Bezoek indrukwekkend Persepolis en beleef de macht van het Perzische rijk

De meest indrukwekkende ruïnes van Iran zijn die van Persepolis, ooit het middelpunt van het Achaemenidische rijk. Ondanks de vernietiging door Alexander de Grote voel je hier nog altijd de macht en pracht van het eerste Perzische rijk. Een bezoek is dan ook een must!

Eerst een stukje geschiedenis

Het Achaemenidische rijk was de naam van een machtig wereldrijk dat zijn oorsprong vond in Iran rond het jaar 600 voor Christus. Dit eerste Perzische rijk strekte op het hoogtepunt van Griekenland in het westen tot India in het oosten. Perzische heersers als Xerxes en Darius spreken vandaag de dag nog altijd tot de verbeelding. Aan het rijk kwam een einde na de verovering en vernietiging van Persepolis in het jaar 330 voor Christus door Alexander de Grote. 

De ruïnes van Persepolis

Persepolis was de belangrijkste nederzetting in het Perzische rijk. Hier ontvingen de Achaemenidische koningen giften van hun onderdanen uit alle windstreken van het rijk. De decoraties op de paleizen van Persepolis herinneren in de vele reliëfs aan deze giften en bezoekende onderdanen. Ondanks de vernietiging (brandstichting) door de legers van Alexander de Grote is er nog altijd veel te zien in Persepolis. De nederzetting is dan ook de meest bezochte vindplaats van Iran en opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Gate of all Nations in Persepolis

De Poort van alle Naties

Als je Persepolis bezoekt valt meteen de grootsheid van het complex op. De monumentale trappen leiden naar de Poort van alle Naties (the Gate of all Nations), een van de blikvangers van Persepolis. De poort is zo genoemd omdat de onderdanen van alle volken uit het Perzische rijk hier het complex betraden.

Als je de poort goed bekijkt kom je tientallen inscripties met namen en jaartallen tegen. Deze vorm van ‘graffiti’ toont aan dat Persepolis al eeuwen door nieuwsgierige wereldreizigers wordt bezocht. De bekendste ‘vernieling’ is van Henry Morton Stanley, een beroemde ontdekkingsreiziger en journalist van de New York Herald.

Pilaar in de zon in Persepolis
Gate of all Nations in de zon

Indrukwekkender dan de ‘graffiti’ zijn de vele bas-reliëfs, het beeldhouwwerk op de muren van Persepolis. Naast afbeeldingen van de onderdanen uit het rijk tonen ze Perzische koningen, legers en veel figuren van dieren. Het is ongelooflijk te bedenken dat deze figuren 2.500 jaar aan menselijke en natuurlijk vernieling als aardbevingen hebben doorstaan.

Op het complex staat één gebouw wat in oude staat is teruggebracht. Het gebouw, waarschijnlijk een badhuis, werd in 1930 gerestaureerd als onderdak voor de archeologen die hier opgravingen deden. Tegenwoordig vind je er het Persepolis museum, dat je tegen betaling van 200.000 rial kan bezoeken. De collectie bestaat grotendeels uit voorwerpen die zijn opgegraven tussen de ruïnes.

Je kunt het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend een bezoek brengen aan Persepolis. Zo ontloop je de meeste toeristen en is het weer nog aangenaam. Bezoek ook zeker de graftombe van Artaxerxes II in het noorden van het complex. Deze tombe is uit de rots gehouwen en biedt een voorproefje van het Necropolis. De plek geeft je bovendien een goed uitzicht over Persepolis.

Leeuw bijt in dier op decoratie in Persepolis

Het Necropolis

Even ten noorden van Persepolis liggen Naqsh-e Rustam en Naqsh-e Rajab. Deze archeologische vindplaatsen worden in Shiraz veelal aangeduid als het Necropolis. Tijdens een tour van Persepolis bezoek je meestal ook het Necropolis (vaak Naqsh-e Rustam).

