Sheki (Şəki)

De meest charmante plaats van Azerbeidzjan. Ontdek Sheki!

Sheki is onze favoriete bestemming om het leven in Azerbeidzjan buiten de grote stad te ontdekken. Bovendien is deze plaats een ideale tussenstop als je onderweg bent naar buurland Georgië. Je vind hier een dorpse charme gecombineerd met karakteristieke stenen gebouwen in de heuvels van de noordelijke Kaukasus.

Van alle stenen gebouwen is het Paleis van de Sheki Khan, ook wel Khanserai, de meest indrukwekkende. Tijdens een korte periode van onafhankelijkheid liet de Khan van Sheki dit paleis, tuin en een vesting bouwen. Buiten trekt de kleurrijke façade met houtsnijwerken en spiegeltjes de aandacht en binnen doen dat de uitgebreide schilderwerken waar 8 jaren aan zijn besteed. 

Je moet het paleis bezoeken op de bij de ingang verkregen slofjes en je mag binnen helaas geen foto’s maken. Je betaalt voor een bezoek omgerekend nog geen 2 euro en krijgt dan ook een Engelstalige gids.

Ook het nabijgelegen Caravanserai komt dichtbij de titel van meest indrukwekkende gebouw van Sheki. In dit gebouw, dat als overnachtingsplek werd gebruikt voor karavanen reizend op de zijderoute, vind je tegenwoordig een hotel. 

Omdat er in de tuin van het gebouw ook een café en restaurant te vinden zijn, kun je de caravanserai ook insluipen als je er geen overnachting hebt geboekt. Even verderop trekt de karakteristieke Juma moskee uit 1750 met zijn 30-meter hoge minaret de aandacht.

Buitenzijde van de Khanserai in Sheki, Azerbeidzjan

Lokale lekkernijen

Wat een tripje naar Sheki ook leuk maakt is het lokale voedsel. Ben je een zoetekauw, dan word je vast heel gelukkig van sheki halva. Dit is een zoete, met stroop overgoten soort baklava. De sheki halva kan je kopen bij de vele souvenirwinkels of bij de bakker.

Houd je meer van hartig eten, dan moet je de piti proberen. Piti is een stoof van kip of kalf, kikkererwten, groenten en brood. Wij vonden de piti het lekkerste in Restaurant Gagarin.

Voor de fans van hiking zal de plaatselijke VVV je wijsmaken dat er buiten Sheki een paar leuke wandelroutes te vinden zijn. Dat klopt vast wel, maar om deze te bereiken heb je eerst een ritje in een auto of taxi nodig. Heb je geen eigen vervoer, dan kun je beter je wandelschoenen thuislaten.

Oude straat in Sheki, Azerbeidzjan

Overnachten in Sheki

Heb je geen zin om veel geld neer te leggen voor het hotel in de karakteristieke Caravanserai, dan ben je in Sheki voornamelijk aangewezen op guesthouses. Dat is helemaal niet erg, want waar in Bakoe de hostels veelal door jongeren worden gerund word je in Sheki vooral verwelkomd door gastvrije Azerbeidzjaanse gezinnen. Zij zijn bovendien vrijwel altijd bereid om tegen een kleine betaling ’s avonds locale gerechten voor je te koken. Je hebt al een overnachting vanaf €5,- per nacht.

Onze favoriete guesthouses in Sheki

Ilham Mustafa Houses

Comfortabele bedden en goed ontbijt

Guest House Sah Ismayil

Kleurrijke kamers en vriendelijke familie

House on Ashiq Cuma Street 8

De meest betaalbare optie in Sheki

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Sheki vind je op Booking.com.

Oude auto in de straten van Sheki in Azerbeidzjan

Hoe kom je in Sheki?

Trein

Hoewel Sheki een treinstation heeft, ligt deze wel zo’n 15 kilometer verwijderd van het centrum. Omdat je bij aankomst dan vervolgens nog een taxi moet pakken raden wij reizen per trein af. Wil je toch per spoor reizen, dan kun je de trein richting Sheki pakken in Bakoe, Balakan, Zaqatala en Qax.

Bus / Minibus

Een betere optie is om de minibus, of marsjroetka, te pakken naar Sheki. Zij komen aan op het centrale busstation van Sheki, de avtovağzal. Meerdere keren per dag vertrekken er busjes vanaf het busstation van Bakoe naar de stad. De rit duurt ongeveer 5 uur en kost 6 AZN. 

Pak je liever een grote bus in Bakoe, dan doe je ongeveer 7 uur over de tocht. Vanuit Ganja vertrekken minimaal twee marsjroetka’s per dag (4 AZN per kaartje). Kom je vanuit Georgië, dan reis je eerst naar Qax en reis je vanaf daar door naar Sheki.

Wil je deze Sheki reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email