Kutaisi

Het kleine broertje van Tbilisi met de Bagrati kathedraal en het Gelati klooster. Ontdek Kutaisi!

Kutaisi is in bijna alles het kleine broertje van Tbilisi. De derde stad van Georgië heeft dankzij haar bouwstijl en ligging aan de rivier de Rioni veel weg van de hoofdstad, maar moet het doen met minder toeristen, aanzien en rijkdom. Toch vormt Kutaisi een interessante tussenstop richting het westen of noorden.

Mede na het verplaatsen van het Georgische parlement naar Kutaisi (soms Koetaisi) in 2012 en de daarmee gepaard gaande investeringen in de stad is Kutaisi bij meer mensen op de radar gekomen. Bovendien is een bezoek voor velen een moetje vanwege de Bagrati katedraal en het nabijgelegen Gelati klooster.

Beide gebouwen zijn ooit opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn de grootste toeristische trekpleisters van de stad. De Bagrati kathedraal is een ruïne uit de 11e eeuw die in de 17e eeuw door de Ottomanen werd verwoest. 

De laatste jaren is de kathedraal flink gerestaureerd. UNESCO heeft vervolgens de kathedraal van hun lijst gehaald, omdat ze vinden dat met de restauratie de authenticiteit van het bouwwerk is aangetast. Het bouwwerk is tegenwoordig wel weer in gebruik en is tijdens de mis, vanwege de bijzondere sfeer, een bezoek waard.

Kerk naast de Rioni rivier in het centrum van Koetaisi

Het klooster van Gelati

Het Gelati klooster staat nog wel op de Werelderfgoedlijst. Het klooster werd in de 12e eeuw door Koning David van Georgië opgericht en is nog steeds in gebruik. Een bezoek is de moeite waard vanwege de bouwstijl, de vele mozaïeken en muurschilderingen.

Achter het theater van Kutaisi vertrekken dagelijks bussen naar het Gelati klooster. Een ritje kost 1 GEL en duurt zo’n 20 minuten. Voor de rit terug kun je het beste een passerende minibus aanhouden.

Buiten de stad ligt Sataplia Nature Reserve met meerdere grotten en spelonken. Een aanrader even verderop is de Prometheus Cave. Ook vind je in dit gebied dinosaurus fossielen. Vraag in je hostel of guest house hoe je hier het beste kan komen.

Kapel in een kerk ik Kutaisi

Overnachten in Kutaisi

Kutaisi heeft een groot aanbod aan betaalbare accommodaties. Bovendien liggen de prijzen hier lager dan in Tbilisi. Je hebt al een bed vanaf €3,- per nacht. Ben je onderweg naar de Zwarte Zee of Svaneti in het noorden, dan is Kutaisi een ideale tussenstop om je reis op te breken.

Onze favoriete hostels in Kutaisi

Temi Hostel

Goede vibe en leuk om andere backpackers te ontmoeten.

Hostel Mandaria

Comfortabel, ruim en schoon op een geweldige locatie.

ApartHotel King

Modern hostel op een leuke, groene locatie aan de rivier.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Kutaisi vind je op Booking.com.

Georgische poppen in het centrum van Koetaisi

Hoe kom je in Kutaisi?

Vliegtuig

Kutaisi is een interessante startlocatie van jouw reis door Georgië, omdat er een aantal budgetmaatschappijen op de luchthaven vliegen. Goedkope vluchten vind je bij WizzAir, met tussenstops in onder andere Milaan, Londen of Berlijn. Vlieg je via Londen, dan heb je al een retourtje naar Kutaisi vanaf 155 euro!

Het vliegveld van Kutaisi ligt 30 kilometer buiten de stad, maar is goedkoop te bereiken met een marsjroetka. Zij gaan elke 20 minuten naar de stad voor 2 tot 5 GEL. De goedkoopste vliegtickets naar Kutaisi vind je op Skyscanner.

Trein

Dagelijks vertrekt er om 8:05 uur een trein (#18) vanuit Tbilisi naar Kutaisi. Deze stopt bovendien in Gori en Mtskheta, dus ook daar kun je in- of uitstappen. De rit duurt ongeveer 6 uur en het goedkoopste kaartje kost 5 GEL. Kom je uit Batumi dan is er dagelijks een trein die je in 4 uur naar Kutaisi brengt.

Bus / Minibus

De minibus, of marsjroetka, brengt je vanuit Tbilisi naar Kutaisi in ongeveer drie en half uur. De busjes vertrekken vanaf station Didube en het ritje kost 10 GEL. Ze vertrekken ieder uur of wanneer vol. 

Ook vertrekken er ongeveer elk uur marsjroetka’s vanuit Batumi. Hier kost een ritje 15 GEL en ben je ongeveer twee en half uur onderweg. Komt jouw bus aan op het centrale station van Kutaisi, pak dan voor 1 GEL buslijn 1 naar het centrum.

Wil je deze Kutaisi reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email