Isfahan

Prachtige moskeeën, indrukwekkende bruggen en grootse pleinen. Ontdek Isfahan!

De meest toeristische plek van Iran is voor velen ook een van de mooiste steden ter wereld. Een reis in Iran is niet compleet zonder een bezoek aan Isfahan. De prachtige moskeeën en imposante bruggen trekken al jaren nieuwsgierige reizigers. Ben jij de volgende?

Hét plein

Het middelpunt van al het spektakel is het Naqsh-e Jahan plein. Na het Tiananmenplein de grootste ter wereld en opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Aan het plein liggen twee indrukwekkende moskeeën, een houten paleis en de sfeervolle bazaar. Allen een bezoek waard.

De twee moskeeën zijn de Sjahmoskee en de Sjeik Lutfallahmoskee. Ze staan bekend onder meerdere namen, maar ze zijn moeilijk te missen. Beide zijn meesterwerken van de Perzische architectuur en de gedetailleerde tegels en mozaïeken mag je niet missen.

Ook het Ali Qapupaleis aan het plein is een bezoek waard, zij het iets minder dan de moskeeën. Daarnaast moet je zeker een halve dag uittrekken om te verdwalen in de bazaar rond het plein. Als je in de avond een bezoek brengt zie en hoor je overal de ambachtslieden aan het werk met hun koopwaar. Hier zit geen made in China bij.

Versierde tegels bij de ingang van de Moskee van de Sjah in Isfahan

De oude stad

Ook verder van het plein verwijderd is veel te zien in Isfahan. Ten noorden van het plein vind je het oudste gedeelte van Isfahan. Hier staat onder andere de vrijdagmoskee (Masjed-e Jāmé), ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het gebouw is niet zo imposant als de moskeeën aan het plein, maar de moskee is dan ook veel ouder. De bouw werd gestart in 842. Ook de delen van de bazaar zijn in dit gedeelte van de stad het oudst.

Flaneren doe je op de Chaharbagh Boulevard, historische gezien een belangrijke laan en recent gerenoveerd. Aan de boulevard vind je bovendien twee mooie paleizen, voor als je honger naar Perzische architectuur uit de 17e eeuw nog niet gestild is.

Je honger kan je trouwens ook stillen bij een van de vele restaurantjes aan de boulevard. Een lekker lokaal gerecht is bijvoorbeeld azam beryani, platbrood met gehakt. Daarna haal je een safraanijsje of hafez ijs met honing.

Een verlichte Khajoubrug in de avond in Isfahan

Het zuiden van Isfahan

Ga je vanaf de oude stad naar het zuiden dan loop je vanzelf tegen een van de eeuwenoude bruggen van Isfahan aan. De ene brug is nog mooier en ouder dan de andere en het zijn favoriete hangout spots van de jeugd. De grootste is de Si-o-Seh Pol uit 1602 met 33 bogen, maar de mooiste vonden wij Pol-e Khaju. Ga rond zonsondergang om de bruggen ook mooi verlicht te zien.

Ten zuiden van de bruggen ligt de Armeense wijk Jolfa. Jaren geleden zijn veel Armenen naar Isfahan gehaald voor de bouw. Ze zijn blijven hangen en de grote Christelijke gemeenschap leeft vreedzaam in Iran. De imposante Vank kathedraal is een bijzonder beeld in de Islamtische Republiek. De wijk heeft een fijne liberale sfeer en is een leuke plek voor een kop koffie of misschien wel een feestje als je Armeense vrienden maakt.

Isfahan is ook een goede basis om de mooie Varzaneh woestijn in het oosten te bezoeken. Je bereikt Varzaneh vanaf de Jey terminal. Een ticket kost nog geen euro en de rit duurt ongeveer anderhalf uur.

Armeense Vank kathedraal in de wijk Jolfa in Isfahan, Iran

Goedkoop overnachten in Isfahan

Accommodaties liggen in Isfahan verspreid over de hele stad, maar wij raden een accommodatie aan dichtbij het Naqsh-e Jahan plein. Hier zal je toch een groot deel van de tijd vertoeven. Een leuk alternatief is de rustige Armeense wijk Jolfa, dichtbij een metrohalte. Net als elders in Iran is het lastig om online je accommodatie te vinden, maar onderstaande drie favorieten kunnen online geboekt worden.

Onze favoriete accommodaties in Isfahan

Ragrug Hostel

Geweldig hostel. Perfect gelegen in het centrum, fantastisch ontbijt en comfortabele bedden.

Nargol Guest House

Sfeervol guesthouse bij een lieve familie. Het ontbijt is heerlijk en bezienswaardigheden dichtbij.

Anar Guesthouse

Fijne guesthouse met vriendelijke eigenaren. Goed ontbijt. Ver van het drukke centrum.

Het meest volledige overzicht van accommodaties in Isfahan vind je op Hostelworld. Zit er niks tussen? In de Lonely Planet van Iran vind je nog meer hostel aanraders. Je betaalt bij een hostel vermeld in de Lonely Planet altijd wel een tikkeltje meer voor je overnachting.

Decoratie op een plafond in Isfahan

Hoe kom je in Isfahan?

Bus

Isfahan is met de bus bereikbaar vanuit alle grote steden in Iran. De stad heeft dan ook vier busterminals. Vanuit Teheran vertrekt elk kwartier een bus naar Isfahan. Deze komt aan op de Kaveh terminal. Voor een comfortabele bus betaal je maximaal 6 euro.

Bussen ten oosten van Isfahan komen aan op Jey terminal. Dit zijn bussen uit onder andere Yazd en de Varzaneh woestijn. Voor reizen van en naar Shiraz moet je bij de zuidelijk gelegen Soffeh terminal zijn.

Trein

Je kan ook de trein naar Isfahan nemen vanuit Teheran en Mashhad. In Teheran pak je de nachttrein voor omgerekend ongeveer 7 euro. Je betaalt ongeveer hetzelfde voor de dagtrein vanuit Mashhad.

Het treinstation van Isfahan ligt ver van de oude stad. Vanaf het station pak je bus 37 naar de Soffeh terminal om vervolgens daar een bus naar het centrum te pakken.

Vliegtuig

Isfahan heeft met het Shahid Beheshti International Airport ook een vliegveld voor zowel binnenlandse als internationale vluchten. Het vliegveld ligt ver van het centrum, dus een taxi is noodzakelijk om het centrum te bereiken. Omdat iedereen die kant op gaat kun je het beste je taxi met andere reizigers delen.

Binnenlandse vluchten zijn er vanaf onder andere Teheran, Tabriz, Shiraz en Mashhad. De vluchten uit Teheran vertrekken altijd vanaf het oude vliegveld Mehrabad, terwijl je in Teheran waarschijnlijk bent aangekomen op Imam Khomeini International Airport. Let hier dus op als je van Teheran naar Isfahan wilt vliegen.

Buitenlandse bestemmingen van en naar Isfahan zijn onder andere Wenen en Istanboel in Europa. Vlieg je indirect via die locaties, dan kun je soms een goedkope vlucht vanuit Nederland naar Isfahan vinden. Je kan Isfahan verder ook bereiken uit onder meer Doha, Bahrein en Dubai. Bij Momondo vind je alle vluchtgegevens en de goedkoopste vliegtickets naar Isfahan.

Wil je deze Isfahan reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran