palestina grote indruk op je zal achterlaten. We kennen allemaal de beelden van kilometerslange muren met prikkeldraad, maar we zijn ons minder bewust van wat zich achter deze muren afspeelt. Achter die muren liggen namelijk eeuwenoude steden, een vriendelijke bevolking en een bijzondere natuur.

De ‘hoofdstad’ en de hoofdstad

Zowel Israël als Palestina zien in Jeruzalem hun eigenlijke hoofdstad en afhankelijk van wie je het vraagt zal men aangeven dat deze plaats geheel of gedeeltelijk in Israël danwel Palestina ligt. Jeruzalem is hoe dan ook een goed startpunt van jouw backpackreis door Palestina. Na het bezoeken van het bijzondere Jeruzalem met de voor moslims, christenen en joden belangrijke oude stad pak je op het busstation in Oost-Jeruzalem de bus naar Ramallah, de huidige hoofdstad van Palestina.

Ramallah ligt zo’n 15 kilometer ten noorden van Jeruzalem en vormt het hoofdkwartier van de Palestijnse autoriteit. De plaats is vooral een bezoek waard vanwege de tombe van Yasser Arafat en het bijbehorende museum. Het museum geeft je een goed inzicht in het Palestijnse verhaal achter het conflict. Probeer ook een lokaal optreden in het cultuurcentrum mee te pikken.

Banksy en Jezus

De meest bezochte plaats in Palestina is zonder twijfel Bethlehem, dat op nog geen 10 kilometer van Jeruzalem ligt. De stad wordt in de christelijke bijbel als de geboorteplaats van Jezus genoemd, wat natuurlijk het nodige bijbelse toerisme aantrekt. Dagelijks komen er tientallen tourbussen uit Israël om een bezoekje te brengen aan de geboortekerk (Church of the Nativity), een van de oudste nog bestaande kerken ter wereld. Ook de graffiti die Banksy op de scheidingsmuren rond Bethlehem achterliet trekt veel bekijks.

De oudste stad ter wereld

Dichtbij de grens met Jordanië ligt Jericho, volgens velen de oudste stad ter wereld en de plek waar je meer dan 10.000 jaar oude ruïnes kunt bezoeken. Ook de overblijfselen van het prachtige paleis van Hisham en het Griekse klooster op de berg van verleiding maken van Jericho een van de belangrijkste trekpleisters van Palestina. Liefhebbers van wandelingen in de natuur kunnen vanuit Jericho bovendien geweldige hikes door de Wadi Qelt vallei maken. 

In ons artikel over Jericho vind je alles over Jericho, hoe je er komt en waar je goed kunt overnachten.

Wil je nog meer van Palestina ontdekken, bezoek dan Nablus in het noorden of Hebron in het zuiden. Nablus heeft de mooiste oude stad en souk van Palestina en is waarschijnlijk de beste bestemming om culinair Palestina te ontdekken. Hebron is een plaats waar ook veel joden wonen, wat soms tot gespannen situaties kan leiden. Hun aanwezigheid wordt grotendeels verklaard door de Grot van de Patriarchen, een eeuwenoud complex waar volgens joden en moslims het graf van Abraham zich bevindt. 

Klik op een van de locaties hierboven voor de lokale hoogtepunten en tips, onze favoriete hostels en hoe je er goedkoop naartoe reist.

Praktische informatie

Palestina

Visum: De Westelijke Jordaanoever is bereisbaar met een gratis Israëlisch toeristenvisum. De Gazastrook is niet toegankelijk voor toeristen.
Vaccinaties: Geen verplichte inentingen. DTP en Hepatitis A aanbevolen.

Hoe kom je in Palestina?

In de Westelijke Jordaanoever is geen burgerlijk vliegveld aanwezig, waardoor je Palestina alleen over land via Israël of Jordanië in kan komen.

Omdat de grens van de Westelijke Jordaanoever volledig door Israël wordt beheerd, ontvang je zodoende ook een gratis Israëlisch toeristenvisum bij aankomst vanuit Jordanië. Ben je al in Israël, dan gaat reizen naar de Westelijke Jordaanoever vrij eenvoudig. Vanuit Oost-Jeruzalem gaan er directe bussen naar onder meer Bethlehem en Ramallah.

Omdat de meeste steden in Palestina wél beheerd worden door de Palestijnse autoriteiten, zul je soms een checkpoint passeren tussen door Israël gecontroleerde gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de stad die je wilt bezoeken. Hierbij kan je meestal in je bus of taxi blijven zitten en wordt slechts je paspoort gecontroleerd.

Overnachten

Hoewel plekken als Ramallah, Bethlehem en zelfs Jericho gemakkelijk met een dagtrip vanuit Jeruzalem te bezoeken zijn raden wij aan om toch voor een overnachting in Palestina te kiezen.

Zodra de tourbussen weer vertrokken zijn leer je Palestina pas echt kennen. Je komt in contact met de mensen die hier leven en je helpt bovendien de lokale bevolking een handje met het verwerven van een inkomen.

Verspreid door de hele Westelijke Jordaanoever zijn accommodaties te vinden. En hoewel het aanbod niet al te groot is, is er altijd wel een betaalbare accommodatie te vinden. Vooral voor avontuurlijke backpackers zijn er de nodige hostels aanwezig. Luxe boetiekhotels vind je hier uiteraard minder snel.

Het meest volledige aanbod in Palestina vind je op Booking.com.

