Beiroet

Een van de hipste steden van het Midden Oosten. Ontdek Beiroet!

Jouw backpackavontuur in Libanon start in Beiroet, het Parijs van het Midden Oosten. De beste restaurants, hipste barretjes en cafés, een divers cultuuraanbod en de meeste hostels maken dit dé backpackerbestemming van Libanon. 

Tijdens de Libanese burgeroorlog van 1975 tot 1990 werd Beiroet het hardst geraakt van alle steden in Libanon. Middenin de stad lag de Green Line, die de verschillende strijdende krachten van elkaar scheidde. Na de oorlog lag de binnenstad dan ook volledig in puin. Tegenwoordig is daar weinig meer van te merken. Door een opkoopprogramma van de staat, gestart in 1990, is vrijwel het hele oude centrum in een modern jasje gegoten.

Een tafel met Libanese gerechten
De Libanese keuken is wereldwijd een van onze favoriete keukens en Beiroet heeft het beste aanbod.

Desondanks staan er nog voldoende monumenten in de oude stad die doen herinneren aan vroeger. Verschillende Romeinse ruïnes, weliswaar minder indrukwekkend dan in Baalbek of Tyre, tonen aan dat Beiroet al honderden jaren een belangrijke stad van handel was. Daarnaast zijn ook verschillende historische religieuze gebouwen gerestaureerd, zoals de Al-Omari moskee uit de Byzantijnse periode of de St. Elias kathedraal en St. Georges kerk uit de 18e en 19e eeuw.

Uit die periode stammen ook de verschillende Ottomaanse bouwwerken als het Grand Serail, het paleis van de Libanese premier, en de Hamidieh klokkentoren. Bekender nog is die andere klokkentoren. De door Rolex van een klok voorziene Franse klokkentoren siert het statige Place de Etoile of Nijmeh plein, waar je vanwege de wegafsluiting in alle rust een goede kop koffie kunt drinken. Hier snap je goed waarom ze Beiroet ooit het Parijs van het Midden Oosten noemden.

Een kerk en een moskee in het centrum van Beiroet

Parijs van het Midden Oosten

Die bijnaam verkreeg Beiroet ten tijde van het Franse mandaat over Libanon, toen door Franse invloeden de cultuur en het uitgaansleven van de hoofdstad werd versterkt. Tegenwoordig is dat weer helemaal terug in Beiroet. Nog altijd is de wijk Gemmayzeh een van de hotspots voor uitgaan in Beiroet, maar sla zeker niet upcoming Mar Mikhael over. Rond Armenia street vind je een gevarieerd aanbod aan restaurants en cafés en tientallen bars met de beste lokale wijnen tot de hipste cocktails.

Cultureel bieden deze wijken ook het beste van Beiroet, met een groot aantal design shops en kunstgalerijen. In het gratis Sursock museum komt hedendaagse kunst bovendien mooi samen met de Venetiaanse-Ottomaanse architectuur van de voormalige woning van Nicolas Sursock. Een ander niet te missen museum is het National Museum of Beirut, vanwege de imposante Griekse en Romeinse collectie. Pak daar zeker ook de documentaire mee over de renovatie van het museum na de vernietiging van de burgeroorlog.

Kogelgaten in een mozaïek in het Nationaal Museum van Beiroet
In het Nationaal Museum komt de vernietiging van de burgeroorlog soms heel dichtbij.

De door de burgeroorlog aangerichte schade is nog het meest zichtbaar in de wijk Hamra, in het westen van Beiroet. Wandelend door deze levendige wijk sta je soms oog-in-oog met door bommen verwoeste gebouwen. Toch verandert ook deze wijk razendsnel en is dit de beste plek in Beiroet voor shoppers. Ook de aanwezigheid van de American University of Beirut, met z’n imposante campus, zorgt voor voldoende studentikoze cafés en restaurants.

Zaal in het Nicolas Sursock museum in Beiroet

Goedkoop overnachten in Beiroet

De goedkoopste accommodaties in Beiroet vind je in en rond de wijk Hamra. Met meerdere universiteiten is hier tevens een goed aanbod van bars, cafés en restaurants. Reis je voornamelijk voor het uitgaan naar Beiroet, dan kun je je beter vestigen in de wijken Gemmayzeh of Mar Mikhael. Vooral de hippere, maar wat duurdere, hostels vind je in deze wijken.

Beiroet is een behoorlijk grote stad, dus afstanden zijn flink. Boek dus vooral een accommodatie dichtbij de bezienswaardigheden die jij wilt bezoeken. Een metro- of tramnetwerk heeft Beiroet niet en bussen en taxi’s doen er vanwege de altijd aanwezige verkeerschaos behoorlijk lang over. Boek een van onze favoriete accommodaties om dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden te overnachten.

Onze favoriete accommodaties in Beiroet

Embassy Hotel

De allergoedkoopste optie, middenin Hamra. Top keuze bij realistische verwachtingen.

Studio 44

Moderne hotelkamers in Hamra met vaak goeie kortingen.

The Grand Meshmosh Hotel

Geweldige sfeer, goed ontbijt en een super locatie in Beiroet.

Het meest volledige aanbod van accommodaties in Beiroet vind je op Booking.com.
Zaal in het Nationaal Museum van Beiroet

Hoe kom je in Beiroet?

Vliegen

De belangrijkste en enige internationale luchthaven van Libanon is het Rafic Hariri International Airport in Beiroet. De meest betaalbare vluchten vind je bij Transavia, dat drie keer per week van Amsterdam direct naar Beiroet vliegt. Ook zijn er veel goedkope indirecte vluchten te vinden, bijvoorbeeld via Istanboel met Pegasus. Je hebt al een retourtje Beiroet vanaf €146,-.

Het vliegveld ligt ongeveer 7 kilometer ten zuiden van het centrum en een ritje ernaartoe neemt ongeveer een kwartiertje in beslag. Openbaar vervoer van en naar het vliegveld is er officieel niet, maar privébusjes kunnen je vanaf het parkeerterrein wel naar het centrum brengen. Een taxi kost tussen de 15 en 25 dollar, afhankelijk van je onderhandelskills. Een Uber bestellen kan ook! 

Bus

De kans is groot dat jouw reis in Libanon begint en eindigt op het vliegveld van Beiroet. De grens met Israel is gesloten en de grens met Syrië nog te gevaarlijk. Bovendien is vliegen op andere luchthavens in Libanon vanuit het buitenland nog niet mogelijk. Daarom zijn er weinig mogelijkheden voor jou om met de bus naar Beiroet te reizen.

Ben je toch Libanon binnengeglipt, dan kun je vanuit vrijwel elke uithoek van het land en de grote steden in het oosten van Syrië de bus naar Beiroet pakken. Bussen uit het noorden en westen komen aan op het kruispunt Dowra, bussen uit het zuiden hebben als eindbestemming vaak kruispunt Cola. Daarna reis je door naar jouw eindbestemming in een (gedeelde) taxi.

Wil je deze Beiroet reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Libanon