Signagi

De meest charmante plaats en de beste uitvalsbasis in wijnregio Kakheti. Ontdek Signagi!

Onze favoriete bestemming in het oosten van Georgië is Signagi (ook wel geschreven als Sighnaghi). Hier hangt een fijne sfeer, zijn een paar interessante bezienswaardigheden te vinden en heeft een fantastische ligging. Bovendien vormt het plaatsje een ideale basis om de wijnregio Kakheti te verkennen.

Wijn vindt zijn oorsprong in Georgië, althans volgens de Georgiërs. Wijn is in ieder geval nooit ver weg in Signagi. Vrijwel iedereen maakt hier zelf witte en rode wijn, en een soort druivenwodka genaamd Tsjatsja (chacha). Je kunt daarom overal een proeverijtje doen en in de meeste restaurants betaal je bovendien niet meer dan een paar euro voor een liter zelfgemaakte wijn. 

Verwar deze wijn niet met de hoofdpijnwijn die jouw huisgenoot ooit in zijn studentenkamertje maakte, dit is zuivere en lekkere wijn. Wil je de professionele wijngaarden in de regio verkennen, regel dan bijvoorbeeld een taxichauffeur of vraag in je guesthouse naar de mogelijkheden.

Uitzicht op de kerk en de oude stad van Signagi in Georgië

Bezienswaardigheden van Signagi

Hou je niet van wijn of is het nog te vroeg voor een glaasje, ook dan valt er in Signagi wat te zien. De stenen vestingmuur is de grootste van Georgië en delen zijn te beklimmen. Binnen de vesting ligt de St. Stephen kerk waar je het beste uitzicht hebt van de omgeving.

Twee kilometer buiten Signagi ligt een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Georgië, het Bodbe convent. Dit klooster vindt zijn oorsprong in de 5e eeuw na Christus en hier vind je het graf van St. Nino. Deze apostel was belangrijk in het bekeren van de toenmalige koning tot het christendom en de acceptatie als staatsgodsdienst.

Signagi is ook een goede plek om souvenirs in te slaan. De prijzen zijn hier lager dan in Tbilisi en de zelfgemaakte wijnen doen het natuurlijk ook goed als cadeau. De leukste souvenirs zijn echter die van de breivrouwtjes vlakbij de poort in de richting van Tsnori. Hier vind je zelfgemaakte sokken, mutsen, sjaals en sloffen met Georgische patronen voor de laagste prijzen.

Auto in een straat in Signagi

Overnachten in Signagi

Overnachten in een guesthouse in Signagi is een aanrader. Zo kan je namelijk ook genieten van het plaatsje als de meeste Georgische dagjesmensen weer vertrokken zijn. Nog leuker is het dat vrijwel elke eigenaar zijn eigen wijnen maakt en je die goedkoop, of vaak gratis, kan proeven. Zo leer je wijnregio Kakheti pas echt goed kennen. Je hebt al een overnachting voor €4,- per nacht.

Onze favoriete guesthouses in Signagi

Maya Guest House

Vriendelijke eigenaar, goed ontbijt en schone kamers.

Guest House Gidi

Betaalbaar en altijd zelfgemaakte wijn op tafel.

Guest House Maria

Een warm onthaal van Maria en een onovertroffen uitzicht.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Signagi vind je op Booking.com.

Middeleeuwse muur en uitzicht in Signagi, Georgië

Hoe kom je in Signagi?

Minibus

Signagi kan je alleen bereiken per marsjroetka, de minibus. Vanuit Tbilisi vertrekken er gedurende de dag zes vanaf station Samgori. Een ritje duurt anderhalf uur en kost 6 GEL. Een bus terug pak je vanaf het centrale plein voor hetzelfde tarief. 

Wil je naar Signagi en kom je vanuit het oosten of Azerbeidzjan, dan pak je een minibus naar het plaatsje Tsnori. Daar moet je dan nog een taxiritje nemen van 10 minuutjes naar Signagi. Bespreek met de chauffeur een prijs van tussen de 5 en 10 GEL.

Wil je deze Signagi reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email