Jericho

Backpacken in de oudste stad ter wereld. Ontdek Jericho!

De meest backpackvriendelijke stad van Palestina is ongetwijfeld Jericho. Weg van de religieuze dagjesmensen van Bethlehem geeft Jericho je een gemoedelijk inkijkje in het dagelijkse leven in Palestina.

Jericho claimt net als vele andere plaatsen in het Midden-Oosten de term ‘oudste stad ter wereld’. Hoewel we anderen deze claim gunnen kan Jericho ook echt bogen op eeuwenoude opgravingen. De meeste toeristen trekt de stad dan ook vanwege zijn oude ruïnes, waarvan de bekendste Tell es-Sultan (soms Tell Jericho) is. Sommige stenen overblijfselen dateren hier van 10.000 jaar voor onze jaartelling. Het is bizar om te beseffen dat de oude stenen stadstoren voor de uitvinding van het pottenbakken is gebouwd. 

Kabelbaan boven Tell es Sultan in Jericho
Tel Jericho is de opgraving van misschien wel de oudste stad ter wereld.

Het risico met eeuwenoude opgravingen is dat er vaak veel verloren is gegaan. Bezoekers met weinig inlevingsvermogen zullen de Tell dus al snel beschouwen als een opeenstapeling van oude stenen. Het kan daarom helpen om je vooraf in te lezen over de significatie van de locatie of een betaalbare gids mee te nemen.

Minder inlevingsvermogen is nodig voor het Paleis van Hisham, de tweede grote publiekstrekker van Jericho. In de 8e eeuw liet kalief Hisham van de Omajjaden zo’n 2 kilometer buiten de stad zijn winterpaleis bouwen, dat helaas al snel na oplevering werd verwoest door aardbevingen. De overblijfselen van dit uitgebreide koninklijke onderkomen vormen ook na deze verwoesting nog steeds een indrukwekkend inkijkje in de vroeg-Islamitische architectuur.

Wereldberoemd is het Paleis van Hisham vanwege de enorme mozaïekvloer, waarboven op dit moment een overkapping wordt gebouwd om deze te beschermen tegen de elementen. November 2020 gaat deze weer open voor publiek, maar tot die tijd kun je voor een kleine bijdrage nog steeds de overige delen van het paleis bezichtigen. Reis je na Jericho door naar Jeruzalem of Amman, dan kun je in respectievelijk het Rockefeller Museum en het Jordan Archeological Museum meer kunstschatten van het paleis terugvinden.

Het klooster van verleiding op de berg der verzoeking in Jericho

De berg der verzoeking

In het christelijke bijbelverhaal wordt Jericho meermaals genoemd, waarbij het bekendste verhaal de verleiding van Jezus door de duivel op de berg der verzoeking is. Volgens de overlevering bracht Jezus veertig dagen door op een berg in Jericho om te vasten en dat was voor orthodoxe Grieken aanleiding om een klooster tegen de bergwand waar Jezus verbleef te bouwen. Los van de religieuze relatie is een wandeling naar het klooster een aangename hike met mooie uitzichten over Jericho en de Jordaanvallei. 

Het klooster, Deir al Quruntal, kun je het beste zo vroeg mogelijk bezoeken. Op die manier hoef je niet te klimmen in de warmte en zo ontloop je bovendien de vele Holy Land-toeristen die met de bus vanuit Jeruzalem komen en gaan. Als je rond half 8 in de morgen vertrekt kom je rond het moment van opening bij het klooster aan. Geen zin om te zweten? Dan neem je vanaf Tell es-Sultan een (te dure) rit met de kabelbaan.

Straatje in een Grieks klooster in Jericho
Nauwe straatjes scheiden het Griekse klooster van de bergwand.

Smaakt de wandeling naar het klooster naar meer, dan kun je je geluk op met een wandeling door de Wadi Qelt. Deze schitterende valei loopt grofweg van Jericho tot Jeruzalem en biedt vele diverse hikes langs waterbronnen, vergezichten en oude kloosters. Je kunt je het beste in de valei af laten zetten door een taxi om vervolgens zelf terug te hiken naar Jericho. De hostels in het volgende hoofdstuk kunnen je meer vertellen over de verschillende hikes.

Goedkoop overnachten in Jericho

De stad Jericho is behoorlijk uitgerekt, dus een accommodatie dichtbij de attracties of eetgelegenheden is aan te raden. Zeker als je niet over eigen vervoer beschikt, want de warmte maakt lange wandelingen niet aangenaam.

Wij sliepen zelf in het betaalbare AubergInn. Dit hostel is een begrip in Jericho en ontvangt al jarenlang backpackers net buiten het centrum, maar dichtbij het oude Jericho, de kabelbaan en de weg naar de Wadi Qelt. De naam van dit hostel verwijst naar de aubergines die in de tuin rond het hostel groeien. Het personeel is vriendelijk, je kan er fietsen lenen en er zijn maaltijden beschikbaar bereid met producten uit de eigen tuin. Je verwachtingen van het eten moeten niet te hoog zijn, maar je eet wel enorm vers en local.

Een andere aanrader is Hostel Mount41. Dit echte backpackershostel is gelegen middenin het centrum van Jericho en dus dichtbij restaurantjes en winkeltjes. Het hostel heeft ook een keuken beschikbaar, voor als je liever zelf wil koken. In Mount41 is het niet moeilijk om andere backpackers te ontmoeten en dit hostel is bovendien de meest budgetvriendelijke optie van Jericho.

Onze favoriete accommodaties in Jericho

AubergInn

Een begrip in Jericho. Goed gelegen, vriendelijk personeel en betaalbaar.

Hostel MOUNT41

Geweldige en zeer betaalbare optie in het centrum van Jericho.

Het meest volledige aanbod van accommodaties in Jericho vind je op Booking.com.

Elisha bron in Jericho

Hoe kom je in Jericho?

Bus

Vrijwel elke backpacker bereikt Jericho met de bus, waarbij de startplaats vaak Jeruzalem in het westen of Amman in het oosten is.

Kom je uit Jeruzalem, dan zijn er meerdere opties om Jericho te bereiken. Helaas is geen daarvan een directe bus. De meest eenvoudige manier is om de bus te nemen naar Bethlehem of Ramallah en vanaf daar een sherut busje te pakken naar het centrale plein van Jericho.

Een snellere optie vanuit Jeruzalem is bus 36 of 63 (kosten: 7 NIS) vanaf het busstation vlakbij Damascus gate. Laat je door de buschauffeur afzetten in Al Ezariya of bij de Almog kruising om vanaf daar een taxi te pakken naar Jericho.

Reis je vanuit Jordanië, bijvoorbeeld vanuit hoofdstad Amman, dan kun je het beste naar de King Hussein (of Allenby) brug reizen, een van de grenzen tussen Jordanië en Palestina. Deze grens wordt aan Palestijnse kant beheerd door Israel, maar vanaf de grens kun je wel een directe bus nemen naar het busstation van Jericho. 

Het busstation van Jericho ligt helaas buiten de stad, dus een taxi is aan te raden om je naar het centrum of je hostel te brengen. Betaal hiervoor niet meer dan 20 NIS.

Wil je deze Jericho reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email