Tabriz

De grootste en mooiste bazaar van Iran. Ontdek Tabriz!

Tabriz ligt buiten de standaard backpackroute van Iran, maar heeft met de grote bazaar de mooiste van Iran te pakken. Ook heb je in Tabriz een mooi inkijkje in de Azeri cultuur in Iran en is de stad een goede springplank van en naar de Kaukasus.

Tabriz is de hoofdstad van de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan (niet te verwarren met buurland Azerbeidzjan) en de meeste inwoners identificeren zich als Azeri’s. Ze spreken in Tabriz voornamelijk Azeri, dat veel wegheeft van het Turks. Tabriz vormt een interessante plek om de Azeri cultuur in Iran te ontdekken, bijvoorbeeld via de keuken van Tabriz. De grote gehaktballen (koofteh tabrizi) kom je nergens anders in Iran tegen.

De grootste trekpleister van Tabriz is de grote bazaar. Het is een van de oudste bazaars in het Midden-Oosten en de grootste overdekte bazaar ter wereld. De bazaar is als enige in Iran opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Gelukkig is de bazaar ook nog eens een van de mooiste. Vraag om een kaart van de bazaar in het toerisme kantoor naast de vrijdagmoskee om niet te verdwalen en de mooiste plekjes te vinden. Hoogtepunt is de Mozaffariyeh hal, bij de tapijtverkopers.

Twee andere trekpleisters zijn helaas door aardbevingen ernstig beschadigd. De blauwe moskee stamt uit 1465 en was beroemd vanwege de mooie blauwe keramiektegels. Tegenwoordig kan je in de gerenoveerde hoofd iwan (entree) nog wat van de grandeur van vroeger zien. Ook de Ark-e-Alishah, een citadel uit de 13e eeuw is ernstig beschadigd. Toch maakt de 28-meter hoge muur nog altijd indruk.

Oude man wast zijn handen in de Bazaar van Tabriz in Iran

De rotswoningen van Kandovan

Net ver van Tabriz ligt Kandovan, makkelijk te bereiken op een dagtrip. Kandovan is een plaatsje in de bergen waar de mensen al eeuwen in rotswoningen wonen. De pylonvormige rotsen zijn gemaakt van vulkanisch gesteente en zijn uitgehakt en van raampjes en deurtjes voorzien, wat een bijzonder gezicht vormt.

De plaats is vergelijkbaar met Cappadocië in Turkije, met het verschil dat de woningen in Kandovan nog altijd bewoond zijn en je hier minder toeristen tegen zult komen. Kandovan ligt ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Tabriz en is een uurtje rijden. Je kan hier eigenlijk alleen komen met een taxi. Verwacht niet meer dan €15,- te betalen voor een taxirit van en naar Kandovan inclusief anderhalf uur wachttijd.

Een andere interessante dagtrip vanuit Tabriz is naar het Urmiameer. Urmia is een zoutmeer en ooit een van de grootste meren in het Midden-Oosten. Het water heeft soms een dieprode kleur en vanwege het zout vormt het een bizarre zwemervaring. Mannen en vrouwen zwemmen trouwens wel gescheiden. Helaas is vanwege indamming het meer aan het slinken, dus check de laatste status voordat je hiernaartoe reist.

Mannelijke backpacker kijkt uit over de rotswoningen van Kandovan in Iran

Goedkoop overnachten in Tabriz

Tabriz is een grote stad, maar trekt niet veel backpackers. De accommodaties zijn vooral gericht op werkbezoek en zijn relatief prijzig. Er zijn wel een aantal goedkopere guesthouses te vinden op en rond Ferdowsi Street

Helaas is het bijna onmogelijk om online te boeken accommodaties te vinden in Tabriz. Een optie is het Darya Guesthouse, waar wij in 2018 sliepen. De guesthouse ligt centraal, heeft privékamers, een goed ontbijt en de eigenaar spreekt Engels. Wil je een overnachting reserveren, dan kun je het beste een e-mailtje sturen. Je vindt het e-mailadres op hun website.

Liever iets anders? In de Lonely Planet van Iran vind je nog meer hostel aanraders. Je betaalt bij een hostel vermeld in de Lonely Planet altijd wel een tikkeltje meer voor je overnachting.

Eenzame backpacker in de verlaten Bazaar van Tabriz in Iran

Hoe kom je in Tabriz?

Bus

Dichtbij het centrum ligt de Tabriz Central Bus Terminal. Binnenlandse bestemmingen van en naar Tabriz zijn onder andere Teheran (7 uur, ongeveer €4,-), Isfahan (17 uur) en Shiraz (23 uur). De meeste bussen naar andere bestemmingen in Iran zullen een tussenstop maken in Teheran.

Tabriz is ook goed bereikbaar vanuit de landen in de Kaukasus. Op het busstation zijn er bussen van en naar Bakoe (15 uur) in Azerbeidzjan, Jerevan (20 uur) in Armenië en zelfs Istanboel in Turkije. Tickets koop je goedkoop op het station zelf.

Trein

Vijf kilometer ten westen van Tabriz ligt het Railway Station. De belangrijkste treinverbinding is die van en naar Teheran. Vanwege de reisduur is een nachttrein de beste optie. Vanuit Teheran vertrekken om 16:00 en 18:30 nachttreinen die je in ongeveer 13 uur naar Tabriz brengen.

In de omgekeerde richting pak je de 1e klas trein in Tabriz om 17:30. Deze komt in Teheran aan om 6:00. De 2e klas trein verlaat Tabriz om 20:30 en komt om 9:30 aan in Teheran. Vanaf Teheran bereik je de overige bestemmingen in Iran het gemakkelijkst.

Vliegtuig

Bij Tabriz ligt het Tabriz International Airport, waarop zowel binnenlandse als internationale vluchten aankomen. Het vliegveld ligt 10 kilometer van het centrum en is goedkoop te bereiken met bus 136 vanaf Motahhari Street. Een andere optie is de taxi.

Binnenlandse vluchten zijn er vanaf onder andere Teheran, Mashhad, Shiraz en Isfahan. De vluchten uit Teheran vertrekken vanaf het oude vliegveld Mehrabad International Airport, terwijl je in Teheran waarschijnlijk bent geland op Imam Khomeini International Airport. Let hier op als je van Teheran naar Tabriz wilt vliegen.

Buitenlandse bestemmingen van en naar Tabriz zijn onder andere Istanboel, Izmir en Antalya in Turkije. Soms kun je via Turkije dan ook een mooie indirecte vlucht vinden van Nederland naar Tabriz. Op Skyscanner vind je alle vluchtgegevens en de goedkoopste vliegtickets naar Tabriz.

Plafond van de Bazaar van Tabriz in Iran

Wil je deze Tabriz reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran