Geghard & Garni

Een eeuwenoud uit de rotsen gehakt klooster en de enige heidense tempel van Armenië. Ontdek Geghard en Garni!

Aan de rand van het Khosrov natuurreservaat op zo’n 50 kilometer ten westen van Jereven vind je twee van de grootste trekpleisters van Armenië: het deels uit de grotten gehouwen christelijke Geghardklooster en de voor-christelijke tempel van Garni. Beiden goed te combineren op een dagtrip vanuit Jerevan.

Het Klooster van Geghard

Het Geghardklooster werd in de vierde eeuw na Christus gesticht op de plaats van een heilige bron in een grot aan de ingang van de Upper Azat Valley. De vallei en het klooster zijn beiden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster is vooral bekend om zijn meerdere kappellen en kerkjes die volledig uit de rotsen zijn gehouwen. Omdat de kamers overgaan van rotsachtige bodem naar sierlijke bouwwerken levert dit een uniek gezicht op. 

Het gebouw heeft voor (Armeense) christenen een belangrijke betekenis, omdat volgens de overlevering de heilige speer waarmee Jezus aan het kruis werd gestoken hiernaartoe werd gebracht door de apostel Judas Taddeüs. De naam Geghard betekent dan ook het “klooster van de speer”.

Uit de rotsen gehouwen hal in het Geghard klooster
Lintjes en een brug vlakbij Geghard

Wat je van dat verhaal vindt moet je zelf bepalen, maar feit blijft dat het Klooster van Geghard een van de meest bezochte toeristische attracties is van Armenië. Als je ook een bezoek brengt aan Geghard loop dan ook even voorbij het klooster naar de bergwand om een sprookjesachtig (of viezig, your call) pad te vinden met duizenden door bezoekers achtergelaten strikjes van wensen. 

Een bezoek aan het klooster is gratis en zo houd je wat geld over voor de vrouwtjes van de kraampjes bij de ingang. Zij verkopen zoet brood, eetbare vellen van gedroogd fruit (fruit lavash) en in druivensap gedroogde walnoten aan een touwtje (sujuk).

Het Klooster van Geghard

De Tempel van Garni

Niet ver van het Geghard klooster ligt het enige heidense bouwwerk van Armenië, de Grieks-Romeinse tempel van Garni. De tempel werd in de eerste eeuw voor Christus gebouwd en was gewijd aan de zonnegod Mihir. Omdat de Armenen het bouwwerk als tombe zagen werd het gespaard tijdens de totale vernietiging van andere heidense gebouwen na de bekering van Armenië tot het Christendom. 

Helaas werd de tempel wel verwoest tijdens een aardbeving in 1679, maar werd in 1975 uit het puin weer gereconstrueerd. De tempel is zo nauwkeurig herbouwd dat het hiervoor zelfs een onderscheiding van UNESCO heeft ontvangen. 

De heidense Tempel van Garni in Armenië

In tegenstelling tot de vele oude kerken en kloosters van Armenië moet je voor het bezoeken van de tempel een kleine entreeprijs betalen, maar een bezoek raden wij zeker aan. De tempel is uniek in de voormalige Sovjetunie en gebouwd op een schitterende locatie langs de Azat rivier en het Gegham gebergte. 

Vraag bij een bezoek een medewerker om ook het Romeinse badhuis met mozaïek vloer te tonen. Laat je ook wijzen op de Symphony of the Stones, een groot aantal verticale basaltkolommen in de kloof van Garni (Garni Gorge) dat op een orgel lijkt.

Heb je meer tijd in Garni, dan kun je ook een lange wandeling in de Garni kloof maken of zelfs het nabijgelegen Khosrov Reserve bezoeken. Hier vind je onder andere de ruïnes van het Havuts Tar klooster en het middeleeuwse Kakavaberd fort.

Symphony of the Stones in de Garni Kloof in Armenië

Overnachten bij Geghard

Zowel Geghard als Garni is makkelijk te bereiken op een dagtrip vanuit Jerevan, een overnachting in de buurt is dus niet per se nodig. Mocht je toch willen overnachten, bijvoorbeeld om ook de Khosrov Reserve te bezoeken, dan zijn er een aantal mogelijkheden in de plaatsjes Garni en Goght. 

Onze favoriete accommodaties in Garni en Goght

Chez Yvette

Vriendelijke eigenaren en heerlijk ontbijt.

Garni Guest House

Comfortabele en betaalbare optie.

Narine

Geweldig uitzicht vanaf het buitenterras.

Ontdek alle accommodaties nabij Geghard. Prijzen vanaf €7,- per nacht.

Hoe kom je in Geghard en Garni?

Minibus

Het goedkoopste vervoersmiddel richting Geghard en Garni is uiteraard de minibus, of marsjroetka. Vanaf het Gai busstation in Jerevan vertrekt elk half uur een marsjroetka naar de plaatsjes Garni, Goght en Geghard. De chauffeur doet dezelfde plaatsjes aan op de weg terug naar Jerevan. Een ritje kost 250 AMD. Om station Gai in Jerevan te bereiken pak je minibus 9, 69 en 73 of stadsbus 22, 26 en 36.

Taxi

De snelste weg naar Geghard en Garni is met de taxi vanuit Jerevan. Reken op ongeveer 3000 AMD voor een enkel ritje naar Geghard. Als je vervolgens op de weg terug alleen een taxi neemt naar Garni kun je na het bezoeken van de tempel meestal een goedkope marsjroetka terug pakken naar Jerevan.

Wil je deze Geghard en Garni reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email