De perfecte roadtrip door Noord-Argentinië. Een week door Salta en Jujuy

De provincies Salta en Jujuy in Noord-Argentinië zijn bij het grote publiek onbekend, maar vormen samen met Patagonië misschien wel de mooiste natuur van Argentinië. Verken de omgeving op een van de tofste roadtrips van Zuid-Amerika en trek in een week langs indrukwekkende valleien, kleurrijke bergen, prachtige wijngaarden en surrealistische zoutmeren.

De koloniale plaats Salta, hoofdstad van de gelijknamige provincie, vormt het start- en eindpunt van een van de mooiste roadtrips die je in Argentinië kan maken. Salta is makkelijk te bereiken met de bus of het vliegtuig vanuit heel Argentinië. Het is bovendien een leuke stad, waar je je een aantal dagen goed kan vermaken. Maar vandaag gaan we het hebben over de roadtrip.

De populaire roadtrip trekt in ongeveer een week langs allerlei hoogtepunten in de provincies Salta en Jujuy. Dat de roadtrip populair is blijkt wel uit het hoge aantal autoverhuurders in het centrum van Salta. Rond de straten Córdoba en España vind je talloze lokale aanbieders en internationale namen.

Kaart voor de perfecte roadtrip door Noord-Argentinië
In een week trek je langs alle toffe hoogtepunten van de provincies Salta en Jujuy.

Alle aanbieders zijn bekend met de roadtrip en zullen je waarschijnlijk een 4×4 proberen aan te praten. In het droge seizoen, van ongeveer mei tot oktober, kun je de route echter prima afleggen in een auto uit de compact klasse. In het regenseizoen, van december tot maart, raden wij wel een auto met vierwielaandrijving aan.

Afhankelijk van jouw snelheid van reizen en het aantal te maken stops kun je deze route in 5 tot 7 dagen afleggen. Wij adviseren voor het boeken van een auto altijd Sunnycars.nl, omdat zij de laagste tarieven hanteren en het aanbod van de meeste aanbieders tonen. Bovendien is bij Sunnycars altijd het eigen risico volledig afgekocht.

Wil je nog een aantal nachten in Salta overnachten, lees dan alles over deze lokale hoofdstad in onze reisgids over Salta.

Uitzicht in de Quebrada las Conchas
Weg door de Quebrada las Conchas in Argentinië

Van Salta naar Cafayate

De route die we volgen ligt in een achtvorm en kan natuurlijk in elke richting worden afgelegd. Wij gaan richting het zuiden via de Route 68 naar Cafayate. In het begin van de route kom je langs wat kleinere voorsteden en is er weinig reden om je voet van het gaspedaal te halen.

Dat is wel het geval zodra je de Quebrada de las Conchas, de schelpenvalei, in het zuiden van de route nadert. Om de zoveel kilometer tref je nieuwe uitzichtpunten of bijzondere natuurformaties. Het zijn er te veel om op te noemen, dus wij hebben een kleine greep uit de attracties gedaan. Alle attracties en uitzichtpunten (miradors) zijn goed aangegeven langs de weg, dus schroom niet om te stoppen.

Zeker de moeite waard zijn de bijzondere rotsformaties bij de [1] Garganta del Diablo, een nauwe kloof genaamd de keel van de duivel, en [2] El Anfiteatro. Dit natuurlijk gevormde amfitheater heeft een geweldige akoestiek, wat vaak ook door plaatselijke muzikanten wordt gedemonstreerd. Maak verder je keuze uit formaties als Los Castillos, El Obelisco of Tres Cruces, maar sla de weinig indrukwekkende zandduinen [3] Los Médanos over.

Genoeg gereden voor vandaag? Eindig dan je rit in Cafayate voor een overnachting in Hostal Tierra de Vinos (beste budget keuze) of Hostal La Montaña (beste mid-range keuze)

Zicht op de Garganta del Diablo in Argentinië
De kloof El Anfiteatro in Argentinië

Van Cafayate naar Molinos

Het gebied rond Cafayate is na Mendoza de grootste wijnregio van Argentinië. Je kan in Cafayate daarom overal wijntjes proeven voor een goede prijs. Erg populair zijn de rode Malbec wijnen. Ook een bezoek aan een wijngaard in de omgeving inclusief een proeverij is aan te raden.

Is het tijd om Cafayate te verlaten, dan vervolg je de roadtrip richting het noorden over de befaamde Route 40. Deze weg van meer dan 5.000 kilometer is een van de langste ter wereld en gaat van het noorden van Argentinië tot diep in zuidelijk Patagonië.

Het deel van de weg waar wij over rijden is niet geasfalteerd en trekt door de prachtige Quebrada de las Flechas. Maak absoluut een stop bij de [4] Mirador El Ventisquero voor een buitenaards uitzicht over dit maanachtige landschap. Vervolg daarna de weg naar Molinos.

Puntige rotsen in de Quebrada las Flechas
Uitzicht op de Quebrada las Flechas in Argentinië

Bodega Colomé en het James Turrell Museum

Wij hebben in Molinos een uitstapje gemaakt over Route 53 richting de wijngaard van [5] Bodega Colomé. Deze wijnmakerij produceert wijnen van de hoogst gelegen wijngaarden ter wereld. Je begeeft je hier in een schitterende omgeving en kan voor een verrassend goede prijs een paar goede wijnen proeven.

