Gori & Uplistsikhe

De geboortegrond van Stalin en de oudste stad van Georgië. Ontdek Gori!

De bekendste zoon van Gori is Joseph Vissarionovich Jughashvili, beter bekend als Stalin. Al tijdens zijn periode als dictator van de Sovjetunie werd bij zijn geboortegrond een museum opgericht. Dat museum, en het naastgelegen geboortehuis van Stalin, is jaarlijks voor duizenden toeristen de reden om naar Gori te komen.

Het Stalin museum

Een bezoek aan het Stalin Museum is een bijna surrealistische ervaring, omdat het geen enkele poging doet om de donkere zijde van Stalin’s leven te belichten. Door alle propaganda en verheerlijking voelt het alsof je terug in de Sovjetunie bent, en dat maakt een bezoek gek genoeg nu juist zo bijzonder. Bovendien heeft het museum een schat aan bijzondere objecten die een rol hebben gespeeld in het leven van Joseph Stalin.

Geboortehuis van Stalin in Gori
Werkkamer van Stalin in het Stalin Museum in Gori
Geboortehuis van Stalin in Gori

De tekstuele uitleg in het museum is alleen in het Georgisch en Russisch, waardoor je haast wel op de Engelstalige gids moet wachten. Geef bij het kopen van een kaartje daarom ook aan dat je graag met de gids wilt gaan. De gids is inbegrepen bij de kosten van je kaartje.

Je kunt je kaartje ook uitbreiden met een bezoek aan het geboortehuis en de treinwagon van Stalin, maar die kun je evengoed zonder kaartje zelf verkennen. Je zult ze alleen niet mogen betreden.

Als je toch in Gori bent kun je ook even de klim wagen naar het fort van Gori. Het fort is gratis te bezoeken en recentelijk is een pad aangelegd om de klim wat makkelijker te maken. Je moet geen hoge verwachtingen hebben van het gebouw, veel is verwoest, maar je hebt een mooi uitzicht over Gori en de groene heuvels in de omgeving.

De persoonlijke treinwagon van Jozef Stalin bij het Stalin Museum in Gori

Uplistsikhe

Niet ver van Gori ligt Uplistsikhe, de oudste stad van Georgië. Hoewel tegenwoordig niet meer bewoond, was dit 3.000 jaar geleden een bruisende stad. Na de bekering van Georgië naar het christendom is het bergafwaarts gegaan met de stad, al werd deze nog wel tot in de 15e eeuw gebruikt als stop op de zijderoute.

Tegenwoordig trekt Uplistiskhe de aandacht van toeristen vanwege de bouwstijl, de stad is namelijk gehouwen uit rotsen. Door eeuwen van plundering en vernieling staat er echter niet veel meer overeind. De stad is daarom het beste op waarde te schatten met een gids en een bezoek aan het Uplistsikhe Museum.

Een taxi vanuit Gori kost ongeveer 20 GEL retour inclusief wachttijd. Een bus heb je al voor 1 GEL vanaf het centrale busstation van Gori. Deze brengt je naar het dorp aan de overzijde van de rivier, zo’n 1 kilometer verwijderd van de archeologische plaats Uplistsikhe.

Verlaten woningen in de oude stad Uplistsikhe in Georgië

Overnachten in Gori

Een bezoek aan Gori én Uplistsikhe is prima te doen als dagtrip vanuit Tbilisi. Wil je liever in de omgeving overnachten of ben je op doorreis, dan zijn er voldoende accommodaties in Gori te vinden. Een overnachting in Gori is bovendien goedkoper dan in de hoofdstad. Je hebt al een bed voor €4,- per nacht.

Onze favoriete guesthouses in Gori

Tamar Guest House

Gastvrije eigenaren en een lekker ontbijt.

Guest House Marina

Gerund door een vriendelijke en behulpzame familie.

Sweet Home

Schoon en comfortabel, met fijne badkamer.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Gori vind je op Booking.com.

De citadel van Gori in Georgië

Hoe kom je in Gori?

Minibus

Vanuit Tbilisi vertrekken er dagelijks tientallen marsjroetka’s van station Didube naar het centrale plein in Gori. Een enkeltje kost 3 GEL.

Shared Car

In Didube kun je ook een taxi, of shared car, naar Gori pakken. De chauffeur vertrekt zodra zijn auto gevuld is en de prijs voor een enkeltje is 5 GEL. Voor 20 GEL zal de taxi met alleen jou erin vertrekken, als je geen behoefte hebt om op andere passagiers te wachten.

Trein

Gori heeft ook een treinstation. Treinen vanuit Batumi (Batoemi) en Borjomi (Bordzjomi) naar Tbilisi maken een stop in Gori. De trein rijdt echter veel minder vaak dan de marsjroetka’s.

Wil je deze reisgids over Gori en Uplistsikhe delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email