De ideale reisroute door Libanon in 10 dagen

Het diverse Libanon is nog niet half zo groot als Nederland en daarom goed te bereizen. Ontdek Romeinse tempels, mooie stranden, bijzondere paleizen en het beste nachtleven van het Midden-Oosten in 10 dagen. Wij vertellen je onze reisroute!

Reisroute door Libanon
In tien dagen trek je langs alle hoogtepunten van Libanon.

Reisroute Libanon

Je reis door Libanon begint en eindigt waarschijnlijk in Beiroet. In de hoofdstad ligt de grootste en enige internationale luchthaven van Libanon en over land reizen naar Libanon zit er voor de meesten niet in vanwege gesloten (Israël) of gevaarlijke (Syrië) grenzen. Je kan Libanon wel bereiken over de Middellandse Zee, met een ferry van Turkije naar Tripoli. Met het vliegtuig naar Beiroet reis je echter een stuk sneller én goedkoper!

Voor het gemak gaan we daarom uit van een eerste stop in Beiroet. Omdat de hoofdstad ook de beste uitvalsbasis is om de rest van het land te bereizen zal je hier een aantal keer terugkeren. Het maakt daarom niet uit als je afwijkt van de volgorde van onze reisroute. Ongeacht welke volgorde je kiest kun je in ongeveer 10 dagen reizen naar alle hoogtepunten van Libanon.

Een vrouw kijkt uit over een plein in het centrum van Beiroet in Libanon
Een kerk en een moskee in het centrum van Beiroet

Beiroet

Beiroet is de hoofdstad van Libanon en een perfect begin van je backpackreis. De beste restaurants, hipste barretjes en cafés, een divers cultuuraanbod en de meeste hostels maken dit dé backpacker bestemming van Libanon. Je hebt al een retourticket van Amsterdam naar Beiroet met Transavia vanaf €113,-.

Verblijf voordat je de rest van Libanon gaat ontdekken ongeveer twee tot drie dagen in Beiroet. Geniet van het nachtleven en het culinaire aanbod in Gemmayzeh en Mar Mikhael en breng een bezoek aan het National Museum of Beiroet om beter te begrijpen wat je de komende dagen zal zien.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Beiroet reisgids.

Kruisvaarders kasteel in het water voor Sidon
Bloemen in een karavanserai in Sidon

Sidon (Saïda)

Na Beiroet trek je via de kustroute naar het zuiden met als eerste stop Sidon. In deze oude havenstad vind je de mooiste souk van Libanon en kun je als moderne Aladdin heerlijk verdwalen door middeleeuwse straatjes.

Verblijf minimaal 1 dag in Sidon en verken middeleeuwse moskeeën en kerken, verlaten karavanserais, prachtige paleizen, musea en kastelen van tempeliers in de oude souk. Vergeet ook niet te lunchen of dineren bij Tawlet Saïda, een restaurant gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden van lokale vrouwen. Overnacht vervolgens in Sidon of trek door naar Tyre.

Alle hoogtepunten, tips, hotels en hoe je er komt lees je in onze Sidon reisgids.

Romeinse straat in Tyre

Tyre (Sour)

Nog verder naar het zuiden ligt de kustplaats Tyre, ook wel Sour genoemd. Hier vind je de mooiste en schoonste stranden van Libanon en daarom trekken veel Libanezen in de zomer dan ook naar het zuiden. Ben je er niet in de zomer, dan is Tyre nog altijd een interessante bestemming vanwege de archeologische vindplaatsen uit het Romeinse Rijk.

Verspreid over twee vindplaatsen vind je in Tripoli onder andere overblijfselen van een Romeins hippodroom en necropolis. Een hapje eten doe je in de levendige souk in de christelijke wijk. Verblijf minimaal een dag in Tripoli en reis dan weer terug naar Beiroet.

Bootjes in de oude haven van Byblos
Straatje door de oude Souk in Byblos

Byblos (Jbeil)

Weer terug in Beiroet pak je meteen de noordelijke kustroute door naar Byblos. Vanwege de charmante oude stad en de ligging dichtbij Beiroet is dit een van de meest toeristische plekken van het land.

Verblijf niet langer dan een dag in Byblos en bezoek het kruisvaarders kasteel en de omliggende ruïnes, eet verse vis in een van de restaurants langs de haven en buik uit op de stranden ten noorden of zuiden van de oude stad. Hierna trek je verder naar het noorden.

Al onze tips, hoogtepunten, hostel aanraders en hoe je er komt vind je in onze Byblos reisgids

Straatje in de regen in de oude souk van Tripoli

Tripoli

Volg je de kustroute verder naar het noorden dan kom je vanzelf in Tripoli, de tweede stad van Libanon. Vanwege onrusten uit het verleden brengen nog niet heel veel toeristen een bezoek aan Tripoli, dus je bent hier zeker off the beaten track.

Tripoli heeft een middeleeuwse souk die de strijd aankan met die van Sidon en een imposant kruisvaarders kasteel. Architectuurfans kijken hun ogen uit bij de nooit afgebouwde International Expo van Oscar Niemeyer. Ben je hier in de zomermaanden? Maak dan een boottocht richting de Palm Islands Reserve en keer daarna terug naar Beiroet.

Al onze tips, hoogtepunten en hoe je er komt vind je in onze reisgids over Tripoli.

Gevel van het Beiteddine Paleis in Libanon
Kamer in het Beiteddine Paleis in Libanon

Beiteddine en Deir el-Qamar

Ook nu kun je ervoor kiezen meteen weer door te reizen na aankomst in Beiroet. Pak bij de kruising ‘Cola’ dan een busje richting Beiteddine en Deir el-Qamar. De oude hoofdsteden van de regio Mount Lebanon.

In Beiteddine staat het prachtige en gelijknamige paleis, waar je een aantal uur zult ronddwalen. Hierna wandel je of neem je de taxi door naar Deir el-Qamar voor een lunch tussen historische moskeeën, kerken en zelfs een synagoge. Keer hierna weer terug naar Beiroet.

Al onze tips, hoogtepunten, hotel aanraders en hoe je er komt vind je in onze reisgids over Beiteddine en Deir el-Qamar.

Binnenkant van de Tempel van Bacchus in Baalbek
Ruine van een basiliek in Baalbek

Baalbek

Na een tussenstop in Beiroet staat het absolute hoogtepunt van Libanon op je te wachten: de Romeinse vindplaats van Baalbek. De best bewaard gebleven tempel uit het Romeinse Rijk mag je niet missen!

Je reist naar Baalbek met de bus ook vanaf de ‘Cola’ kruising in Beiroet. Na ongeveer vier uur in Baalbek pak je dan vervolgens weer de bus terug. Je kunt ook een tour regelen vanuit Beiroet. Dat is meestal inclusief een bezoek aan de ruïnes van Anjar, een historische stad van de Omajjaden, en een lunch en proeverij op een Libanese wijngaard.

Meer informatie over Baalbek, al onze tips, het kiezen van een tour en meer vind je in onze reisgids over Baalbek.

Backpacker in het museum van Baalbek in Libanon

Ook zo’n zin gekregen om te backpacken door Libanon? Lees dan alles in onze reisgids over backpacken in Libanon.

Deel deze reisroute door Libanon met je vrienden!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Libanon