Mtskheta

Werelderfgoed op 20 kilometer van Tbilisi. Ontdek Mtskheta!

Sla een paar willekeurige letters op je toetsenbord aan en je hebt waarschijnlijk hetzelfde resultaat, maar deze plaats bestaat echt en is een van de populairste dagtrips vanuit Tbilisi. Toeristen komen naar Mtskheta voor de Svetiskhoveli kathedraal en het Jvari klooster.

Mtskheta is van belang voor de Georgiërs, want het is een van de oudste steden van het land, de voormalige hoofdstad en de plek waar in het jaar 334 het land christelijk werd. Het zal je daarom niet verbazen dat de grote trekkers een oude kathedraal en klooster zijn.

Zowel het Jvari klooster als de Svetitskhoveli kathedraal zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De kathedraal werd in het jaar 1029 gesticht op de plek waar de eerst kerk van Georgië stond. In de kathedraal vind je de graven van de oude koningen van Georgië. Vergeleken met andere kerken in het land valt de grootte op, maar de detaillering is minder imposant.

Uitzicht op Mtskheta vanaf het Jvari klooster

Het Jvari klooster

Op een heuvel zo’n 5 kilometer van het centrum ligt het Jvari klooster. Jvari betekent klooster van het kruis. Hier stond al in de 4e eeuw een houten kruis ter herinnering aan de overwinning van het christendom op de heidenen. Het klooster zelf stamt uit de 6e eeuw.

Jvari is vooral aantrekkelijk vanwege de mooie uitzichten op Mtskheta en de omgeving. Bezoek het klooster daarom alleen bij helder weer. Net als bij de andere populaire kloosters zal je hier het uitzicht moeten delen met veel andere toeristen. Verderop vertellen we hoe je vanuit Mtskheta bij het klooster komt.

Niet ver van de Svetitskhoveli kathedraal vind je ook nog een minder bekend klooster. Het Samtavro klooster is nog altijd actief en je komt er dan ook vele zwartgeklede nonnen tegen. Het graf van koning Miriam, die het christendom tot staatsgodsdienst maakte, vind je hier.

Kruis en het klooster van Jvari in Mtskheta

Overnachten in Mtskheta

Mtskheta bereik je gemakkelijk vanuit Tbilisi. Het is daarom geen probleem om je overnachting in de hoofdstad te boeken. Bekijk onze favoriete hostels in Tbilisi.

Toch is er ook in Mtskheta een groot aanbod en zijn de accommodaties over het algemeen ruimer en goedkoper dan in Tbilisi. Bovendien is het een stuk rustiger in Mtskheta en daarom misschien een welkome afwisseling van Tbilisi.

Onze favoriete guesthouses in Mtskheta

Guest House Ebralidze

De goedkoopste optie in Mtskheta met uitzicht op de kathedraal.

Guest House Vertigo

Een van de populairste in Mtskheta. Mooie locatie, goed ontbijt en fijne mensen.

Guesthouse David

Geweldig gelegen in het oude centrum. Gerund door een vriendelijke familie.

Ontdek alle accommodaties in Mtskheta. Prijzen vanaf €4,- per nacht.

Bergtoppen bij Mtskheta

Hoe kom je in Mtskheta?

Minibus

Mtskheta ligt 20 kilometer ten noordwesten van Tbilisi en met de marsjroetka (minibus) ben je er dan ook zo. Vanaf metrostation Didube pak je er eentje voor 1 GEL. Het is even zoeken, want er vertrekken hier ook veel busjes en taxi’s naar andere plekken in Georgië. Een ticket koop je rechts na de uitgang van de metro. 

Kan je de bus niet vinden, noem dan gewoon de bestemming en de chauffeurs wijzen je wel verder. Zorg dan wel dat ze je op de marsjroetka, en niet op een duurdere shared-car, wijzen. In Mtskheta stap je in het centrum uit, dichtbij de kathedraal. Blijf je zitten, dan word je naar het busstation enkele kilometers verderop gebracht.

Hoe kom je bij Jvari?

Taxi

Vanaf het centrum van Mtskheta bereik je het Jvari klooster het makkelijkst met een taxi. Een retourtje inclusief een half uurtje wachttijd kost je ongeveer 20 GEL. 

Wandelen

Je kan ook naar Jvari lopen, al is het langs de snelweg niet een heel spannende weg. Loop vanuit het centrum langs de Aragvirivier naar het noorden tot je bij een bruggetje voor voetgangers komt. Het bruggetje staat op veel kaarten niet aangegeven, maar ligt hier

Neem de brug en loop langs de snelweg voor ongeveer 1 kilometer naar het zuiden. Daar kan je vervolgens de snelweg onderdoor en worden meerdere paden richting het klooster zichtbaar. Je bent ongeveer 80 minuten kwijt voor de wandeling.

Wil je deze Mtskheta reistips delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email