Byblos

Mediterraanse haven en middeleeuwse kastelen. Ontdek Byblos!

De charmante havenstad Byblos is naar eigen zeggen een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld. Geen idee of dat klopt, maar de verschillende bewoners hebben in ieder geval voldoende achtergelaten voor een interessante dagtrip in Libanon.

Byblos (ook wel Jbeil) wordt al zo’n 7.000 jaar onafgebroken bewoond en over de eeuwen heen was het hier een komen en gaan van Feniciërs, Kanaänieten, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Kruisvaarders en Ottomanen. Wie aan de macht was in deze belangrijke handelsstad liet dat blijken in de architectuur en daarom vormen de ruïnes van Byblos een eclectische mix aan verschillende bouwstijlen op een compacte locatie.

Die samenkomst van culturen is het meest zichtbaar in en rond de Citadel van Byblos, ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Rond het door de kruisvaarders gebouwde middeleeuwse fort vind je ruïnes van Romeinse tempels, Griekse theaters en Fenicische woonhuizen. Buiten het fort staat er helaas niet veel meer overeind, maar de combinatie van architectuur maakt een bezoek toch de moeite waard. Dat geldt zeker als je ook de interessante expositie in het fort meeneemt.

Palmboom en kasteelruine in Byblos

De oude souk

Een bezoek aan de citadel neemt minimaal twee uur in beslag en kost je ongeveer 5 euro. Eenmaal weer buiten kun je je dagtrip vervolgen in de historische, maar compacte, souk. Vanwege het toeristische karakter van de stad moet je hier geen kleermakers of tapijthandelaren verwachten. Hier koop je vooral souvenirs of rust je uit met een drankje of een hapje.

Een drankje of een hapje kun je ook doen in de leuke restaurantjes rond de haven. Vooral visgerechten zijn hier goed en betaalbaar. Vleeseters en liefhebbers van mezze’s kunnen het beste aanschuiven bij het heerlijke restaurant Feniqia. Heb je het geluk hier in de zomer te zijn, dan zorgen de stranden aan de Middeleeuwse zee in Byblos er misschien voor nog wat langer in deze stad te blijven hangen.

Straatje door de oude Souk in Byblos

Goedkoop overnachten in Byblos (Jbeil)

Byblos is na Beiroet waarschijnlijk de meest toeristische stad van Libanon, waardoor er een redelijk aanbod van accommodaties is. Helaas zitten daar weinig goedkope hotels tussen en een echt hostel heeft Byblos ook niet. Gelukkig zijn er veel locals die hun woning op AirBnB voor een betaalbare prijs verhuren. Boek je via deze link dan krijg je zelfs €25,- korting op je eerste boeking.

Let wel op dat je accommodatie niet te ver van het oude centrum is verwijderd. Byblos mag dan niet de grootste stad van Libanon zijn, de nieuwe stad aan de andere kant van de snelweg ligt een stuk hoger en zorgt dus voor een flinke klim.

Kan je geen geschikte accommodatie vinden, dan is een dagtrip vanuit Beiroet ook een optie. Binnen een uur ben je vanuit de hoofdstad namelijk in Byblos. In Beiroet is het vervolgens een stuk eenvoudiger om een betaalbare accommodatie te vinden. Wil je toch in Byblos overnachten, dan vind je op Booking.com het meest volledige aanbod.

Altaar in een kerk in Byblos

Hoe kom je in Byblos (Jbeil)?

Bus

Voor toeristen is de bus de goedkoopste optie om in Byblos te komen. Byblos ligt halverwege de kustroute van Beiroet naar Tripoli en bereik je dus gemakkelijk vanuit beide steden.

Vanuit Beiroet pak je de minibus vanuit ‘station’ Cola (1.500 LBP, lijn 6) of ‘station’ Dowra (2.000 LBP). De rit vanuit Dowra is een stuk korter, omdat dit ‘station’ in het noorden van Beiroet ligt.

Vanuit station Charles Helou in Beiroet kun je ook een grote, comfortabele bus richting Tripoli pakken. Uiteraard rijdt deze ook vanuit Tripoli naar Beiroet. Vraag de buschauffeur in beide gevallen om je in Byblos eruit te laten.

Taxi

Een (privé) taxi vanuit Beiroet naar Byblos kost ongeveer 40.000 LBP. Vanwege de drukte op de Libanese wegen is deze optie net zo snel als met de bus. Verwacht ongeveer 45 tot 60 minuten over de rit te doen.

Wil je deze Byblos reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Libanon