Koloniaal Salta, de culturele hoofdstad van Noord-Argentinië.

In het bergachtige noorden van Argentinië ligt het koloniale Salta, hoofdstad van de gelijknamige provincie. Niet alleen het beginpunt van een van de meest spectaculaire roadtrips ter wereld, maar ook nog eens een erg leuke backpackerbestemming!

De stad Salta ligt tegen het Andesgebergte aan en heeft in Argentinië de bijnaam la Linda, wat ‘het mooie’ betekent. Toeristen worden aangetrokken door de historie en de vele koloniale gebouwen. Niet zo gek als je je bedenkt dat de stad al in 1582 door Spaanse ontdekkingsreizigers werd gesticht. Vanwege de kleurrijke gebouwen en de compacte binnenstad heeft de stad een natuurlijke aantrekkingskracht op toeristen en dus ook backpackers.
De rode San Francisco kerk stamt uit 1625, maar kreeg zijn huidige vorm in 1882.

Bezienswaardigheden in Salta zelf zijn onder andere het oude stadhuis, de Cabildo Histórico de Salta, uit 1783 en de roodgeverfde San Francisco kerk uit 1625. In eerstgenoemde huist tegenwoordig het historisch museum van het noorden, met interessante exposities over de geschiedenis van de prehistorie tot het midden van de 20e eeuw. De meeste pijlen zijn echter gericht op een ander museum, namelijk het MAAM. In het Museo de Arqueología de Alta Montaña vind je namelijk de Llullaillaco kinderen. Deze 3 inca mummies werden bevroren gevonden op de piek van de Llullaillacoberg en zijn bizar goed geconserveerd.

Wie niet genoeg kan krijgen van musea kan in Salta ook nog het Museo Antropológico en het Pajcha bezoeken, beiden met een focus op de inheemse cultuur. Laatstgenoemde heeft een bijzondere collectie van traditionele kunst, kledij en juwelen van over heel Zuid- en Midden-Amerika. Schijnt buiten de zon, dan is een trip naar de Cerro San Bernardo de moeite waard. Een kabelkarretje gaat vanaf het centrum naar de top van deze berg net buiten de stad met een geweldig uitzicht over Salta en omgeving. Pak een biertje op de top voordat je al hikend de terugweg inzet.

Roadtrip in Salta en Jujuy

De hoofdstad Salta is ook nog eens het ideale startpunt voor een van de meest spectaculaire roadtrips van Zuid-Amerika. Huur voor weinig geld een auto in Salta en verken in ongeveer een week de provincies Salta en Jujuy. De trip trekt langs indrukwekkende valleien, kleurrijke bergen, prachtige wijngaarden en surrealistische zoutmeren.

Rond de straten Córdoba en España vind je zowel lokale als internationale aanbieders van huurauto’s. Zij zullen je proberen een 4×4 aan te smeren, maar in het droge seizoen, van ongeveer mei tot oktober, kun je de roadtrip prima afleggen in een auto uit de compacte klasse. Je kunt je huurauto ook vooraf boeken via Sunnycars.nl.

Alle hoogtepunten, verplichte stops, betaalbare overnachtingsplekken en nog veel meer vind je in ons uitgebreide artikel over deze roadtrip in Salta en Jujuy.

Goedkoop overnachten in Salta

Omdat de meeste bezienswaardigheden in Salta zich in het centrum bevinden loont het om ook in het centrum een accommodatie te zoeken. Vooral voor budget backpackers is er dankzij het grote aantal betaalbare hostels voldoende keus. Je bent niet eens verplicht om op een slaapzaal te slapen, want de meeste hostels hebben ook privékamers. Slaap je toch liever met wat meer luxe, dan is Las Tulmas Apart Hotel een geweldige keuze.

Onze favoriete accommodaties in Salta

La Posada de Gervasio

De beste budget optie in Salta. Comfortabel met grote gedeelde keuken.

Casa Colonial

Eigen slaapkamer in koloniaal gebouw met geweldig ontbijt.

Las Tulmas Apart Hotel

Best mid-range optie in Salta. Comfortabel, centraal en goede wifi.

Het meest volledige aanbod van accommodaties in Salta vind je op Booking.com.

Hoe kom je in Salta?

Vliegen

Vliegen naar Salta doe je op het Martín Miguel de Güemes International Airport. Wekelijks zijn er verbindingen naar vrijwel alle grote steden in Argentinië, zoals Buenos Aires, Córdoba, Mendoza en Puerto Iguazu. Een klein aantal internationale bestemmingen, zoals Lima in Peru en Panama-Stad, wordt ook aangedaan.

Het vliegveld is te bereiken per taxi of met de 8A bus vanaf het centrale busstation. De bushalte bij het vliegveld ligt helaas een halve kilometer van de terminal, waardoor je nog wel een stukje langs de autoweg moet lopen naar het vliegveld.

Alle vliegtickets van en naar Salta en de laagste prijzen vind je op Skyscanner.

Bus

Net als in de rest van Zuid-Amerika is busreizen de makkelijkste en meest voordelige optie om in Salta te komen. Vanuit vrijwel alle grote steden in Argentinië zijn er verbindingen naar Salta.

Vanwege de lange afstanden wordt een nachtbus aanbevolen. Zo verlies je minder tijd voor bezichtigingen en bespaar je op een overnachting. Bovendien zijn busreizen in Argentinië comfortabel, met stoelen die ver naar achteren zakken.

Op het busstation, zo’n 8 blokken van het centrale plein van Salta, vind je bussen van en naar onder andere Buenos Aires (19 uur), Córdoba (13 uur), Mendoza (18 uur) en zelfs Puerto Iguazu (24 uur). Ook van en naar San Pedro de Atacama over de grens in Chili zijn er wekelijkse verbindingen. Dat is ook de beste manier om naar Uyuni in Bolivia te reizen, vanwege het ontbreken van een directe verbinding.

Alles over reizen met de bus lees je in ons uitgebreide artikel over busreizen in Zuid-Amerika.

Trein

Langzaam maar zeker is treinreizen weer populair aan het worden in Argentinië. Helaas profiteert Salta hier nog niet van. Buiten een verbinding naar het plaatsje General Güemes is Salta niet per trein te bereiken.

Wel is Salta het beginpunt van de historische treinrit Tren a las Nubes, de trein naar de wolken. Deze treinrit trekt van april tot november twee keer week door de prachtige natuur van de Salta provincie naar de bergen van La Povorilla op 4220 meter hoogte.

De rit is absoluut spectaculair, maar er hangt ook een stevig prijskaartje aan. De goedkoopste optie is 120 Amerikaanse dollar, waardoor wij adviseren om lekker per goedkopere huurauto de prachtige omgeving te ontdekken.

Wil je deze Salta reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email