Batumi

Nachtleven en palmbomen aan de Zwarte Zee. Ontdek Batumi!

De tweede stad van Georgië is Batumi, maar wordt door veel reizigers uit West-Europa overgeslagen. Gek genoeg was deze plaats aan de Zwarte Zee al een favoriete vakantiebestemming tijdens de Russische tijd en ook vandaag trekken er Russen, Turken en vooral ook veel Georgische toeristen naar de stad.

Wat toeristen in Batumi (in het Nederlands ook wel Batoemi) tegenkomen is oud versus nieuw. Negentiende eeuwse klassieke architectuur versus moderne wolkenkrabbers aangevuld met resorts, casino’s en een uitgebreid nachtleven. Backpackers kom je in Batumi minder tegen, maar dat betekent niet dat je deze plaats per se moet overslaan. Ben je onderweg naar Turkije, dan is Batumi een leuke tussenstop. 

De laatste jaren wordt er bovendien veel geïnvesteerd in toerisme en dat heeft voor een aangename sfeer in de stad gezorgd. Een aantal moderne landmarks trekken de aandacht, zoals de Alphabetic tower en de geweldige Love statue. Dit bewegend kunstwerk schuift een verliefd stelletje naar elkaar toe. Daarnaast zijn er meerdere musea voor regenachtige dagen.

Reuzenrad en vuurtoren in Batoemi, Georgië

Als de zon schijnt

Batumi komt helemaal tot leven op de warme dagen. De met palmbomen overladen boulevard is recentelijk vernieuwd en is met haar cafés, restaurants, sculpturen en fonteinen een grote trekpleister. Dat geldt ook voor de stranden aan de Zwarte Zee, al zijn die niet overal even schoon en zand ontbreekt vaak.

Schonere stranden en minder toeristen tref je aan in Kvariati, zo’n 10 kilometer ten zuiden van Batumi. Langs de boulevard kan je ook een korte rondvaart op de Zwarte Zee maken. Ga je rond zonsondergang dan heb je de grootste kans om ook dolfijnen te zien.

Als de zon onder is komt rond de boulevard het nachtleven op gang, dat misschien alleen door Tbilisi te evenaren valt. In de zomer trekken de clubs nationale en internationale dj’s en buiten het seizoen zijn er altijd wel meerdere feestjes.

Zonsondergang bij het strand van Batoemi in Georgië

Overnachten in Batumi

Ga je van of naar Turkije, dan is een tussenstop in Batumi aan te raden. Vanwege de grote toeristenstroom uit Rusland zijn veel hotels in Batumi duurder dan je in de rest van Georgië gewend bent. Gelukkig zijn er dankzij een groot aanbod ook een aantal betaalbare hostels te vinden. Je hebt al een overnachting voor €4,- per nacht.

Onze favoriete hostels in Batumi

FRIEND Hostel

Goed gelegen in de oude stad met behulpzame hosts.

Gotham City

Basic, maar betaalbaar hostel vlakbij de boulevard.

TJ+ Hostel

Soort mini appartementjes dichtbij het strand.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Batumi vind je op Booking.com.

Kruispunt in het centrum van Batoemi in Georgië

Hoe kom je in Batumi?

Vliegtuig

Twee kilometer ten zuiden van de stad vind je Batumi International Airport. Een directe vlucht vanuit Nederland of België is er niet, maar betaalbare tickets vind je bijvoorbeeld met een tussenstop in Istanbul. Je hebt al een retourtje Batumi voor €457,-. Er gaan ook vluchten van en naar Tbilisi met Georgian Airways. De goedkoopste vliegtickets naar Batumi vind je op Skyscanner.

Trein

Wil je vanuit Tbilisi treinen naar Batumi dan zijn er twee mogelijkheden. De dagtrein vertrekt ’s ochtends om 8:45 uur en komt aan om 14:00 uur in Batumi. Sla je liever een overnachting over, dan neem je de nachttrein. Deze vertrekt om 22:25 uur uit Tbilisi en komt aan de volgende morgen om 7:05 uur. Het treinstation van Batumi heet Makhinjauri en ligt 5 kilometer ten noorden van het centrum.

Bus / Minibus

Minibussen, of marsjroetkas, rijden heel de dag tussen Tbilisi en Batumi. Vanuit Tbilisi vertrekken ze elk uur, of wanneer vol, vanuit station Didube. Een ritje duurt 6 uur en kost 25 GEL. Ook vanuit andere grote plaatsen in het westen van Georgië, zoals Kutaisi, vertrekken er dagelijks minibussen naar Batumi. Grote bussen rijden tussen Batumi en Turkije, met meerdaags onder andere bussen van en naar Trabzon (25 GEL) en Istanbul (60 GEL).

Wil je deze Batumi reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email