Straatje in een Grieks klooster in Jericho

Taal

De officiële taal van Palestina is het Arabisch en er wordt daarom ook met een ander schrift gewerkt. Toch spreekt ook een groot gedeelte van de bevolking Engels, Frans of Hebreeuws, al wordt je afgeraden om die laatste taal te gebruiken in Palestina. Het is niet enorm lastig om je weg te vinden in dit land, maar een vertaal applicatie van het Nederlands naar het Arabisch en omgekeerd kan natuurlijk wel enorm helpen!

شكرا

In Palestina bedank je iemand met "shukran".

Geld

Palestina heeft geen eigen munteenheid, maar hanteert over het algemeen de Israëlische sjekel (₪ of NIS) als betaalmiddel. Ook de Amerikaanse dollar wordt, vooral op toeristische plekken, vaak geaccepteerd.

In de Palestijnse gebieden zijn voldoende geldautomaten aanwezig waar je sjekels kunt opnemen. Soms keren deze automaten ook uit in Amerikaanse dollars of Jordaanse dinar.

Direct pinnen is in Palestina een stuk lastiger. Alleen in restaurants is het nog weleens mogelijk om met credit card te betalen, dus zorg dat je voldoende losgeld op zak hebt voor het betalen van je bus, taxi, eten of overnachting.

Budget Palestina

Omdat met de Israëlische sjekel betaald wordt en Palestina erg afhankelijk is van invoer vanuit Israël zijn de prijzen in Palestina hoger dan je in het Midden-Oosten gewend bent. Toch is het lang niet zo prijzig als in Israël.

Vooral accomodaties zijn relatief duur voor je wat je krijgt. Een bed op een slaapzaal heb je vanaf 15 euro per nacht. Ook eten in restaurants is niet goedkoop. Verwacht hier minimaal 10 euro aan uit te geven. Budget alternatieven zijn falafel of shoarma bij straatverkopers.

Gemiddelde kosten backpacken:

  • Hostel (slaapzaal): €15,- tot €25,-
  • Hostel (privékamer): €30,- tot €50,-
  • Bus: €3,- per reisuur
  • Falafel: €2,-
  • Eten in restaurant: €10,- tot €15,-
  • Biertje in restaurant: €4,-
Taybeh bier

Veiligheid Palestina

Na alles wat je over het Palestijnse conflict leest in de media zul je waarschijnlijk niet verwachten dat reizen in Palestina behoorlijk veilig is. Het conflict concentreert zich grotendeels op de, voor toeristen onbegaanbare, Gazastrook, terwijl wij ons focussen op de relatief rustige Westelijke Jordaanoever.

De lokale bevolking ontvangt toeristen hier met open armen en willen je graag hun kant van het verhaal vertellen. Bovendien wordt de veiligheid op veel plekken sterk bewaakt door Israëlische militairen, wat je hier ook van mag vinden.

Het is uiteraard aan te raden om voor vertrek de veiligheidssituatie goed in de gaten te houden en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen.

Beste reistijd Palestina

Er is eigenlijk geen slecht moment om Palestina te bezoeken. De winters zijn niet al te koud en de zomers niet te heet, al kan het in Jericho wel behoorlijk warm worden

Toch is de Westelijke Jordaanoever het meest aangenaam in de lente of de herfst. Bovendien zijn buurlanden als Israël en Jordanië, waar een bezoek aan Palestina vaak mee wordt gecombineerd, dan ook het beste bereisbaar.

Houd bij reizen wel rekening met lokale islamitische en christelijke feestdagen. Attracties kunnen gesloten zijn, of zoals Bethlehem tijdens kerst, enorm druk zijn.

Vervoer

De beste manier om je voort te bewegen in Palestina is met de bus. Het land beschikt over een uitgebreid busnetwerk, waar de meeste grote plaatsen op elkaar zijn aangesloten met frequente busdiensten. Bovendien zijn de busritten erg betaalbaar. Vanwege het Arabisch schrift is je bestemming op de bus vinden soms wat lastig, maar op de busstations zijn er altijd wel mensen die je de juiste bus kunnen wijzen. Bussen langs de weg pikken je op als je dat kenbaar maakt.

Binnen de steden is de taxi het beste vervoersmiddel. Je kunt kiezen voor een taxi voor jezelf, die je direct naar je bestemming brengt, of de zogenaamde service-taxi (servees). Deze taxi ziet er hetzelfde uit, maar pakt onderweg andere passagiers op. Je ritje duurt daarom mogelijk iets langer, maar je betaalt een lager tarief.

Ook reizen met een huurauto behoort tot de mogelijkheden. Zowel in de Westelijke Jordaanoever als in Israël zijn er auto’s te huren waarmee je in Palestina kan reizen. Zoek wel altijd uit wat gedekt wordt door de verzekering bij eventuele schade. 

Backpack Reisroute

Het backpacken heeft zich nog niet enorm ontwikkeld in Palestina, waardoor er nog niet een standaard backpackroute is. Omdat Palestina niet zo groot is en over een uitgebreid busnetwerk beschikt is de volgende bestemming echter nooit ver.

De meeste bezoekers aan Palestina bezoeken alleen Bethlehem, vaak via een dagtour vanuit Jeruzalem. Ook Ramallah is vanuit Jeruzalem goed bereikbaar. 

Wil je de belangrijkste spots van Palestina bezoeken reis dan na Ramallah in zo’n twee uur naar Nablus en boek daar minimaal 1 overnachting. Na Nablus trek je naar Jericho, waar je vervolgens minimaal twee nachten blijft. 

Na Jericho is Hebron aan de beurt, tenzij je eerst nog een uitstapje maakt aan de Palestijnse kant van de Dode Zee. Na minimaal 1 dag Hebron reis je via Bethlehem weer terug naar Jeruzalem.

Reis je vanuit Jordanië, maak dan van Jericho je eerste bestemming.

Wil je deze Palestina reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email