Tbilisi

Culturele attracties, culinaire hoogstandjes en een charmante oude stad. Ontdek Tbilisi!

Tbilisi is niet alleen de hoofdstad van Georgië, maar ook veruit de grootste stad van het land. Met bijna anderhalf miljoen inwoners woont ongeveer een derde van de bevolking in de hoofdstad. Tbilisi is daarom ook de meest kosmopolitische stad van het land met een veelvoud aan musea, het meest diverse aanbod aan restaurants en het beste nachtleven.

Voor de reiziger is de leukste buurt ongetwijfeld de Oude Stad, met kronkelende straatjes langs houten balkonnetjes, middeleeuwse kerken en charmante winkels. Je vind hier bovendien een groot deel van het aanbod aan hotels, restaurants en bars. 

Dichtbij vind je de buurt Abanotubani, met zijn zwavelbaden. Niet alleen leent deze buurt zich door de bakstenen koepels goed voor foto’s, de zwavelbaden doen het ook goed onder toeristen. Wil je zelf ook een zwavelbad nemen, shop dan rond voor de beste prijs en neem je eigen handdoek en slippers mee.

Klokkentoren in de oude stad van Tbilisi

Boven de Oude Stad ligt het Narikala fort, de ruïne van een 4e eeuwse citadel oorspronkelijk gebouwd door de Perzen. Na een uitdagende en steile klim heb je hiervandaan een geweldig uitzicht over Tbilisi. Je kan het fort ook zonder te zweten bereiken door het kabelkarretje vanaf Rike Park te nemen. Architectuurfans dienen dit park ook te bezoeken voor de vredesbrug en het cultuurcentrum van de Italiaanse architecten Michelle de Lucchi en Massimiliano Fuksas.

Dagtrips vanuit Tbilisi

Tbilisi is ook een ideale basis voor dagtrips in de omgeving. Zo’n 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad ligt Mtskheta, een van de oudste steden van Georgië en opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Trekpleisters zijn het Jvari klooster en de Svetitskhoveli kathedraal.

Iets verder van Mtskheta ligt Gori, de geboorteplaats van Stalin. Met een korte verbinding kun je overdag het geboortehuis en het museum van Stalin bezoeken en ’s avonds weer uitgaan in Tbilisi. Een andere populaire dagtrip is naar het prachtige David Garedzja aan de grens met Azerbeidzjan.

Rike Park in het centrum van Tbilisi in Georgië

Overnachten in Tbilisi

In de hoofdstad is het niet moeilijk om een betaalbare accommodatie te vinden. Er zijn veel hostels, met zowel privékamers als slaapzalen. Daarnaast zijn er ook goedgeprijsde guesthouses en hotels. Je hebt al een bed voor €2,- per nacht.

Wij raden je aan om in de oude stad te verblijven, omdat dit centraal gelegen is en de meeste attracties voor reizigers heeft. Bovendien is het een leuke wijk en het aanbod groot en betaalbaar.

Onze favoriete hostels in Tbilisi

Guest House Lile

Behulpzame eigenaar en mooie, schone kamers.

Friendly Hostel

De meest betaalbare optie op een goede locatie.

Tbilisi View Hotel

Geweldig uitzicht en gelegen in een leuke buurt.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Tbilisi vind je op Booking.com.
Kabelbaan en uitzicht op Tbilisi

Hoe kom je in Tbilisi?

Vliegtuig

Ongeveer 17 km van het centrum van Tbilisi ligt Tbilisi International Airport. Georgian Airways vliegt tweemaal per week van Amsterdam naar Tbilisi en daarnaast zijn er veel indirecte vluchten met een korte tussenstop op de route. Een directe vlucht is ook beschikbaar vanaf Brussel. Je hebt al een retourtje Tbilisi vanaf 212 euro.

De stad is vanaf het vliegveld goedkoop te bereiken via bus (lijnen 37 en 137) en trein. Alle vliegtijden en de goedkoopste vliegtickets naar Tbilisi vind je op Momondo.

Trein

Vanaf het treinstation van Tbilisi bereik je andere grote steden in Georgië zoals Kutaisi, Batumi en Borjomi en de luchthaven van Tbilisi. Internationale treinen gaan naar Jerevan in Armenië en Bakoe in Azerbeidzjan. Beiden zijn beschikbaar als nachttrein, om zo een betaalde overnachting over te kunnen slaan.

Bus / Minibus

De minibus, of marsjroetka, brengt je vanuit Tbilisi naar alle mogelijke bestemmingen. Voor bestemmingen ten noorden en westen van Tbilisi vertrekken bussen vanaf station Didube. Wil je naar het oosten of Azerbeidzjan, dan vind je ze bij station Samgori. De busjes naar het zuiden en Armenië vertrekken vanaf Ortachala. Vanaf dit station vertrekken ook grote bussen naar vaak internationale bestemmingen zover als Istanbul en Athene.

Wil je deze Tbilisi reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email