Qom

Religieus openlucht museum van Iran. Ontdek Qom!

Qom is een van de heilige steden van Iran en dat valt op straat op. Je ziet hier veel meer vrouwen in zwarte kledij dan in het progressieve Teheran en ook mannen kleden zich conservatief. Toch kom je tussen pelgrims en religieuze studenten soms ook toeristen tegen, die naar Qom reizen voor het indrukwekkende heiligdom van Fatima Masumeh.

Na Mashhad is Qom de meest heilige stad van Iran, onder meer door de aanwezigheid van het Fatima Masumeh heiligdom. Dit complex trekt veel pelgrims aan die er komen voor een zegen. Ook is Qom het belangrijkste centrum van onderwijs in het sjiisme ter wereld. Overal kom je dan ook religieuze geleerden en studenten tegen. Gedraag je bij een bezoek aan Qom respectvol en kleed je zelf ook conservatief.

Religie is belangrijk voor Qom en dat zie je dan ook terug bij een bezoek aan het centrum, dat als een soort religieus openlucht museum kan worden beschouwd. Om je heen vind je moskeeën, mausolea en madreseh’s (religieuze scholen). Allemaal natuurlijk rijk en kleurrijk versierd, zoals altijd in Iran. In het middelpunt vind je het meest indrukwekkende gebouw, het heiligdom (shrine) van Fatima Masumeh.

Kleurrijke tegeltjes in het Mehr-o-Mah Tourist Complex bij Qom in Iran

De heiligdom van Fatimah Masumeh

Dit indrukwekkende complex memoreert Fatimah Masumeh, de dochter van de zevende imam. De twaalf imam’s en hun familieleden zijn belangrijk binnen de sjiitische stroming van de Islam. Elk jaar bezoeken duizenden moslims het heiligdom om een zegen van Fatimah Masumeh te ontvangen. 

Ook voor niet-moslims is een bezoek de moeite waard. Je moet dit wel doen aan de hand van een Islamitische gids, maar die kan in het Engels wel alles uitleggen. Het complex is indrukwekkend gedecoreerd met tegels en een koepel van goud en is vanwege de functie net wat anders dan de moskeeën in Iran. Op de vrijdag is het hier enorm druk. Breng je geen bezoek aan het heiligdom, dan kun je Qom net zo goed overslaan.

Een andere grote trekpleister van Qom is de Jamkaran moskee. Vooral op dinsdagen is het hier afgeladen, omdat gezegd wordt dat de twaalfde imam dan gebeden aanhoort. Doe geen moeite om hier als niet-sjiitische moslim heen te gaan. De moskee ligt 7 kilometer buiten het centrum en is bovendien minder indrukwekkend dan veel gebouwen in Qom zelf.  

Binnenplaats van het heiligdom van Fatimah Masumeh in Qom, Iran

Foto: Diego Delso

Goedkoop overnachten in Qom

Qom ligt niet al te ver van Teheran en daarom kun je Qom prima op een dagtrip vanuit de hoofdstad bezoeken. Overnacht dan in een van onze favoriete hostels in Teheran.

Slaap je liever in Qom, bijvoorbeeld op doorreis naar Kashan, dan vind je de meeste accommodaties rond het Astane plein. Een aantal hostels vind je ten noorden van de Aramestane No begraafplaatsIn de Lonely Planet van Iran staan nog meer hostel aanraders.

De vrijdag is de drukste dag in Qom, dus zorg dat je op die dag al van tevoren een accommodatie geboekt hebt.

Twee Iraanse mannen op een scooter in Qom

Hoe kom je in Qom?

Bus

Qom ligt op de route van Teheran naar Isfahan en is dus makkelijk bereikbaar per bus uit die bestemmingen. Bussen komen aan op het Haftad plein, 5 kilometer ten noorden van het heiligdom. Daarvandaan pak je een gedeelde taxi (savari) naar het centrum.

In Teheran pak je de bus naar Qom op de Zuid terminal (Terminal-e-jonoob), die je makkelijk bereikt met de metro. De busrit duurt ongeveer twee uur en kost maximaal 2 euro. Vanuit Isfahan ben je minimaal 5 uur onderweg en kost je kaartje ongeveer 4 euro.

Minibusjes van en naar Kashan vertrekken elk uur en komen aan op Terminal-e Kashan op Enqelab Street. Je kan ook vanaf het Haftad plein een bus pakken naar Kashan, maar die is minder snel en vertrekt niet in het centrum.

Trein

Je kan ook met de trein naar Qom. Er gaan dagelijks ongeveer vijf treinen van en naar Teheran. De standaard trein doet er twee en half uur over (€1,50), de high-speed trein doet het ritje in anderhalf uur. Het voordeel van de standaard trein is dat deze aankomt op het centrale Qom railway station.

De high-speed trein vanuit Teheran en overige dag- en nachttreinen zoals uit Yazd, Isfahan en Mashhad komen aan op Mohammadiye railway station. Dat station ligt 10 kilometer buiten het centrum. Met een taxi ben je vanaf dat station het snelst in Qom.

Wil je deze Qom reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran