Gobustan

Nationaal Park met 12.000 jaar oude rotskunst en moddervulkanen. Ontdek Gobustan!

Niet ver van de Kaspische Zee, zo’n 60 kilometer ten zuiden van Bakoe ligt het Gobustan Nationaal Park, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park is bij veel reizigers bekend vanwege de meer dan 6.000 petrogliefen, rotstekeningen, van tot wel 12.000 jaar oud.

De rotstekeningen zijn waarschijnlijk aangebracht in door jagers-verzamelaars bewoonde grotten in een groene omgeving. Tegenwoordig vind je weinig grotten of groen, maar maakt de spookachtige woestijnomgeving een bezoek ook interessant als je niet zoveel met rotstekeningen hebt. Bovendien is er een leuk museum over de geschiedenis, geologie en archeologie op het terrein.

Inscriptie in de rotsen in Gobustan, Azerbeidzjan
De rotstekeningen zijn flink groter dan je zou verwachten. Foto: Tony Bowden

Gobustan heeft nog een troef in handen. In de omgeving vind je namelijk enorm veel mud volcanoes, vulkanen die bobbelen en soms spuiten met modder. Azerbeidzjan telt ongeveer 400 moddervulkanen, ongeveer de helft van alle in de wereld. Om dit surrealistische tafereel te aanschouwen kun je het beste een locale taxichauffeur vragen je mee te nemen naar de vulkanen, maar zorg wel altijd voor een veilige afstand tussen jou en de vulkaan.

Overnachten in Gobustan

Gobustan is makkelijk te bezoeken tijdens een dagtrip vanuit Bakoe. Omdat er in de omgeving van Gobustan niet heel veel te beleven is raden wij dan ook aan om je overnachting in de hoofdstad te boeken. Kijk voor onze favoriete hostels op onze pagina over Bakoe.

Romeinse inscriptie in Gobustan in Azerbeidzjan

Hoe kom je in Gobustan?

Taxi

De makkelijkste manier om in Gobustan te komen is met een taxi. Omdat een ritje van Bakoe naar het Nationale Park ongeveer drie kwartier duurt en ze alleen die kant op gaan als je ook met ze terug rijdt hangt hier wel een flink prijskaartje aan. Bovendien weten de taxichauffeurs uit Bakoe lang niet altijd de moddervulkanen te vinden.

Bus / Minibus

Een stuk goedkoper is het om de bus te pakken. Helaas is er geen directe verbinding vanuit Bakoe en is de weg vinden een beetje tricky. Vanuit de oude stad van Bakoe pak je de bus (lijnen 88, 120 of 125) naar het busstation bij 20th January Street (20-ci saha). Op dat busstation pak je vervolgens bus 195 naar het plaatsje Gobustan. De halte is ongeveer 5 kilometer verwijderd van het Nationaal Park. 

Je kan ervoor kiezen om te gaan lopen vanaf de bushalte, maar meerdere taxichauffeurs zullen zich ook aanbieden. Onderhandel stevig met ze en zorg dat ze je ook de moddervulkanen laten zien. Voor de weg terug kun je weer bus 195 pakken of een van de vele bussen richting het noorden naar Bakoe aanhouden. 

Wil je deze Gobustan reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email