Yazd

Voel je als Aladdin tussen kronkelende straatjes en gebouwen van modder.

Onze favoriete plaats in Iran is Yazd. Het voelt geweldig om te verdwalen in de oude stad van modder en klei en de karakteristieke windtorens maken elke foto geslaagd. Bovendien is Yazd een goede basis om leuke plaatsjes in de omgeving en de woestijn te verkennen.

Yazd is een van de oudste steden van Iran en staat bekend om zijn unieke Perzische architectuur. De oude stad van modder en klei staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een geweldig toneel om in te verdwalen. In de oude stad vallen de vele windvangers op, die gebruikt werden om de woningen te verkoelen in deze hete woestijnstad.

Naast het ronddwalen in de oude stad kun je in Yazd ook veel zien. Zo was Yazd een belangrijke plaats voor het zoroastrisme, het geloof van Iran voordat de Arabieren met de Islam kwamen. Aan het geloof herrinneren nog altijd de vuurtempels en towers of silence. Die laatste werden gebruikt om de doden voor de gieren achter te laten.

Ook de vrijdagmoskee (Masjid-e Jame) en het Amir Chakhmaq Complex zijn een bezoek waard. De Alexander Prison is dat niet. Dit complex was noch door Alexander de Grote gebouwd en is ook nooit een gevangenis geweest. Deze school uit de 15e eeuw is nu gevuld met souvenirshops.

Traditionele Perzische windvangers in het oude centrum van Yazd in Iran.

De omgeving van Yazd

Rond Yazd zijn een aantal leuke dagtrips te doen. Het plaatsje is omgeven door een woestijn. Er zijn dan ook veel aanbieders van tours door het zand, met kamelen of quad bikes. De populairste dagtrip gaat in 1 dag langs Kharanaq, Chak Chak en Meybod. Je boekt hem bij een touraanbieder of huurt voor 8 uur een taxi. De chauffeurs weten de weg.

De tour begint meestal in Meybod, een middengrote plaats niet ver van Yazd. Indrukwekkende gebouwen zijn hier het zandstenen kasteel en de bizarre pigeon towers. Deze werden gebruikt om de kostbare poep van duiven te oogsten en er pasten wel duizenden vogels in. Het koelhuis kan je prima van buiten bekijken en is de entreeprijs niet waard.

Pigeon tower in Yazd in Iran
De pigeon tower van Meybod.

Kharanaq is een vervallen stad van leem, die waarschijnlijk al 4000 jaar geleden werd bewoond. De bewoners zijn verhuisd naar een nieuw Kharanaq en als je ’s ochtends een bezoek brengt heb je de spookstad dan ook helemaal voor jezelf. Pas wel op waar je loopt, er is instortingsgevaar.

Chak Chak is een bedevaartsoord voor aanhangers van het zoroastrisme, het oude geloof van Iran. De naam verwijst naar het geluid dat de heilige bron hier maakt als het de stenen raakt. Wij vonden het complex wat tegenvallen, maar het landschap op de route er naar toe maakt een hoop goed.

De oude stad van Kharanaq vlakbij Yazd in Iran

Goedkoop overnachten in Yazd

Slaap in Yazd in de oude stad. Veel traditionele woningen zijn hier omgebouwd tot betaalbare hostels. De meeste hebben het karakter van de woning onaangetast gelaten en het is daarom erg leuk om hier te overnachten. Net als elders in Iran is het lastig om online je accommodatie te vinden, maar onderstaande drie favorieten kunnen online geboekt worden.

Onze favoriete accommodaties in Yazd

Star Hotel

Geweldig karakteristiek hotel met binnenplaats, dakterras en windtoren.

Badgir Hostel

Uitstekend hostel met vriendelijk personeel. Traditioneel ontbijt en gratis pick-up service.

Jungle Hotel

Goedkoop hotel met een goeie sfeer. De hele dag gratis thee en goed gelegen.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Yazd vind je op Hostelworld. Zit er niks tussen? In de Lonely Planet van Iran vind je nog meer hostel aanraders. Je betaalt bij een hostel vermeld in de Lonely Planet altijd wel een tikkeltje meer voor je overnachting.

Het Amir Chakmakh Complex in Yazd.

Hoe kom je in Yazd?

Bus

De Yazd Bus Terminal ligt 10 kilometer buiten het centrum. Je bereikt de terminal met de lokale bus vanaf de bazaar in Yazd. Je kan Yazd onder andere bereiken vanuit Shiraz en Teheran.

De bus uit Shiraz doet er ongeveer 6 uur over. Tickets koop je op de Karandish Bus Terminal in Shiraz en kosten maximaal 5 euro. Er vertrekken meerdere bussen per dag naar Yazd.

Ook vanuit Teheran gaan er meerdere bussen per dag naar Yazd. Die rit duurt maximaal 10 uur. Voor een VIP-ticket betaal je ongeveer 8 euro. Reis vanaf de Beihaghi Bus Terminal in Teheran, want die is gunstig gelegen in het centrum.

Vliegtuig

Yazd heeft ook een klein vliegveldje. Je kan Yazd daarom ook bereiken op een aantal binnenlandse vluchten uit Teheran, Mashhad en Bandar Abbas. De vluchten uit Teheran vertrekken altijd vanaf Mehrabad International Airport, terwijl je in Teheran waarschijnlijk bent geland op Imam Khomeini International Airport. Let hier dus op als je van Teheran naar Yazd wilt vliegen. 

Er zijn ook een aantal internationale vluchten, naar bijvoorbeeld Bagdad en Medina. Die laatste is dan ook meer bedoelt voor moslims die de hadj willen doen. Het vliegveld ligt zo’n 10 kilometer buiten het centrum en bereik je het beste met de taxi. Bij Momondo kun je alle vluchten van en naar Yazd vinden.

Wil je deze Yazd reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran