Het prachtige Beiteddine Paleis. Parel van de Libanese architectuur.

Het Beiteddine paleis is een van de hoogtepunten van de Libanese architectuur. Het in de bergen van Mount Lebanon gelegen paleis is voor toeristen open en vormt door de ligging van 50 kilometer vanaf Beiroet een ideale dagtrip in jouw reis door Libanon.

Het Beiteddine paleis staat in de gelijknamige plaats in de bergen van de regio Mount Lebanon, op een uurtje rijden vanaf Beiroet. Het paleis werd gebouwd voor de emir van de toenmalige Ottomaanse provincie gedurende een periode van 30 jaar, van 1788 tot 1818. Gelijktijdig werd Beiteddine ook de hoofdstad van de regio en het belang van die stad komt dan ook tot uiting in de schitterende combinatie van Libanese architectuur en Italiaanse kenmerken.

Kamer in het Beiteddine Paleis in Libanon

De enorme omvang van het complex maakt een bezoek zeer de moeite waard. Hoewel het gebouw tegenwoordig ook de zomerresidentie van de Libanese president is, zijn de meeste verblijven gewoon door toeristen te bezichtigen. Je krijgt daarom een inkijkje in de koninklijke tombes, de hamman en een veelvoud aan zalen met bijzondere houtsnijwerken en glas in lood.

Laat je bij een bezoek niet afschrikken door de bewapende beveiliging. Tijdens ons bezoek gaven meerdere soldaten ons een uitgebreide rondleiding in perfect Engels. De gidsen die zich bij de ingang tegen betaling aanbieden zijn daarom ook niet nodig.

Fontein in de binnenplaats van het Beiteddine Paleis in Libanon

In de voormalige koninklijke stallen onder het gebouw zijn een indrukwekkend aantal aan Byzantijnse mozaïeken uit de 6e en 7e eeuw tentoongesteld. Deze werken met christelijke thema’s en veel dieren zijn niet zo lang geleden ontdekt in Jiyyeh, ten noorden van Sidon. Vergeet dus niet de, enigszins verborgen, trap naar de stallen te nemen.

Het paleis is het gehele jaar door, en dus ook in de zomer, te bezoeken. De beste momenten zijn wel in het voorjaar of najaar, vanwege de aangename temperaturen en de begaanbaarheid van de weg ernaartoe. Bovendien zijn dan de meeste vertrekken te bezichtigen. Een bezoek neemt ongeveer drie uur in beslag en de entree is 10.000 LBP per persoon.

Kamer in het Beiteddine Paleis in Libanon

Deir el-Qamar

Buiten het Beiteddine paleis is er in het plaatsje Beiteddine weinig te beleven, maar dat geldt niet voor het vijf kilometer verderop gelegen Deir el-Qamar. Deze voormalige hoofdstad van Mount Libanon is dankzij de gemoedelijke sfeer en historische, middeleeuwse bebouwing een middagje in jouw reisplan wel waard.

Deir el-Qamar werd in 1590 de hoofdstad en veel bebouwing in het plaatsje stamt dan ook uit die periode. Centraal ligt het Dany Chamoun plein met de Fakhr el-Dine Maan moskee uit 1493. Niet ver daarvandaan zijn ook de Sadet al-Telle kerk uit de 7e eeuw en zelfs de, ietwat onopvallende, synagoge de moeite waard.

Aan het plein vind je ook de voormalige paleizen van de emir Younes Maan en van Fakhr el-Dine. In de laatste vind je tegen het vrij bizarre Marie Baz wassenbeelden museum. In deze Libanese Madame Tussauds staan de popsterren zij aan zij met belangrijke politieke personen van weleer. Entree is 12.000 LBP inclusief rondleiding.

Deir el-Qamar is ook de beste stop om wat te eten na het bezoeken van het Beiteddine paleis. Vanaf het paleis loop je in ongeveer 40 minuten naar Deir el-Qamar. Met een (service) taxi ben je er in minder dan 10 minuten.

Kamer in het Beiteddine Paleis in Libanon

Overnachten bij Beiteddine

Zowel het Beiteddine paleis als Deir el-Qamar zijn binnen anderhalf uur vanaf Beiroet te bereiken en daarom geschikt als dagtrip vanuit de hoofdstad. Wij hebben onze overnachting dan ook in Beiroet geregeld. Voor onze favoriete overnachtingsplekken check je de top 3 in onze reisgids van Beiroet of bekijk het volledige aanbod op Booking.com.

Wil je toch dichtbij overnachten, bijvoorbeeld om je bezoek te combineren met de cederbossen in de Al Shouf reserve, dan zijn er helaas weinig budget opties in de buurt. Toch heeft Deir el-Qamar wel een aantal mooie opties in historische panden voor minder dan 100 euro. Zowel Beyt el-Jabal als Deir al-Oumara hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding en bevinden zich in schitterende Ottomaanse gebouwen.

Plafond in het Beiteddine Paleis in Libanon

Hoe kom je in Beiteddine?

Bus

Beiteddine is ongeveer 45 kilometer van Beiroet, maar er is geen directe bus naar het plaatsje. Wel kun je vanaf het kruispunt Cola in Beiroet bussen pakken naar Barouk of Baaqline (daarna overstappen naar Barouk) om zo dichtbij mogelijk te komen.

Vertel de buschauffeur dan dat je naar het paleis wilt gaan en hij zal je afzetten op de rotonde bij de afsplitsing naar Beiteddine. Vanaf daar is het ongeveer 2 kilometer of 15 minuutjes lopen naar het paleis. 

Soms staan er bij de rotonde service taxi’s te wachten die je voor 2.000 LBP per persoon naar het paleis brengen. Voor de anderhalf uur durende busrit naar de rotonde ben je ongeveer 3.000 tot 5.000 LBP kwijt.

Taxi

Het kruispunt Cola in Beiroet is ook de beste plek om een directe taxi naar het paleis te regelen. Verwacht hier in totaal ongeveer 60.000 LBP voor te betalen. De rit van Beiroet naar het paleis duurt ongeveer 1 uur.

Deze reisgids over Beiteddine delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Libanon