Een andere troef die zij in handen hebben is het exclusieve James Turrell Museum. De wereldwijd beroemde Amerikaanse kunstenaar James Turrell maakt geweldige kunstwerken waar licht en lichtval een belangrijke rol spelen en bij de kijker vaak gezichtsbedrog oproepen. Elke dag worden maximaal 8 gasten op basis van een reservering rondgeleid door het museum.

Vervolg na dit uitstapje je reis via Molinos naar Cachi. Hier kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld te overnachten in CasaPueblo (beste budget keuze) of Cabaña Los Molles (beste mid-range optie)

Uitzicht op de wijngaarden van Bodega Colome in Argentinië
Mannelijke backpacker drinkt Argentijnse wijn bij de Bodega Colome

Van Cachi naar San Salvador de Jujuy

Kaartlezers zijn geneigd om na Cachi hun weg via de Route 40 naar San Antonio de los Cobres in het noorden te vervolgen. Deze route is echter vaak gesloten of te gevaarlijk en daarom gaan we over de Route 33 weer richting Salta. Dit is helemaal niet vervelend, want je komt wederom langs prachtige landschappen.

Het begin van de route ga je over de [6] Recta del Tin Tin. Deze surrealistisch rechte weg stamt waarschijnlijk al van ver voor de inca’s en trekt door het mooie [7] Parque Nacional las Cardones. In dit nationaal park op 3.000 meter hoogte vind je metershoge cactussen in een buitenaardse setting. Geniet vervolgens van het prachtige uitzicht over de kronkelende wegen bergafwaarts in de [8] Valle Encantado.

We passeren Salta en rijden over de groene Route 9 door naar San Salvador de Jujuy, de hoofdstad van de provincie Jujuy. Vervolg je weg naar het noorden of scoor een betaalbare overnachting bij Hostal Alto Verde Jujuy.

Cactussen in Nationaal Park Los Cardones in Argentinië
Capilla San Rafael in de Valle Encantada in Argentinië

Tilcara en Humahuaca

We verlaten de achtvorm bij Purmamarca voor een van de hoogtepunten van deze roadtrip, de [10] Cerro de los 14 Colores in de Serranía de Hornocal bergketen. Door eeuwen van corrosie is hier een lijmstenen berg van 14 kleuren ontstaan. Het fantastische uitzicht op de berg is de jouwe na een pijnlijke dodemansrit over de Route 73 bij Humahuaca.

Geen zin om zo ver uit de route te wijken, dan vind je eerder op de route in [9] Paleta del Pintor een minder indrukwekkend alternatief. In dit schilderspalet zijn maar vier kleuren te ontdekken, maar de berg is makkelijk te bekijken vanaf de snelweg.

Het leukste plaatsje om je route op te breken is Tilcara. Dit is het toeristische middelpunt van de op de Werelderfgoedlijst opgenomen Quebrada de Humahuaca. Naast veel souvenirshops vind je hier onder andere de pre-inca ruïnes van Pucara en leuke hostels als Tilcara Hostel (beste budget keuze inclusief ontbijt) en Hostal Antigua Tilcara (betaalbare mid-range optie).

El Paleta del Pintor in Argentinië
Berg met 14 kleuren in Argentinië

Purmamarca en de Route 52

Na het uitstapje buiten de achtvorm vervolgen we de roadtrip in Purmamarca aan het begin van de Route 52. Je kan ervoor kiezen om hier danwel hikend of met de auto de 3 kilometer lange [11] Paseo de los Colorados te nemen. Deze route trekt langs allerlei kleurige rotsformaties en begint en eindigt in Purmamarca.

Vervolg hierna je roadtrip richting het westen over de Route 52. Deze weg bereikt een hoogte van 4.170 meter en heeft geweldige uitzichten over de kronkelwegen van de [12] Cuesta de Lipán. Vervolg de weg tot de Salinas Grandes.

Bergen in verschillende kleuren bij Purmamarca
Cuesta de Lipan in Argentinië

Salinas Grandes en San Antonio de los Cobres

De [13] Salinas Grandes mag je eigenlijk alleen overslaan als je ooit de geweldige zoutvlakte van Uyuni hebt bezocht of nog op je lijstje hebt staan. Net als bij haar grotere Boliviaanse broertje kijk je hier mijlenver uit over surrealistisch zoutlandschap. De omgeving leent zich dan ook perfect voor toffe foto’s die de kijker bedriegen vanwege het perspectief.

Vervolg je roadtrip zuidwaarts via Route 40 naar San Antonio de los Cobres. Deze stad van mijnwerkers ligt op 3.700 meter hoogte en is een stop op de toeristische Tren a las Nubes treinroute. Er is hier niet veel te doen, maar als het laat is en je gewend bent aan de hoogte kun je hier overnachten in Sumaq Samay.

Kies je ervoor om terug te rijden naar Salta, vervolg dan je weg over de Route 51. Maak eventueel nog een stop voor het mooie uitzicht en pre-inca ruïnes bij de [14] Ruinas de Tastil en lever bij terugkomst je auto weer in Salta in.

Zoutvlakte Salinas Grandes in Argentinië
Wegwijzer in de Salinas Grandes in Argentinië

Na het maken van een van de tofste roadtrips in Zuid-Amerika je reis vervolgen? Je bereikt vanuit Noord-Argentinië gemakkelijk de Atacama woestijn in Chili of je start je avontuur door Bolivia in Uyuni. Maar je kan natuurlijk ook nog een paar dagen bijkomen in het koloniale Salta.

Deze roadtrip door Argentinië delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email