Hoe vraag je online een visum aan voor Azerbeidzjan?

Twee tripjes naar de ambassade van Azerbeidzjan voor een visum zijn niet meer nodig. Tegenwoordig vraag je het visum gewoon online aan en heb je hem binnen drie dagen in je mailbox. Helaas worden in het proces nog weleens foutjes gemaakt en zijn er namaak sites in omloop. Daarom doorlopen we in dit artikel alle stappen van het proces, zodat jouw aanvraag goed en snel verwerkt wordt.

Visum aanvragen Azerbeidzjan

Sinds 2017 heeft Azerbeidzjan het aanvraagproces voor een visum flink versimpeld. Vroeger moest je hiervoor naar de ambassade, maar tegenwoordig kun je het visum digitaal binnen drie dagen, of tegen bijbetaling, drie uur binnen hebben. Bovendien is het visum een stuk goedkoper geworden. Je betaalt 23 Amerikaanse dollar voor een standaard visum of 50 dollar bij een spoed-aanvraag.

Je vraagt het visum aan op http://evisa.gov.az. Let op dat .gov in de URL staat, want er zijn namaaksites in omloop die het drievoudige voor een visum vragen. Het enige dat zij doen is jouw aanvraag dan vervolgens bij het juiste portaal indienen. Kies op het hoofdscherm voor een standaard of spoed-visum en de aanvraag kan beginnen.

Portaal van de online visum aanvraag van Azerbeidzjan
Het beginscherm van de officiële visum portaal van Azerbeidzjan.

Scherm 1: Country/Region

Het eerste scherm is vrij rechttoe, rechtaan. Je vult het land in van jouw paspoort en kiest in de meeste gevallen voor Ordinary Passport. Na het invullen van de verificatie code kun je doorklikken naar scherm twee.

Scherm 2: Arrival date to the country

In dit scherm wordt het lastiger. Je moet namelijk een arrival date invullen. Het is gelukkig niet erg als je nog niet precies weet wanneer je in Azerbeidzjan zult aankomen. De datum die je in dit scherm zal invullen geeft namelijk alleen een periode van 90 dagen aan, waarin je in Azerbeidzjan mag arriveren. 

Verwacht je ergens in de eerste twee weken van mei te arriveren, vul dan gewoon 1 mei in. Je visum gaat pas in op het moment dat je Azerbeidzjan binnen gaat. Het is vanaf die dag dan 30 dagen geldig. Vergeet in dit scherm niet het hokje aan te vinken bij het vrij zijn van de genoemde ziektes.

Scherm 3: Personal information

Hier worden vervolgens de meeste fouten gemaakt. De douaniers van Azerbeidzjan zullen je namelijk geen toegang verlenen als de informatie op het visum niet volledig overeenkomt met de gegevens van je paspoort. 

Zij letten hierbij op de overeenkomsten in de Machine Readable Zone, de rij aan letters, cijfers en tekens onderin je paspoort. Staan er meerdere voor- of achternamen in je paspoort, vul deze dan ook allemaal in. Let ook op de lijst met veelgemaakte fouten in de portaal.

De tweede moeilijkheid van dit scherm is het uploaden van een kopie van je paspoort. Zorg ervoor dat de scan of foto goed leesbaar is en dat je vingers dus niet belangrijke informatie blokkeren. Let bij het uploaden ook op het bestandstype, dat moet .jpg zijn, en op de maximale bestandsgrootte van 1024 kb.

Je moet in dit scherm ook een residence address opgeven in Azerbeidzjan. Dit is normaal gesproken je (eerste) overnachtingslocatie in het land. Heb je nog niets geboekt, vul dan het adres is in van een willekeurig hostel uit bijvoorbeeld Bakoe. Vergeet ook niet het hokje aan te vinken dat je nog nooit in Nagorno-Karabach bent geweest.

Het verdere verloop van de aanvraag

Hierna is het proces niet meer zo lastig. Na het volgende scherm wordt een mailtje gestuurd naar het door jou opgegeven e-mailadres. Klik op de link in deze mail en je komt op de portaal in het volgende scherm. Hier geef je aan dat de door jou ingevulde gegevens juist zijn en daarna krijg je de mogelijkheid tot betalen. De betaling moet gedaan worden met een creditcard van MasterCard of Visa. 

Na betaling is het vervolgens wachten op jouw visum. Officieel staan hier drie dagen voor, maar wij ontvingen bij een standaard aanvraag ons visum al de volgende dag. Bij een spoed-aanvraag ontvang je het visum binnen drie uur. Het enige dat je nu nog moet doen is het visum, dat je ontvangt in pdf-formaat, uitprinten en meenemen op jouw reis naar Azerbeidzjan.

Ben jij klaar om jouw reisroute door Azerbeidzjan te plannen? Lees dan alles over backpacken in Azerbeidzjan.

Wil je deze tips over de visumaanvraag Azerbeidzjan delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email