Bakoe

Een oude stad op de Werelderfgoedlijst en moderne architectuur aan de Kaspische Zee. Ontdek Bakoe!

Je kan je misschien niet veel voorstellen bij de hoofdstad van de voormalige Sovjetrepubliek Azerbeidzjan, maar toch zal je net als iedere backpacker aangenaam verrast zijn na een bezoek aan Bakoe. Want een charmante oude stad, statige lanen die ook in Parijs hadden kunnen liggen en een heerlijk waterfront met moderne architectuur, dat had je zeker niet verwacht.

Eerst maar eens die oude stad, die bovendien is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt hier makkelijk een dag rondzwerven door de kronkelende straatjes. Een bezoek aan het informatieve Paleis van de Shirvan Shahs mag je niet overslaan, al hoef je wat ons betreft geen extra geld neer te leggen voor een gids. 

Het meeste iconische gebouw van de oude stad is de Maiden Tower, waar je je moet afvragen of de hogere entreeprijs voor toeristen een bezoek waard maakt. Beter kun je je geld uitgeven aan een drankje of hapje in een van de naar tavernes omgebouwde karavanserais. Dit waren oorspronkelijk overnachtingsplekken van karavanen langs de zijderoute.

Balkonnetjes in de oude stad van Bakoe in Azerbeidzjan
Uitzicht op hoge toren in de oude stad van Bakoe in Azerbeidzjan

Buiten de oude stad word je vaak herinnerd aan de rijkdom die de inkomsten uit olie de stad hebben geschonken. Dealers voor dure sportwagens en winkelketens van luxe merken kom je er veel tegen. Toch word je ook nog vaak geconfronteerd met het Sovjetverleden en armoede, want lang niet iedereen profiteert van de olierijkdom. 

Waar iedereen wel van profiteert zijn de investeringen die gedaan zijn in cultuur en moderne architectuur. Iedere bezoeker aan Bakoe moet het Heydar Aliyev Center van architecte Zaha Hadid zien, al is het alleen maar van de buitenkant. Betaal je echter wel voor een entreekaartje, dan zie je niet alleen de bijzondere binnenzijde maar ook wisselende exposities en kom je meer te weten over oud-president, volksheld en naamgever van talloze bouwwerken, Heydar Aliyev. 

Weird Stuff

Ben jij in voor rare dingen, dan zijn er buiten Bakoe twee bijzondere natuurfenomenen. Ten noorden van de stad vind je Yanar Dag, een eeuwig brandende heuvel veroorzaakt door een grote hoeveelheid aardgas in de grond. Zelfs Marco Polo had het in zijn reizen in Azerbeidzjan al over deze bijzondere branden. Yanar Dag bereik je het beste met een taxi en is ongeveer 25 minuten verwijderd van het centrum. 

Ook vind je buiten Bakoe een aantal van de veel in Azerbeidzjan voorkomende moddervulkanen. Ook deze bereik je het beste met een taxi, al zal vanwege de slechte staat van de wegen je taxichauffeur niet blij met je zijn. Ben je van plan om Gobustan te bezoeken, dan kun je de moddervulkanen beter daar bekijken.

Kunstwerk voor het Heydar Aliyev Centrum in Bakoe

Overnachten in Bakoe

In Bakoe zijn een paar ontzettend leuke hostels te vinden. De meeste vind je in en rond de oude stad of vlakbij de boulevard. Je hebt al een bed voor €3,- per nacht.

De meeste hostels in Bakoe zijn modern en je komt er snel in contact met andere reizigers. Hier loop je bovendien niet zo snel weer een andere Nederlander of Amerikaan tegen het lijf, maar kom je mensen van alle nationaliteiten tegen.

Onze favoriete hostels in Bakoe

Baku Oil Boom 1891

De meest betaalbare optie van de leuke hostels

Sahil Hostel & Hotel

Geweldige locatie en een goede plek om anderen te ontmoeten

Freedom Hostel

Een van de beste hostels die je op je reis gaat tegenkomen

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Bakoe vind je op Booking.com.

Bloemen naast de Qiz Qalasi, de maagdentoren in de oude stad van Bakoe in Azerbeidzjan

Hoe kom je in Bakoe?

Vliegtuig

De meeste reizigers naar Bakoe zullen het vliegtuig pakken, al zijn er geen directe vluchten vanaf Amsterdam of Brussel. Wel vlieg je goedkoop op Bakoe via Boedapest met WizzAir, via Riga met AirBaltic of via Moskou met Aeroflot. Je hebt al een retourtje Bakoe vanaf 306 euro.

De aankomst is op het Heydar Aliyev International Airport zo’n 25 kilometer buiten het centrum. Naar Bakoe kom je vervolgens het goedkoopst met een bus of taxi naar metrostation Koroglu om vanaf daar de metro naar het centrum te nemen. De goedkoopste vliegtickets naar Bakoe vind je op Momondo.

Trein

Je kan ook de trein in buurlanden Rusland of Georgië pakken richting Bakoe. In Rusland vertrekken er treinen uit onder andere Moskou (3 x per week, 60 uur) en Sint Petersburg (zondags, 70 uur). Elke dag vertrekt een nachttrein vanuit Tbilisi. Je pakt daar trein 37 om 5:50 uur om vervolgens om 7:20 de volgende morgen in Bakoe aan te komen. 

Kom je uit Iran, dan kun je de grens over in Astara en daar de trein richting Bakoe pakken. In Azerbeidzjan bereik je Bakoe onder andere vanaf de treinstations van Sheki en Lankaran.

Bus / Minibus

Internationale bussen rijden tussen Bakoe en meerdere bestemmingen in Rusland, Iran en Georgië. In Azerbeidzjan zijn er grote busverbindingen tussen Sheki en Lankaran. Sneller en goedkoper zijn de minibussen, of marsjroetka’s. Bakoe is onder andere verbonden met Sheki (6 uur), Lankaran (5 uur) en Saatli (5 uur). Reken op ongeveer 1 AZN per uur onderweg.

Wil je deze Bakoe reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email