Naqsh-e Rustam is beroemd vanwege de vier graven van Achaemenidische koningen. De graven zijn net als het Jordaanse Petra uitgehouwen in een rotswand. Het zijn de tombes van Darius I, Xerxes, Artaxerxes en Darius II. Je kan de graven niet in, maar je zult ook niks tegenkomen. De tombes zijn in de loop van de eeuwen door plunderaars leeggehaald.

Ook uitgehouwen tussen de graven vind je zes reliëfs uit de latere Sassanidische periode (rond het jaar 300). De reliëfs beelden belangrijke overwinningen en koningen van de Sassaniden uit. Ook bij Naqsh-e Rajab vind je een aantal reliëfs uit die periode.

De graven en reliëfs zijn indrukwekkend en nog grotendeels intact. Vanwege de ligging dichtbij Persepolis is een bezoek dan ook een aanrader.

Drie tombes van Naqsh-e-Rostam, het Necropolis, bij Persepolis in Iran

Hoe kom je in Persepolis?

Vrijwel iedereen gebruikt Shiraz, dat 60 kilometer ten zuiden van Persepolis ligt, als uitvalsbasis. Er zijn hier veel overnachtingsmogelijkheden en alle tours naar Persepolis vertrekken ook vanuit Shiraz. Lees alles over de hoogtepunten, hoe je er komt en onze hostel aanraders in onze reisgids over Shiraz.

Met een tour

Hoewel wij normaal gesproken het liefste onze activiteiten zelf regelen is de makkelijkste manier om Persepolis en de omgeving te bezoeken met een tour. Dagelijks gaan er vanuit Shiraz tientallen minibusjes naar Persepolis en door schaalvoordelen is de tourprijs meestal niet hoog.

Gemiddeld vragen touraanbieders in Shiraz ongeveer $25 voor een tour van een halve dag. Met deze tour bezoek je Persepolis en het Necropolis met een Engelstalige gids. In drukke periodes kun je meestal nog wel een paar dollars van de prijs afdingen.

Boek je de tour van een hele dag, dan ga je ook naar het verder gelegen Pasargadae en krijg je een lunch. Pasargadae was de hoofdstad van het Perzische Rijk en de tombe van Cyrus II is hier de grootste trekker. De vindplaats is echter wel minder imposant dan Persepolis.

Overblijfselen van de oude Perzische stad Persepolis
Relief met krijgers in Persepolis

Eigen gelegenheid

Je kan je vervoer naar Persepolis ook zelf regelen, maar dit is wel omslachtiger dan met een tour. De goedkoopste manier is met de bus naar Marvdasht en dan een taxi naar Persepolis.

Je neemt hiervoor een bus (20.000 rial) of gedeelde taxi (50.000 rial) vanaf de Ali Ibn Hamze Terminal in Shiraz naar Marvdasht. Daar kan je voor 100.000 rial per taxi een rit naar Persepolis regelen.

Vanaf Shiraz kost een directe taxi naar Persepolis 350.000 rial. Dit is dan slechts een enkele reis, zonder wachttijd.

Taxi huren

In Shiraz kan je ook een taxi voor een periode huren. Die zal je naar meerdere locaties brengen, op je wachten en je ook weer terugbrengen. De prijs is vrijwel gelijk als de prijs van een tour, met het verschil dat je dan niet op andere toeristen hoeft te wachten en zelf de duur bij elke locatie bepaalt.

Een taxi voor de halve dag, met stops bij Persepolis en het Necropolis kost $25. Wil je ook nog naar het verder gelegen Pasargadae, dan boek je de taxi voor de hele dag voor $40.

Oude pilaren in Persepolis in Iran

Ook enthousiast geworden van Persepolis? Ga op reis in bijzonder Iran. Lees alles over backpacken in een van de mooiste locaties van het Midden-Oosten in onze reisgids over Iran.

Wil je deze Persepolis reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran