Sidon

De mooiste souk van Libanon. Ontdek Sidon!

Beiroet heeft veel te bieden, maar het roept geen enkel moment het Aladdin gevoel bij je op. Daarvoor moet je in Sidon zijn, met de mooiste souk van Libanon. Zet Sidon op je reisplanning en slenter door de middeleeuwse straatjes in deze levendige havenstad.

Nog maar weinig toeristen weten Sidon, of Saïda, te vinden. En dat is vreemd. De op twee na grootste stad van Libanon is namelijk makkelijk te bereiken vanuit hoofdstad Beiroet en heeft genoeg te bieden voor een volle dagtrip. De grootste trekker is wat ons betreft de souk in de oude stad. Mooier, groter en leuker dan die van Tripoli of Byblos. Waan je als Aladdin door smalle straten, tussen oude moskeeën, kerken en hammams.

Opvallende moskeeën zijn de Grote Omari moskee, ooit begonnen als kerk, en de Bab al-Soraymoskee uit de dertiende eeuw. Ook de imposante karavanserai, de Khan al-Franj, is makkelijk te vinden. Lastiger wordt het je een weg te banen naar de goed verborgen hammams. Weet je ze te vinden, dan kun je opwarmen in de hammam el-Sheikh of Al Ward hammam.

Moskee en vlaggen in Sidon

Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan het Debbane Paleis, deze voormalige woning in Ottomaanse stijl wordt teruggebracht in oorspronkelijke staat en is gratis te bezoeken. Steek om de hoek ook even je hoofd naar binnen bij de pittoreske St. Nicolaas Kerk uit de 8e eeuw.

Je een weg banen door de souk kan lastig zijn, maar verborgen straatjes ontdekken is juist best wel leuk. Kom je er toch niet helemaal uit, dan kun je een kaart van de souk halen in de oude zeepfabriek. Hier is bovendien het Soap Museum gevestigd. In dit mooie historische gebouw vind je een goed opgezette expositie over de fabricatie van de populaire Midden Oosterse zepen.

In het museum is ook een stijlvol cafe waar je een hapje kunt eten, maar leuker is het om de souk hiervoor in te duiken. Zoete lekkernijen haal je bij de stalletjes op straat, maar voor een tafel vol goede mezzes en andere gerechten moet je absoluut bij Tawlet Saida binnenstappen! 

Het zeekasteel

Het bekendste plaatje van Sidon is het kruisvaarderskasteel, gelegen in het water net buiten de oude stad. De ruïne neemt een bijzondere plek in en levert mooie foto’s op, maar een betaald bezoek is ook ietwat teleurstellend, aangezien het niets meer is dan een ruïne.

De kruisvaarders waren zeker niet de enigen die ooit over Sidon heersten. Ottomaanse en Mammelukse gebouwen in de oude stad verwijzen naar hun veroveringen en in het kasteel zijn zelfs Romeinse pilaren herbruikt. De oudste bewoning gaat echter terug naar de tijd van de Fenicïers.

Zij bouwden in de 7e eeuw voor christus de Tempel van Echmoun, voor de stadsgod van Sidon. Op zo’n drie kilometer buiten de stad kun je nog altijd de overblijfselen van deze tempel bezoeken. De archeologische vindplaats is het beste te bereiken met een taxi of een wandeling vanaf de bushalte langs de snelweg naar Beiroet.

Kruisvaarders kasteel in het water voor Sidon

Goedkoop overnachten in Sidon

De beste plek om je te vestigen in Sidon is in of vlakbij de oude stad. Helaas is het aanbod niet groot. Sidon is de derde stad van Libanon, maar desondanks is het lastig om online een accommodatie te boeken. Veel toeristen slaan de stad namelijk, ten onrechte, over. 

Onderstaande twee hotels bevinden zich in de oude stad, zijn online te boeken en zijn redelijk geprijsd. Wil je een goedkopere accommodatie? Dan kun je het beste een overnachting in Beiroet boeken en met de bus een dagje Sidon doen. In onze reisgids over Beiroet vind je de beste hostels in de hoofdstad.

Onze favoriete hotels in Sidon

Yacoub Hotel

Gelegen in het midden van de souk in een historisch gebouw uit 1920. Redelijke kamers met eigen badkamer en airco.

Al Qualaa Boutique Hotel

Sfeervol hotel met geweldig uitzicht op de Middellandse Zee en het kasteel. Ontbijt inbegrepen.

Moskee en wolken in Sidon

Hoe kom je in Sidon?

Bus

Sidon ligt aan de kustroute die de belangrijkste plaatsen van Libanon met elkaar verbindt. Je pakt vanuit Beiroet en Tyre dan ook makkelijk een bus naar Sidon.

Vanuit Beiroet zijn er elke 15 minuten minibusjes op de kruising ‘ Cola‘. Zij brengen je in 45 minuten tot 1 uur naar Sidon en droppen je af bij de al-Nejmeh rotonde, niet ver van de oude stad. Hier pak je ook weer een minibus voor de terugrit.

In Beiroet kan je ook een grote bus pakken van LTC. Deze bussen rijden direct naar Sidon en zijn daarom iets sneller, maar wel ietsje duurder. Je betaalt ongeveer 1.500 tot 3.000 LBP voor een enkele reis. Vanuit Tyre kan je vrijwel elke minibus naar het noorden pakken.

Taxi

Een andere optie is de taxi. Sidon ligt ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Beiroet, dus de rit is in 30 tot 45 minuten te doen. Een taxi voor jezelf kost ongeveer 45.000 LBP.  Je kunt ook de taxi delen met anderen, door voor een servees (service) taxi te kiezen. Een enkeltje kost dan ongeveer 5.000 LBP.

Wil je deze Sidon reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Libanon