Teheran

Drukke, maar bruisende hoofdstad van Iran. Ontdek Teheran!

Voor de meeste reizigers is het hectische Teheran de eerste kennismaking met Iran. Teheran is een drukke, maar cosmopolitische stad. Veel mensen zijn er progressief en je vind er leuke koffietentjes en toffe hedendaagse kunst. En als de drukte je teveel wordt ga je toch gewoon skiën in de bergen boven Teheran.

Teheran is de hoofdstad van Iran en is met meer dan 8 miljoen inwoners ook veruit de grootste stad van het land. Mede door de drukte en de hectische verkeerssituatie maakt Teheran voor veel reizigers geen beste eerste indruk. De stad mist ook de schoonheid die steden als Isfahan en Yazd wel hebben, maar Teheran is wel je beste mogelijkheid om het moderne Iran te ontdekken.

Nergens in Iran kom je namelijk zoveel hipsters tegen als in Teheran. Hippe koffietentjes poppen overal op en er is veel ruimte voor moderne en hedendaagse kunst in de stad. Het Teheran Museum of Contemporary Art is een must vanwege een van de duurste hedendaagse kunstcollecties ter wereld.

Ook raden we je aan een van de wisselende exposities in het Iranian Artists Forum te bezoeken. In de tuinen rond het gebouw wilt de jeugd maar al te graag een praatje in het Engels met je maken.

Het hedendaagse kunst museum van Teheran in Iran

Herinneringen aan de sjah

Duik je liever in het verleden dan is het Golestan Paleis je beste keuze. Het complex is een van de oudste monumenten van Teheran en opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het was ooit het koninklijke paleis van de Qajardynastie. Sinds de val van de sjah in 1979 is het een museum.

Bij een bezoek zijn 17 ‘kamers’ te bezichtigen en je betaalt per kamer. Als je voor 4 kamers betaalt kun je voldoende van het paleis zien. De spiegelkamer is bizarre kitsch en de zalen met giften van Europese regenten mag je niet missen.

De laatste sjah woonde in het noorden van Teheran, in wat nu het Sa’dabad Complex is. De meeste gebouwen van dit complex doen nu dienst als verschillende musea. Zo kun je bijvoorbeeld de autocollectie van de laatste sjah of de collectie met hedendaagse kunst van zijn vrouw bezichtigen.

Man met backpack kijkt naar details in het Golestan Paleis in Teheran

The Two Towers

De twee meest opvallende gebouwen in Teheran zijn de moderne Azadi- en Miladtorens. De Azaditoren uit 1972 werd door de laatste sjah aan de stad gegeven om het 2.500 jarig bestaan van het Perzische rijk te vieren. Het gebouw is nog altijd het symbool van Teheran. In het gebouw vind je het Azadi museum met stukken uit verschillende periodes van Iran en Perzië.

De Miladtoren (Borj-e Milad) uit 2008 is de hoogste toren in het Midden Oosten. Vanaf de top heb je een groots uitzicht over Teheran en het Alborz gebergte. Een ritje naar boven kost niet meer dan 3 euro. Je bereikt de toren het beste met de taxi.

Wat voor veel mensen als een verrassing komt is dat je ook kunt skiën in het Alborz gebergte ten noorden van Teheran. Het Tochal Ski Resort ligt zelfs bijna in de stad. Neem de metro naar halte Tajrish en pak daar een taxi naar de skilift van Tochal. Een groter skigebied is Dizin International Ski Resort, 50 kilometer ten noorden van Teheran.

Hoge toren in het centrum van Teheran

Goedkoop overnachten in Teheran

Hostels zitten in Teheran verspreid over de hele stad en we hebben ook geen voorkeur voor een locatie. De meeste locaties zijn in Teheran namelijk prima bereikbaar met de metro. 

Waar je als backpacker vaak bij aankomst pas een overnachting zoekt raden wij dit in Teheran af. De kwaliteit van de hotels en andere accommodaties verschilt namelijk enorm, maar je ziet dit niet altijd terug in de prijs. Zorg dus dat je van tevoren op de hoogte bent van de kwaliteit van een accommodatie. 

