Shiraz

Sfeervolle stad van cultuur met Persepolis om de hoek.

Een bezoek aan het sfeervolle Shiraz is een must tijdens je backpackreis door Iran. Niet alleen vind je hier de mooiste moskee van Iran, maar Shiraz is ook de perfect basis voor de belangrijkste ruïnes van het land, Persepolis.

Shiraz is een van de grotere steden van Iran en was ooit zelfs de hoofdstad. De stad is in eigen land beroemd vanwege de vele dichters en schrijvers die de stad heeft voortgebracht. De tombes en omliggende tuinen van de twee grootsten, Hafez en Saadi, zijn bovendien veelbezochte locaties in Shiraz. In het buitenland is de stad bekend als naamgever van de syrah wijn, maar die kom je in dit Islamitische land niet meer (legaal) tegen.

Net als in heel Iran zijn het de historische bouwwerken die in Shiraz de aandacht vragen. Indrukwekkend is de Arg van Karim Khan, een citadel die vroeger ook dienst deed als gevangenis. De Shah Cheragh, een tombe van de broer van Imam Reza trekt ook de aandacht. Binnen is het meer kitsch dan kunst, maar indrukwekkend is het zeker. Toegang is gratis.

De Vakil Bazaar is de perfecte plek om te verdwalen op warme dagen. Je vind er naast de gebruikelijke (souvenir)winkels ook mooie binnenplaatsen, badhuizen en karavanserais. De karavanserai van Saray-e-Moshir is de mooiste.

Lichtval in de Nasir al Molkmoskee in Shiraz

De mooiste moskee van Iran

Het meest indrukwekkende bouwwerk van Shiraz is absoluut de Nasir al Molkmoskee. Wij vonden het de mooiste moskee van Iran en dan tellen we alle prachtige moskeeën van Isfahan mee. De moskee werd gebouwd in 1876 en staat bekend als de roze moskee vanwege de kleurrijke roze tegeltjes en motiefjes van bloemen.

De gebruikte tegeltjes, het ontwerp van de gevel en de zachte kleuren aan de buitenkant rechtvaardigen een bezoek, maar alles wordt nog spectaculairder als je hier in de ochtend bent. Bezoek je de moskee in de morgen dan schijnt de zon door het glas in lood en volgt er een ongekend kleurrijk schouwspel.

Bezoek de moskee zodra deze open gaat voor toeristen na het gebed, want je zal al snel niet meer de enige zijn die hier perfecte foto’s wilt maken. Een bezoek in de middag is nog steeds indrukwekkend, met minder toeristen, maar je mist dan wel de lichtval van de zon. De entreeprijs is 150.000 rial.

Lichtval in de Nasir al Molkmoskee in Shiraz
Kleurrijke tegels in de Nasir al Molkmoskee in Shiraz.
Kleurrijke tegels in de Nasir al Molkmoskee in Shiraz.

Het oude Perzië

Shiraz is ook de perfecte basis om de belangrijke ruïnes van het oude Perzische rijk te bereiken. De populairste en meest indrukwekkende is de oude nederzetting van Persepolis. Vrijwel alle tours naar Persepolis vertrekken vanuit Shiraz.

Een halve dag tour naar Persepolis wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan Naqsh-e Rustam. Hier liggen de tombes van vier belangrijke sjahs van het Oud-Perzische Rijk als Xerxes en Darius. Doe je de volle dagtour, dan bezoek je meestal ook Pasargadae. Hier vind je het mausoleum van Cyrus II.

Alles over Persepolis, het vinden van een tour of hoe je er op eigen gelegenheid komt vind je in onze reisgids over Persepolis.

Paleis van Cyrus bij Persepolis in Iran

Goedkoop overnachten in Shiraz

De goedkoopste accommodaties in Shiraz vind je tussen de Arg van Karim Khan en de Khosk rivier. Ben je in Shiraz buiten het weekend of de twee weken rond Noroez (21 maart), dan kun je meestal bij aankomst wel een kamer regelen. Net als elders in Iran is het lastig om online je accommodatie te vinden, maar onderstaande twee favorieten kunnen online geboekt worden.

Onze favoriete accommodaties in Shiraz

Taha Hostel

Goedkoopste optie online. Perfect gelegen in het centrum op een rustige locatie.

Grandma B&B

Fijne kamers bij een vriendelijke familie. De B&B ligt dichtbij de metro en het busstation.

Zit er niks tussen? In de Lonely Planet van Iran vind je nog meer hostel aanraders. Je betaalt bij een hostel vermeld in de Lonely Planet altijd wel een tikkeltje meer voor je overnachting.

Bergen bij Shiraz in Iran

Hoe kom je in Shiraz?

Bus

Het belangrijkste busstation van Shiraz is de Karandish Bus Terminal en ligt 4 kilometer van het centrum. Naar het centrum pak je een taxi of lokale bus. Als het niet te warm is kan je ook lopen naar het metrostation Valiasr Square, anderhalve kilometer verderop.

Kom je uit Yazd, dan pak je op de Yazd Bus Terminal een bus naar Shiraz. Tickets koop je op het station en kosten maximaal 5 euro. De bus doet ongeveer 6 uur over de rit.

Vanuit Isfahan ben je in ongeveer 7 uur in Shiraz. Een VIP-ticket, met meer beenruimte in de bus, kost ongeveer 7 euro. Er zijn meerdere busmaatschappijen die op verschillende tijdstippen de route afleggen. Informeer op het station naar de meest actuele tijden.

Vliegen

Shiraz heeft met het Shahid Dastgheib International Airport ook een vliegveld voor zowel binnenlandse als internationale vluchten. Vanaf het vliegveld bereik je gemakkelijk het centrum via de nieuwe metroverbinding vanaf station Shahid Dastgheib. Ook met busjes 110 en 120 bereik je goedkoop het centrum.

Binnenlandse vluchten zijn er vanaf onder andere Teheran, Mashhad, Bandar Abbas en Isfahan. De vluchten uit Teheran vertrekken altijd vanaf Mehrabad International Airport, terwijl je in Teheran waarschijnlijk bent geland op Imam Khomeini International Airport. Let hier dus op als je van Teheran naar Shiraz wilt vliegen.

Buitenlandse bestemmingen van en naar Shiraz zijn onder andere Dubai en Sharjah in de Emiraten, Doha in Qatar en Istanboel in Turkije. Via Istanboel vind je soms een goedkope vlucht vanuit Nederland naar Iran. Bij Momondo vind je alle vluchtgegevens en de goedkoopste vliegtickets naar Shiraz.

Wil je deze Shiraz reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran