David Garedzja

Een in de rotsen uitgehouwen kloostercomplex op de grens met Azerbeidzjan. Ontdek David Garedzja!

David Garedzja, vaak geschreven als David Gareja, is een Georgisch-orthodox kloostercomplex uit de 6e eeuw. Het bestaat uit tientallen kloosters, kerkjes en kapelletjes die uit de rotsen van de berg Gareja zijn gehouwen. Tel daar de prachtige groene setting op de grens met Azerbeidzjan bij op en je hebt een van de hoogtepunten van Georgië.

Als je een bezoek wilt brengen aan het complex is het startpunt het klooster, direct achter de parkeerplaats. Hier kun je vrij rondlopen, zolang je maar niet de woonvertrekken bezoekt. Daarna kun je achter de winkel twee paden kiezen omhoog naar de top van de berg. Daar heb je een prachtig uitzicht op de heuvels van Georgië aan de ene kant en de groene vlaktes van Azerbeidzjan aan de andere kant. 

Stenen gebouw in het David Garedzja klooster in Georgië
Kapel in het klooster van David Garedzja in Georgië

Bovenop de berg vind je ook tientallen verlaten kerken in grotten, met frescos uit de 11e en 12e eeuw. Je zult hier ook militairen tegenkomen, vanwege een dispuut tussen de twee landen over waar de grens ligt. Zij zullen je echter niet verhinderen en zijn er juist om jou de juiste richting in te wijzen, indien nodig.

Wat de meeste reisgidsen je niet vertellen is dat de klim best pittig is. Bovendien kan het in de zomer flink heet en droog worden, dus neem voldoende water mee. In de winter staat er dan weer veel wind, waardoor een goed windjack geen overbodige luxe zal zijn. 

Het rondje van de kerkwinkel naar boven en weer terug via het alternatieve pad neemt ongeveer twee uur in beslag. Een bezoek aan het complex en de omgeving is gratis.

Groene heuvels van Azerbeidzjan bij het klooster van David Garedzja in Georgië

Overnachten bij David Garedzja

De meeste reizigers zullen David Garedzja als dagrip vanuit Tbilisi bezoeken. Als je toch in de regio wilt overnachten dan kan dit in het nabijgelegen plaatsje Udabno. Vanuit Udabno is het nog 14 kilometer over een deels onverharde weg naar het complex.

Onze favoriete hostels in Udabno

Hostel Savane

Uitgebreid avondeten en producten van de eigen boerderij.

Guesthouse Gareji

Een goede prijs en een smaakvol ontbijt.

Shamil Home Stay

Schoon, rustig en beschikt over WiFi.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Udabno vind je op Booking.com.

Kerk in de rotsen bij David Garedjza in Georgië

Hoe kom je in David Garedzja?

Bus / Minibus

De goedkoopste manier vanuit Tbilisi naar het complex is met de Gareji Line. Deze minibus brengt je voor 25 GEL per persoon naar het complex en weer terug naar Tbilisi. De bus vertrekt in de maanden april tot oktober elke dag om 11 uur vanaf Pushkin Street vlakbij Liberty Square. Je kunt je ook inschrijven voor een tour vanuit je hotel of een reisbureau, maar deze is vrijwel altijd stukken duurder dan de Gareji Line.

Taxi

Een taxi vanuit Tbilisi naar het complex kost je minstens 100 GEL. De taxi wacht dan wel zo rond de 2 tot 3 uur, zodat je voldoende tijd hebt om het complex te bezoeken. Je kan de kosten nog omlaag brengen door eerst de marsjroetka richting Signagi te nemen tot Sagarejo. Vandaar kost een taxi naar het complex ongeveer 60 GEL.

Wil je deze David Garedjza reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email