Kazbegi

Het mooiste plaatje van Georgië: De Gergeti Trinity kerk met in de achtergrond de toppen van de noordelijke Kaukasus. Ontdek Kazbegi!

Grote kans dat je Kazbegi niet op de kaart kan vinden. De plaats heet tegenwoordig namelijk Stepantsminda. Vrijwel iedereen noemt de stad nog gewoon Kazbegi en die naam moet jij onthouden, want dit is een van de hoogtepunten van een reis door Georgië.

De meeste reizigers bezoeken Kazbegi voor de Gergeti Trinity kerk en voor het uitzicht op de Kazbek berg (5.047 meter hoog). Eenmaal in Kazbegi aangekomen word je dan ook door tientallen chauffeurs benaderd voor een ritje naar de kerk. Met een prijs van 70 GEL is dit een duur ritje, waar je bovendien door de onverharde wegen en vele bochten flink door elkaar wordt geschud. 

Omdat de wandeling naar de kerk minstens zo spectaculair is als het uitzicht bovenop raden wij iedereen aan om zelf naar de top te lopen. In ongeveer anderhalf uur klim je vanuit Kazbegi via het kleinere dorpje Gergeti naar de kerk. Wil je de wandeling in de zomer doen, boek dan een overnachting in Kazbegi en trek er ’s ochtends vroeg op uit om het warme weer en de vele toeristen voor te zijn.

Kazbegi National Park in het noorden van Georgië

Kazbegi National Park

Die toeristen trekken na het bezoeken van de kerk meestal weer terug naar Tbilisi. Wij raden je echter aan om een paar dagen in Kazbegi te blijven. De plaats is namelijk gelegen in het Kazbegi National Park, een van de mooiste wandelgebieden van Georgië. Een favoriete wandeling is die langs de Gveleti waterval naar de Devdoraki Glacier. Ook wandelingen in de Sno Valley en Truso Valley zorgen voor spectaculaire vergezichten.

Kazbegi ligt bijna aan het einde van de Georgian Military Road, vlakbij de Russische grens. Deze weg, van Tbilisi naar Vladikavkaz in Rusland, werd eeuwenlang door buitenlandse indringers en handelaars gebruikt. Tegenwoordig brengt het je in ongeveer drie uur van de hoofdstad naar Kazbegi.

Leg je de route naar Kazbegi voor de eerste keer af, dan doe je er goed aan om een gedeelde auto te pakken. Deze stopt namelijk onderweg nog bij meerdere trekpleisters, zoals het Ananuri fort en het Sovjet-vriendschapsmonument in de bergen bij skigebied Gudauri.

Besneeuwde bergen in Gudauri

Overnachten in Kazbegi

Wij raden iedereen aan om in Kazbegi in een guesthouse te verblijven. Je leert op deze manier de warme gastvrijheid van de Georgiërs kennen en de maaltijden in de guesthouses zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens enorm vullend. Goed als je de hele dag door de noordelijke Kaukasus hebt gewandeld. Je hebt al een bed voor €6,- per nacht.

Onze favoriete guesthouses in Kazbegi

Pension The White House

Betaalbaar, mooi uitzicht en een maaltijd waarmee je een weeshuis kan voeden.

Nino's Guest House Kazbegi

Ontzettend lieve gastvrouw en heerlijke locale avondmaaltijd.

Veranda Guesthouse

Geweldig uitzicht op de Kazbek berg vanaf het panorama terras.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Kazbegi vind je op Booking.com.

Groene bergen en de Gergeti Trinity kerk in Georgië

Hoe kom je in Kazbegi?

Minibus

De minibus, of marsjroetka, vertrekt elk uur van station Didube in Tbilisi naar Kazbegi voor 10 GEL per persoon. Zoek bij de uitgang van het metrostation naar een witte paal met wit bordje met de bestemming en negeer de vele taxichauffeurs. Wil je vanuit Kazbegi terug naar de hoofdstad dan loop je op het centrale plein helemaal naar het zuiden om een kaartje te kopen om voor 10 GEL terug naar Tbilisi te gaan.

Shared Car (Taxi)

Wil je onderweg nog kort stoppen bij het Ananuri fort en in Gudauri, neem dan een shared car vanaf Didube. Dit kost je 20 GEL per persoon. De shared cars vertrekken wanneer ze vol zitten, meestal bij zes reizigers. Ook terug naar Tbilisi kun je een shared car nemen voor 20 GEL, maar wij adviseren de goedkopere minibus zonder stops.

Wil je deze Kazbegi reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email