Online een hostel vinden in Iran is vaak lastig, maar er komen voor Teheran steeds meer prima hostels online te staan. Onderstaande drie favorieten kun je dan ook gewoon online boeken.

Onze favoriete hostels in Teheran

See You In Iran Hostel

Gloednieuw hostel op geweldige locatie. Modern, maar gezellig, met een leuk cafe en een mooie tuin.

HodHod Budget

Fijn hostel voor een goede prijs. Centraal gelegen met een behulpzame eigenaar.

Bibi Hostel

Hostel met schone kamers en comfortabele bedden. Gunstig gelegen vlakbij een metrohalte.

Het meest volledige overzicht van hostels in Teheran vind je op Hostelworld. Zit er niks tussen? In de Lonely Planet van Iran vind je nog meer hostel aanraders. Je betaalt bij een hostel vermeld in de Lonely Planet altijd wel een tikkeltje meer voor je overnachting.

Bergen met sneeuw in het noorden van Teheran in Iran

Hoe kom je in Teheran?

Vliegen

De belangrijkste luchthaven van Teheran is Imam Khomeini International Airport zo’n 30 kilometer ten zuiden van het centrum. KLM vliegt vanaf Amsterdam in ongeveer 5 uur met een directe vlucht naar Teheran. Ook zijn er directe vluchten vanuit onder andere Parijs, Londen en Rome. De goedkoopste vlucht is waarschijnlijk indirect met Pegasus via Istanboel. Vanaf €235,- heb je al een retourtje Teheran.

Binnenlandse vluchten van en naar Teheran komen aan op de oude luchthaven Mehrabad International Airport. De vliegvelden liggen afhankelijk van het verkeer drie kwartier tot 2 uur uit elkaar, dus houd daar rekening mee als je direct wilt doorvliegen naar een andere bestemming in Iran. Er vertrekken dagelijks vluchten naar onder meer Isfahan, Yazd, Shiraz, Tabriz en Mashhad.

Beide vliegvelden bereik je het goedkoopste met de metro. Van Imam Khomeini pak je metrohalte Terminal 1. De reisduur naar het centrum is ongeveer drie kwartier. Mehrabad ligt dichtbij het centrum en bereik je via metrohaltes Bimeh of Meydan-e Azadi. Daarna is het nog een stukje lopen of neem je een taxi.

Alle vliegtijden en de goedkoopste vliegtickets in en naar Iran vind je op Momondo.

Trein

Teheran is via het spoor aangesloten met de belangrijkste plaatsen in Iran. Er gaat dagelijks minstens één trein naar Shiraz (15u, €25,-), Isfahan (8u, €6,-), Yazd (6u, €10,-) en Tabriz (10u, €12,-).

Het treinstation is in Teheran makkelijk te bereiken via de metro. Je stapt hiervoor uit bij metrohalte Rail Station. Tickets koop je op het station of reserveer je in je hostel.

Bus

Vanuit vrijwel elke uithoek in Iran vertrekken wel bussen naar Teheran. Deze komen meestal aan op een van de vier grote busterminals. De twee belangrijkste zijn Terminal West en de Beihaghi Terminal.

Terminal West (terminal-e-gharb) is de drukste terminal van Iran. Hier vertrekken bussen naar bestemmingen ten westen van Teheran, zoals Tabriz, en internationale bussen naar onder andere Armenië. Je bereikt de terminal vanaf de metrohalte Sadeghiyeh.

Beihaghi Terminal (Terminal-e-beihaghi) is de meest centraal gelegen terminal, dichtbij de Mossallah metrohalte. Hier pak je de bus naar de belangrijkste toeristische bestemmingen als Isfahan, Shiraz, Yazd en Mashhad. Bustickets koop je op de terminal zelf. 

Wil je deze Teheran reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran