Khor Virap

Historisch klooster met op de achtergrond de machtige Araratberg. Ontdek Khor Virap!

Het klooster van Khor Virap met op de achtergrond de Araratberg is een van de bekendste beelden in Armenië. Natuurlijk omdat het een spectaculair gezicht is, maar ook omdat beiden een belangrijke betekenis hebben voor de Armenen. Het klooster trekt dan ook veel bezoekers.

De heilige Araratberg is het nationale symbool van het land en kom je, hoewel gelegen in Turkije, als naam en figuur op van alles tegen in het land. Het klooster is van betekenis omdat op die plek de bekering van Armenië naar het christendom is ontstaan.

Khor Virap betekent in het Armeens “diepe put” en verwijst naar de put waar Gregorius de Verlichter 13 jaar in was opgesloten. Gregorius was als christelijke heilige opgesloten door de heidense koning Tiridates IV van Armenië. Toen diezelfde koning gek werd heeft Gregorius hem genezen en bekeerd tot het christendom. Armenië werd toen gelijk het eerste land ter wereld met het christendom als staatsgodsdienst. Bovenop de put werd het klooster van Khor Virap gebouwd, waar je nog steeds de claustrofobische put kan bezoeken.

Kapel in het klooster van Khor Virap in Armenië

Vanwege het uitzicht en de significante betekenis voor de Armenen is Khor Virap een van de meest bezochte plaatsen in Armenië. Je zal het klooster bij een bezoek in het weekend of tijdens vakanties dan ook moeten delen met vele Armenen. 

Als je de locatie alleen voor jezelf wilt hebben kun je er beter doordeweeks heen gaan. Je moet bovendien een bezoek vroeg inplannen, want ’s middags is de Araratberg op de achtergrond meestal overgenomen door een dik pak wolken.

Overnachten bij Khor Virap

Khor Virap is makkelijk te bezoeken met een dagtrip vanuit Jereven en wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het verder gelegen Noravank. Omdat er bovendien weinig anders te beleven valt in de omgeving van het klooster raden wij aan om je overnachting gewoon in de hoofdstad te boeken. Kijk voor onze favoriete hostels op onze pagina over Jerevan.

Khor Virap vanuit hogerop

Hoe kom je bij Khor Virap?

Taxi

Het klooster ligt ongeveer op drie kwartier rijden van Jerevan en is het makkelijkst te bereiken per taxi. Verwacht ongeveer 8.000 AMD te betalen voor een ritje heen-en-weer inclusief wachttijd. Ben je ook van plan om het verder gelegen Noravank te bezoeken, overweeg dan om een goeie deal met je taxi te maken zodat je beiden in een dag kan aftikken.

Minibus

Er is geen directe verbinding per minibus, of marsjroetka, naar Khor Virap. Wel kan je in Jerevan een minibus nemen naar het plaatsje Artashat. Vanaf daar is het nog ongeveer een kwartiertje met de taxi naar het klooster. Op de weg terug laat je je afzetten op de doorgaande weg naar Jerevan om vanaf daar een van de vele passerende minibussen terug naar de hoofdstad te pakken.

Wil je deze Khor Virap reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email