Noravank

Spectaculair gelegen klooster in een vallei van vuurrode bergen. Ontdek Noravank!

Over de eeuwen heen hebben de Armenen hun kerken en kloosters op de mooiste plekken van het land gebouwd, zoals het uit de rotsen gehouwen Geghard, of Khor Virap met de Araratberg op de achtergrond. Geen is volgens ons echter zo mooi als de locatie van het Klooster van Noravank. In een nauwe kloof, veroorzaakt door de Amaghurivier, staat helemaal aan het einde tussen de vuurrode bergen het prachtige lichtgele Noravankklooster. Een geweldig gezicht!

Het klooster werd in het jaar 1205 gesticht in opdracht van een rijke prins en heeft door de jaren heen veel te verduren gehad door meerdere aardbevingen. Gelukkig staat het complex er tegenwoordig weer goed bij door uitgebreide renovaties, betaald door een Armeens-Canadese familie. 

Het belangrijkste gebouw binnen het klooster is de Holy Mother of God kerk met twee verdiepingen. De bovenste verdieping bereik je door de smalle tredes aan de voorzijde. Misschien een beetje lastig, maar de moeite waard vanwege de deels open koepel.

De prachtige ligging maakt een bezoek alleen al waard, maar let ook zeker op de bouwstijl. Zo op het eerste gezicht lijken de meeste kerken in Armenië misschien op elkaar, maar kijk je beter dan valt de uitgebreide detaillering van Noravank goed op. 

Detail van een Chatsjkar gedenkteken bij Noravank in Armenië

Het gebouw komt het beste tot z’n recht bij weinig andere bezoekers, dus wij raden een vroeg bezoek doordeweeks aan. Ben je er toch in het weekend of tijdens vakanties, dan pak je misschien wel een bijzondere dienst of zelfs een trouwerij mee. Je moet dan wel het uitzicht met tientallen Armenen delen.

Het klooster is makkelijk te bereiken op een dagtrip vanuit Jerevan, eventueel gecombineerd met een bezoek aan het Khor Virap klooster. Je kan natuurlijk ook een overnachting in de buurt regelen om de regio rond Noravank te verkennen. 

In de buurt van Noravank

Fans van hiking doen er goed aan het Smbataberd Fort te bezoeken. Niet zozeer omdat dit een van de grootste forten van Armenië is, maar vooral vanwege de waanzinnige uitzichten op de valleien rondom het fort. Daarnaast kent de regio ook veel te bezoeken grotten. 

Je bevindt je bovendien in de wijnregio Areni, waar je bij vele wijngaarden wijn van de arenidruif, brandewijn en wodka kan proeven. Ze hebben hier trouwens de nodige ervaring in het maken van wijn, een tijdje terug werd hier de oudste wijnmakerij ter wereld ontdekt. 

Klooster van Noravank in Armenië

Overnachten bij Noravank

Tenzij je een Armeense monnik bent kun je geen overnachting maken in Noravank. Bovendien is het klooster het enige bouwwerk in de nauwe kloof. De meeste reizigers vertrouwen op accommodatie in Jechegnadzor (ook wel Yeghegnadzor) of bezoeken het klooster op een dagtrip vanuit Jerevan. In het dichtbij gelegen Areni staan ook een paar guesthouses, maar het makkelijker bereikbare Jechegnadzor heeft een groter aanbod.

Onze favoriete accommodaties in Jechegnadzor

Green Stone B&B

Fijne bed & breakfast met sauna en zwembad

Shushan Guest House

je wordt warm ontvangen met zelfgemaakte wijn en maaltijden

Spandaryan House

Vriendelijke eigenaren en de goedkoopste optie

Ontdek alle accommodaties in Jechegnadzor: Prijzen vanaf €6,- per nacht

Wijnkelder bij een wijnmaker in Areni in Armenië

Hoe kom je in Noravank?

Bus / Minibus

Alleen minibusjes van georganiseerde tours gaan naar Noravank, maar deze zijn vaak vrij prijzig. Wil je per openbare minibus, of marsjroetka, naar Noravank dan kun je het beste eentje pakken van Jerevan naar Jechegnadzor. Je kunt de rit uitzitten en in het plaatsje een taxi pakken of bij de afslag naar Noravank uitstappen en het laatste stuk liften, wat vrij geaccepteerd is in Armenië. De marsjroetka naar Jechegnadzor vertrekt in Jerevan op de rotonde bij metrostation Gortsaranayin.

Taxi

De makkelijkste manier naar Noravank is het pakken van een taxi. Een ritje vanuit Jerevan duurt anderhalf uur en gaat je dus wel wat kosten. Het is daarom slim om meteen een taxi voor de hele dag te huren en je ook naar andere trekpleisters zoals het Khor Virap klooster en een wijngaard in Areni te laten rijden. 

Wil je deze Noravank reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email