Alles wat je moet weten over reizen per bus in Zuid-Amerika

Vliegen in Zuid-Amerika is niet populair. Er zijn geen budget airlines en het is daarom behoorlijk duur. Dat geeft helemaal niet, want Zuid-Amerika verken je het beste per bus. Wij vertellen je alles wat je moet weten over reizen met de bus in Zuid-Amerika.

Wanneer je gaat backpacken in Zuid-Amerika is reizen per bus de beste optie om je over land te verplaatsen. De bussen in zijn er comfortabel, betaalbaar en rijden overal naar toe, zelfs over landsgrenzen. Je kan onderweg bovendien genieten van de mooie natuur van Zuid-Amerika en je slaat in nachtbussen ook nog eens een betaalde overnachting over! 

Er zijn natuurlijk verschillen per land, bijvoorbeeld in het soort bus, de prijs van een ticket of de kwaliteit van de wegen. De overeenkomsten zijn echter groter en daarom kun je dit overzicht gebruiken in Brazilië en alle Spaanstalige landen (Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Colombia, Ecuador, Paraguay en Uruguay) van Zuid-Amerika. 

Uitzicht op bergen vanuit een bus

Bustickets kopen Zuid-Amerika

Je hebt in Zuid-Amerika geen staatsvervoerbedrijven. Er zijn dus meerdere busbedrijven die elkaar op dezelfde routes beconcurreren. Op het busstation is het daarom altijd even zoeken welke maatschappijen naar welke locaties gaan, al staat dit vaak wel rond het logo van de busmaatschappij aangegeven. 

Onze ervaring is dat wanneer je een ticket koopt op het centrale busstation je meestal nog met een van de eerstvolgende bussen mee kan, waardoor je niet per se dagen van te voren je ticket hoeft te kopen. De ticketprijzen staan redelijk vast, waardoor er weinig ruimte is voor onderhandelen. Ben je niet op het station, maar in een van de toeristenwinkels in het centrum, dan betaal je meestal fors meer voor je busticket. Het enige voordeel is dat soms het vervoer vanuit het centrum naar het busstation hierbij inbegrepen zit.

Neem je liever het zekere voor het onzekere of heb je geen zin in een ritje naar het centrale busstation, dan kun je het beste je busticket online kopen. Soms krijg je hierbij een mobiel ticket, wat je op je smartphone bij het instappen kan tonen. Het komt echter ook voor dat je het ticket moet uitprinten of dat je alleen een omwisselbewijs krijgt. In het laatste geval moet je eerst dit bewijs omwisselen voor je ticket op het busstation, voordat je de bus mag instappen. Zorg dus dat je tijdig weet wat voor ticket je hebt besteld.

Een aantal betrouwbare, Engelstalige websites voor het bestellen van tickets zijn:

Verlaten weg bij Nationaal Park Talampaya in Argentinië

Bustypes in Zuid-Amerika

Je moet bij het boeken van je busticket in Zuid-Amerika aangeven wat voor type zitplaats je wilt hebben. Er zijn flink wat meer opties dan in Europa, dus de keuze is soms lastig. Er zijn landelijke verschillen, maar over het algemeen zijn de bustypes in vijf categorieën onder te verdelen:

  1. Común / Convencional: Het goedkoopste ticket, waarbij de bus meestal is ingedeeld in twee rijen van twee stoelen. Je stoelleuning kan waarschijnlijk niet of niet ver naar achteren en soms ontbreekt airconditioning. Kies voor deze klasse als je slechts een korte afstand moet afleggen.
  2. Común con aire / Executivo: Ietsjes duurder dan común. Het verschil zit meestal in het aanwezig zijn van airconditioning en soms kan je stoelleuning iets naar achteren. Deze klasse is prima als je alleen overdag reist en dus niet zal slapen in de bus.
  3. Semi-Cama (Semi-Leito in Brazilië): Je stoelleuning kan in deze klasse meestal 120 of 140 graden zakken. Dit is een betaalbare optie als je van plan bent een nachtbus te nemen. Soms wordt er eten en drinken geserveerd.
  4. Cama (Leito in Brazilië): In deze klasse kan je stoelleuning meestal rond de 160 graden zakken. Daarnaast is de opstelling meestal 2 bij 1 stoelen in de bus, waardoor je net wat breder kan zitten. Vaak wordt er bij dit type ticket ook eten en drinken geserveerd.
  5. Cama Suite: Dit klasse ticket is lang niet altijd beschikbaar. Bij Cama Suite kan je stoelleuning 180 graden zakken, waardoor je eigenlijk gewoon een bed ter beschikking hebt. Uiteraard is dit het duurste ticket en komt er vaak eten en drinken bij.
Busstation in Lima in Peru

Wat neem je mee in de bus?

Het kan behoorlijk luidruchtig zijn in de bussen in Zuid-Amerika. Vaak staat er tijdens de rit een naar het Spaans vertaalde Hollywoodfilm aan of komt er Spaanstalige muziek uit de speakers, soms zelfs tot laat in de avond. Daarom is het een goed idee om een stel oordopjes mee nemen en eventueel ook een oogmasker tegen de beelden die van de televisie komen. 

Daarnaast kan het ook behoorlijk koud worden in de bus. Soms komt dat omdat de bussen geen verwarming hebben en je ’s nachts door het koude Andesgebergte trekt. Veel vaker komt het voor dat de airconditioning in de bus een paar standjes te hoog staat, waardoor je tenen blauw aanlopen. Neem daarom absoluut een dekentje mee in de bus.

Je krijgt vaak geen maaltijd in de bus, tenzij je in de wat duurdere Cama-klasse zit. Daarom is het goed om wat te snacken, fruit of een maaltijd mee te nemen. De bus stopt namelijk onregelmatig en je keuze om wat te kopen bij een stop beperkt zich meestal tot een zak chips of een pak koekjes. Pak ook een wc-rol of zakdoekjes in, want het toilet in de bus of zelfs de wc’s bij een stop hebben lang niet altijd toiletpapier.

Waar je verder nog op moet letten

Je backpack of koffer is te groot om in de bus mee te nemen en zal vooraf in het bagageruim worden geplaatst. Omdat je wilt voorkomen dat iemand bij een tussentijdse stop er met jouw bagage vandoor gaat krijg je vrijwel altijd een sticker of plastic tag mee. Deze komt overeen met die op je bagage en dien je te laten zien als je de bagage weer meeneemt. Zorg er dus voor dat je deze tag aan het begin van de reis krijgt.

Ga je met jouw bus de grens over, zorg dan dat je paspoort in je handbagage zit. Je hebt namelijk niet altijd toegang tot je ruimbagage bij een grensovergang of soms wordt deze al uitgeladen en meegenomen voor de bagagecheck.

Wil je deze tips over bussen in Zuid-Amerika delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email