Kashan

Oase in de woestijn met prachtige woonhuizen. Ontdek Kashan!

Kashan is een populaire bestemming in Iran. Deze stad vormt een groene oase in de droge omliggende woestijn en is perfect gelegen tussen Teheran en Isfahan. De middelgrote stad is een leuke stop vanwege de prachtige woonhuizen van Kashan, parels van de Perzische architectuur.

De woonhuizen van Kashan

Kashan is beroemd vanwege een aantal prachtige woonhuizen uit de 18e en 19e eeuw. Deze woningen werden met veel detail en grandeur gebouwd en vertonen veel verwijzingen naar Perzische architecturale tradities. Tegenwoordig zijn ze openbaar of doen ze dienst al museum en zijn ze voor veel mensen de belangrijkste reden voor een bezoek aan Kashan.

De mooiste vonden wij het Borujerdishuis, in 1857 gebouwd voor de bruid van een rijke koopman. Er werd door 150 man 18 jaar gebouwd aan dit huis. Je ziet dit dan ook terug in de details van de muurschilderingen en plafonds. Een ander prachtig historisch complex is het Tabātabāeihuis, van dezelfde architect. In het huis van 40 kamers trekken de windtorens en het glas-in-lood de aandacht.

Het borujerdishuis in het centrum van Kashan in Iran
Foto: Kamyar Adl

Twee andere woonhuizen die de moeite waard zijn, zijn het Āmerihuis en het Abbāsihuis. De laatste is omgevormd tot een theehuis, restaurant en souvenirwinkel. Probeer zeker één van de historische woonhuizen te bezoeken als je in Kashan bent. 

Meer te beleven

Naast de historische huizen heeft Kashan nog meer trekkers. De middelgrote bazaar is bijvoorbeeld een van de mooiste en leukste in Iran. Ook erg mooi is het badhuis van Sultan Amir Ahmad. Laat je naar het dak nemen van deze hammam voor een bijzondere fotospot. De Agha Bozorgmoskee is misschien niet de mooiste van Iran, maar vormt door de combinatie van school en gebedshuis een bijzonder gebouw.

Net buiten het centrum liggen nog twee trekpleisters. De tuinen van Fin (Bagh-e Fin) zijn de oudste van Iran. Deze historische tuinen zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst en zijn een aantrekkelijke plek buiten de stad. Buiten Kashan vind je ook de Tepe Sialk, overblijfselen van een 7.000 jaar oude stad. Vanwege de leeftijd is hier niet heel veel meer te zien, maar als je onderweg bent naar de tuinen kun je hier best een stop maken.

Binnenplaats van woonhuis in het centrum van Kashan

Goedkoop overnachten in Kashan

Kashan ligt gunstig op de route tussen de populaire steden Teheran en Isfahan en daarom maken veel backpackers hier een stop. Er zijn dan ook een aantal betaalbare hostels te vinden. De meeste accommodaties liggen gunstig in het centrum op loopafstand van de meeste trekpleisters. 

Let erop dat accommodaties rond Noroez (21 maart) snel volgeboekt kunnen zijn. Net als elders in Iran is het lastig om online je accommodatie te vinden, maar onderstaande drie favorieten kunnen online geboekt worden. 

Onze favoriete accommodaties in Kashan

Sana Historical Hostel

Authentieke woning omgebouwd tot goed hostel. Betaalbaar, schoon en comfortabel. Met geweldig ontbijt.

Hostel Green House

Ook de Green House zit in een mooi gebouw en heeft een goed ontbijt. De sfeer met andere backpackers is geweldig.

Memary Youth Hostel

Nieuw hostel met goede prijzen. Met comfortabele bedden en schone kamers.

Zit er niks tussen? In de Lonely Planet van Iran vind je nog meer hostel aanraders. Je betaalt bij een hostel vermeld in de Lonely Planet altijd wel een tikkeltje meer voor je overnachting.

Bergen en lucht boven Kashan in Iran

Hoe kom je in Kashan?

Bus

Kashan ligt op de route van Teheran naar Isfahan en is dus makkelijk te bereiken vanuit die steden en Qom, dat opdezelfde route ligt. Vanuit Teheran kan je het beste een directe bus pakken naar Kashan vanaf de Beihaghi Terminal (Terminal-e-beihaghi). Deze brengt je in twee en half uur naar het busstation van Kashan.

Het busstation van Kashan ligt ongeveer vier kilometer ten noorden van het centrum. Het centrum bereik je het goedkoopste met de lokale bus. Taxi’s zijn in vergelijking met andere steden in Iran erg duur in Kashan.

Trein

Niet al te ver van het busstation ligt het Kashan Railway Station. Treinen vanaf Teheran naar Bandar Abbas, Shiraz en Yazd maken een stop in Kashan. Alleen de InterCity treinen slaan het station soms over. Ook is Kashan per trein verbonden met Masshad. Ook vanaf het treinstation gaan er lokale bussen naar het centrum. 

Wil je deze Kashan reisgids delen?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Verder reizen in Iran