Jerevan

De beste culturele attracties, een diverse keuken en een uitgebreid nachtleven. Ontdek Jerevan!

Veruit de grootste stad van Armenië is hoofdstad Jerevan (ook wel Yerevan of Erevan). Met een inwoneraantal van meer dan 1 miljoen woont bijna één op de drie Armenen in de hoofdstad. Jerevan is dan ook het culturele middelpunt van Armenië, met een divers aanbod aan restaurants en barretjes en het meest uitgebreide nachtleven.

Een groot verschil ten opzichte van het begin van de vorige eeuw, toen er nog geen 15.000 mensen woonden. De stad kwam pas tot bloei tijdens de beginjaren van de Sovjetunie en is daarom een mooi voorbeeld van de vroege Sovjetbouwstijl met brede lanen en karakteristieke neo-klassieke bouwwerken.

Verantwoordelijk voor de inrichting van Jerevan was architect Alexander Tamanyan. Hij liet een grotendeels nieuw cirkelvormig centrum bouwen en verplaatste belangrijke educatieve en culturele instituten hiernaartoe. Het resultaat is dat bijna alle trekpleisters van Jerevan op loopafstand van elkaar liggen. 

Een van die trekpleisters is het Republic Square met de meest interessante mix aan bouwstijlen, een aantal musea en de zingende fonteinen. Het plein is verbonden met Freedom Square via de Northern Avenue, een autovrije wandelpromenade bekend om shopping en het nachtleven. Op Freedom Square, met de Opera als middelpunt, vind je op warme dagen tal van terrasjes en komen de inwoners van Jerevan graag samen.

Uitzicht op Jerevan vanaf het Cascade complex

De hangende tuinen van Jerevan

Even ten noorden van Freedom Square ligt een van de leukste plekjes van Jerevan, de Cascade. Met het bouwen van deze moderne interpretatie van de hangende tuinen van Babylon werd in 1980 al een begin gemaakt. Het is pas recentelijk dankzij een rijke Armeens-Amerikaanse filantroop afgebouwd. 

Hij liet binnenin het complex meteen een geweldig museum bouwen in de vorm van het Cafesjian Museum of Art. Ook schonk hij de vele sculpturen van internationale kunstenaars in het voor iedereen openbare park aan de voorkant van het complex.

Even buiten het centrum ligt het Armenian Genocide Memorial , voor iedere reiziger naar Jerevan verplichte kost. Het indrukwekkende monument en museum herdenken de anderhalf miljoen Armeense slachtoffers die door toedoen van de Ottomaanse regering tijdens en na de Eerste Wereldoorlog de dood vonden. Het complex, genaamd Tsitsernakaberd, is gratis te bezoeken en het beste te bereiken met een taxi.

Oud vrouwtje maakt schoon bij de Armenian Genocide Memorial in Jerevan

Overnachten in Jerevan

Let goed op de recensies bij het boeken van een accommodatie in Jerevan. Het aanbod is groot, maar bij de meeste accommodaties betaal je te veel voor wat je krijgt. Is Jerevan je enige stop in Armenië, dan raden wij slapen in een guesthouse aan. Zo verblijf je bij een familie en leer je de Armenen en de Armeense keuken beter kennen. Heb je liever wat meer privacy, slaap dan in één van onze favoriete hostels.

Onze favoriete hostels in Jerevan

Your Hostel

Betaalbaar hostel met elke dag een ander ontbijt.

Kantar Hostel

Leuk om andere backpackers te ontmoeten.

Bridge Hostel

Kleurrijk hostel gerund door leuke familie.

Ontdek alle accommodaties in Jerevan. Prijzen vanaf €2,- per nacht.

Zicht op de skyline en de ondergaande zon in Jerevan

Hoe kom je in Jerevan?

Vliegtuig

De belangrijkste luchthaven van Armenië is Zvartnots International Airport, ongeveer 15 kilometer van het centrum van Jerevan. Helaas zijn er geen directe vluchten vanaf Amsterdam of Brussel naar de hoofdstad. 

Een goedkope indirecte vlucht is wel te scoren, met een tussenstop in Athene met Aegean Airlines, Warschau met LOT of Moskou met Aeroflot. Je hebt al een retourtje Jerevan vanaf €271,-.

De stad is vervolgens goedkoop te bereiken met een minibus (lijn 18) naar Yeritasardakan in het centrum. De goedkoopste vliegtickets naar Jerevan vind je op Momondo.

Trein

Soms is het goedkoper om op Tbilisi in Georgië te vliegen. Daar pak je dan vervolgens de bus (zie onder) of trein naar Jerevan. Tegenwoordig rijdt er elke nacht een trein van Batumi (15:40 uur) via Tbilisi (22:16 uur) naar Jerevan, met een aankomst de volgende dag om 7:25 uur. De vertrektijden kunnen in de winter wijzigen, dus raadpleeg altijd de juiste tijd op het station.

Bus / Minibus

Zoals gezegd kan je Jerevan ook per bus of minibus bereiken vanuit Tbilisi. Een busrit kost ongeveer 5 euro, maar doet er wel 12 uur over. Een stuk sneller is de minibus, of marsjroetka. Deze kost zo’n 10 euro, maar brengt je wel in 5 uur naar Jerevan. Beiden vertrekken vanaf station Ortachala in Tbilisi. 

Wil je vanuit Iran naar Jerevan dan pak je een bus in Teheran of Tabriz. Een busticket reserveer je in je hostel of koop je op het busstation. Reken op een vanaf-prijs van zo’n 30 euro, maar dan heb je wel een zeer comfortabele bus.

Wil je deze Jerevan reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email