De ideale reisroute door Iran in twee weken

Iran is een geweldige bestemming in het Midden Oosten en steeds meer backpackers weten dan ook terecht het land te vinden. Ben jij de volgende? Wij vertellen je welke bestemmingen je niet mag missen in onze reisroute van twee weken door Iran.

Ideale reisroute van Iran
In twee weken trek je langs alle hoogtepunten van Iran.

Reisroute Iran

Je reis door Iran begint waarschijnlijk in Teheran. De hoofdstad en grootste stad van het land heeft de belangrijkste luchthaven van Iran. De meest betaalbare vluchten vanuit Europa komen dan ook aan in Teheran. Toch zijn er ook veel internationale vluchten op kleinere luchthavens als Shiraz en Isfahan. Is dat je startpunt, gebruik dan bovenstaande kaart om je rondje langs de toeristische hoogtepunten te plannen. 

Voor het gemak gaan we uit van een eerste stop in Teheran, waarna we tegen de klok in een rondje langs de hoogtepunten van Iran maken. Je kan het rondje uiteraard ook met de klok mee voltooien. Kom je vanuit of reis je door naar het westen, zoals Armenië, Azerbeidzjan of Turkije, dan plak je Tabriz erbij als extra stop van of naar Teheran.

Azadi toren in het centrum van Teheran in Iran
Tegels op het Golestan Paleis in Teheran

Teheran

Teheran is met meer dan 8 miljoen inwoners veruit de grootste stad van Iran. Mede door de drukte en de hectische verkeerssituatie maakt Teheran voor veel reizigers geen goede eerste indruk. De stad mist ook de schoonheid die steden als Isfahan en Yazd wel hebben, maar Teheran is wel je beste mogelijkheid om het moderne Iran te ontdekken.

De hoofdstad is namelijk veruit de hipste stad van het land, met een breed aanbod aan leuke restaurants en moderne koffietentjes. Ook op cultureel gebied heeft Teheran veel te bieden, zoals het internationale Teheran Museum of Contemporary Art of de vele gallerijen. Blijf daarom zeker een of twee nachtjes in Teheran voordat je de volgende bestemming aandoet.

Je hebt al een retourticket van Amsterdam naar Teheran vanaf €235,-. Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Teheran reisgids.

Kleurrijke tegeltjes in het Mehr-o-Mah Tourist Complex bij Qom in Iran
Skyline van de heilige stad Qom in Iran

Qom

Heb je minimaal twee weken de tijd in Iran, dan kun je prima Qom als volgende stop na Teheran in je reisplanning opnemen. De meest heilige stad van Iran heeft namelijk met het Fatima Masumeh heiligdom een bezienswaardigheid van formaat.

In Qom speelt religie een belangrijke rol. De stad is dan ook een van de meest conservatieve van Iran en daarom niet helemaal ingesteld op de westerse toerist. Wij raden je aan om na een bezoek dan ook door te reizen en te overnachten in Teheran of Kashan.

Alle hoogtepunten, tips en hoe je er komt lees je in onze reisgids over Qom.

Het borujerdishuis in het centrum van Kashan in Iran
Bergen en lucht boven Kashan in Iran

Kashan

Na Qom is Kashan de volgende stop. Deze middelgrote stad is een interessante stop vanwege de geweldige woonhuizen uit de 18e en 19e eeuw. Deze hoogtepunten van de Perzische architectuur zijn tegenwoordig openbaar en een bezoek zeker waard.

Andere trekkers zijn de mooie bazaar, het badhuis van Sultan Amir Ahmad, de historische tuinen van Fin en de Agha Bozorgmoskee. Neem daarom zeker een of twee overnachtingen in Kashan in je reisschema op.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Kashan reisgids.

Moskee van de sjah in Isfahan vanaf het Imamplein
Een verlichte Khajoubrug in de avond in Isfahan

Isfahan

Een reis in Iran is niet compleet zonder een bezoek aan Isfahan. De meest toeristische plek van Iran is voor velen ook een van de mooiste steden ter wereld. De prachtige moskeeën, indrukwekkende bruggen en grootse pleinen herinneren aan de macht van de Sultans.

Je hebt minimaal drie dagen nodig om de hoogtepunten van Isfahan te beleven. Eet lokale gerechten bij de vele restaurants, shop voor mooie souvenirs in de bazaar en ga stappen met locals in de Armeense wijk. Ondertussen geniet je van de mooiste bouwwerken uit de Perzische architectuur.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Isfahan reisgids.

Binnenplaats van de Nasir al Molkmoskee in Shiraz, Iran
Paleis van Cyrus bij Persepolis in Iran

Shiraz en Persepolis

Naast Isfahan is Shiraz ook een must in je reisplanning voor Iran. Niet alleen heeft de sfeervolle stad de mooiste moskee van Iran, ook vormt het de ideale basis voor een bezoek aan de geweldige ruïnes van Persepolis.

Persepolis was de belangrijkste plaats binnen het machtige Perzische Rijk van 2.500 jaar terug en een van de hoogtepunten van een bezoek aan Iran. Vanuit Shiraz boek je gemakkelijk een tour of reis je eenvoudig zelf naar de ruïnes van Persepolis. Alles over de historische stad lees je in onze Persepolis reisgids.

Boek minimaal twee nachten in Shiraz om naast Persepolis ook deze leuke stad te ontdekken. Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze reisgids over Shiraz.

Het Amir Chakmakh Complex in Yazd.
Traditionele Perzische windvangers in het oude centrum van Yazd in Iran.

Yazd

De laatste stop voordat je terugkeert naar Teheran is de woestijnstad Yazd. In onze favoriete stad van Iran kun je eindeloos dwalen door de oude straten van modder en klei. Je voelt je hier net Aladdin tussen minaretten en windvangers.

Plan minimaal een dag in voor Yazd zelf, maar plak er ook minstens een dag extra aan vast voor leuke dagtrips in de omgeving. Niet ver van Yazd vind je onder meer een verlaten citadel van leem en een indrukwekkend zandstenen kasteel.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Yazd reisgids.

Na Yazd reis je weer door naar Teheran. Hier pak je een vlucht terug naar Nederland. Wil je doorreizen over land naar het westen, dan is Tabriz een leuke tussenstop voor de grens.

Eenzame backpacker in de verlaten Bazaar van Tabriz in Iran

Tabriz en verder

Reis je na Iran door naar het westen, bijvoorbeeld richting Armenië, Azerbeidzjan of Turkije, dan kun je je reis goed opbreken in Tabriz. Deze grote stad, niet ver van de grenzen, heeft de grootste en mooiste bazaar van Iran.

Niet alleen de bazaar is de moeite waard. Ook kun je een aantal leuke trips in de omgeving maken. De meest bijzondere is die naar Kandovan, waar de bewoners in aparte rotsformaties wonen. Na de trips bereik je vanuit Tabriz met directe bussen de omliggende landen.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze reisgids over Tabriz.

Kruiden op een bazaar in Iran.

Ook zo’n zin gekregen om door Iran te backpacken, lees dan alles in onze reisgids over backpacken in Iran.

Deel deze reisroute door Iran met je vrienden!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran